Arbejdsmarked
Ny analyse: Lavere vækst i arbejdsstyrken og mindre boligbehov i Sverige – kun Malmø-Lund-regionen vokser i Sydsverige
Sveriges befolkning vil falde i 160 af landets 290 byer i løbet af det næste årti. Det vil sandsynligvis føre til øgede udfordringer på arbejdsmarkedet og et lavere boligbehov i landet, ifølge Swedbanks analyse Regional Utblick. Samtidig forventes antallet af personer i den arbejdsdygtige alder, 20-64 år, at stige i et meget langsommere tempo – og endda falde i de nordligste dele af Sverige. I det Sydsverige, som omfatter både Skåne og Blekinge, forventes befolkningen i den arbejdsdygtige alder at stige næstmest i landet, men den totale befolkningsstigning forventes kun at finde sted i Malmø-Lund-regionen.
– I løbet af de sidste ti år er Sveriges befolkning vokset med 90.000 personer om året. Fremover forventes befolkningen at vokse med 25.000 personer om året i løbet af de næste ti år. Dette skift vil have en betydelig indvirkning på både behovet for nye boliger og væksten i arbejdsstyrken, siger Pernilla Johansson, seniorøkonom i Swedbank, i en pressemeddelelse.
Den lavere befolkningstilvækst i Sverige betyder også, at befolkningens sammensætning vil ændre sig med et fald i antallet af personer i alderen 0-19 år, mens aldersgruppen 80 år eller ældre står for den største stigning.
Væksten i arbejdsstyrken aftager over hele landet
Væksten i antallet af personer i den arbejdsdygtige alder, 20-64 år, aftager i hele landet, men med store regionale forskelle. I de tre nordligste arbejdsmarkedsregioner forventes befolkningen i den arbejdsdygtige alder at falde i løbet af det næste årti, mens den vil stige mest i Stockholm-Uppsala, Sydsverige og Vestsverige – men i et meget langsommere tempo end i det foregående årti, viser analysen.
Dette øger udfordringerne med mangel på arbejdskraft og kompetencer, hvilket i sidste ende kan føre til højere lønninger og risikere at bidrage til højere inflation i fremtiden, siger Pernilla Johansson.
Lavere boligbehov forude – men byggeriet i Sydsverige kan blive nødt til at accelerere
Demografiske ændringer forventes også at få konsekvenser for boligmarkedet. Ifølge analysen forventes nybyggeriet i fremtiden at være betydeligt lavere i hele Sverige end i det seneste årti, da befolkningstilvæksten aftager. Behovet for boliger forventes at falde mest i det østlige Mellemsverige.
Behovet for boliger forventes også at falde i storbyregionerne, men ikke så meget procentuelt. “Sammenlignet med tempoet i byggeriet i 2013-2022 skønnes boligbehovet at være omkring 35 procent lavere i løbet af de næste ti år”, hedder det i rapporten.
Mens det kan være nødvendigt at reducere nybyggeriet yderligere i flere regioner på trods af det kraftige fald, er situationen en anden i Sydsverige. Her er det i stedet sandsynligt, at boligbyggeriet kan blive nødt til at stige betydeligt i løbet af de nærmeste år, om end i et meget lavere tempo end i perioden med lave renter, viser analysen. Swedbank anslår boligbehovet i regionen til 5.100 nye boliger årligt i løbet af det næste årti, hvilket er 70 procent højere end tempoet i byggeriet sidste år – men næsten 3.000 færre boliger, end der i gennemsnit blev bygget årligt i årene 2013-2022.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23