Øresund
Ny Facebook-gruppe sætter fokus på grænsehindringer for Øresundspendlere
Pia Jacobsen har startet Facebookgruppen ”Øresundspendler – I klemme mellem 2 lande”, som en reaktion på at hun, som pendler, blandt andet har fået problemer med socialforsikring og har mistet sin danske stemmeret. Hun håber at gruppens medlemmer vil kunne hjælpe hinanden med at håndtere grænsehindringer og andre problemer, samt få fokus på dem overfor politikere og medier. Efter mindre end en uge har gruppen over 300 medlemmer.
Usikkerhed om den fremtidige pension, vanskeligheder med at få banklån, når indkomsten kommer fra et andet land, at pendlere der bor i Danmark, er udelukkede fra digitale tjenester i Sverige, og at pendlere der misforstår eller ikke er kender til bestemte regler får store beløb i restskat eller i form af andre betalingskrav. Der er mange spørgsmål, der stilles i den nystartede Facebook-gruppe. Et stort antal af dem er kendte grænsehindringer mellem Danmark og Sverige, men ikke nødvendigvis for dem, der støder på dem.
For Pia Jacobsen var det netop frustrationen over de konstante vanskeligheder, der fik hende til at oprette gruppen.
– Jeg har pendlet i 23 år mellem Danmark og Sverige og er stødt på det ene problem efter det andet. Jeg er selv havnet i en rigtigt svær situation, når det gælder socialforsikringen. Derudover har jeg været irriteret i mange år over, at du ikke kan stemme i Danmark, når du bor i Sverige, selvom du er dansk statsborger. Man skal betale skat men kan ikke være med til at bestemme. Nu har jeg fået dobbelt statsborgerskab, så jeg kan stemme igen, i Sverige. Jeg synes også, at en mærkelig regel uden proportioner, at du betaler til dansk a-kasse, når du arbejder i Danmark, men hvis du bliver arbejdsløs, havner du i svensk a-kasse og får den lave kompensation, der er i Sverige, siger hun.
Målet med at samle mennesker i en gruppe er ifølge hende, at pendlerne skal være i stand til at støtte hinanden og rådgive om strategier for at håndtere de problemer, der opstår.
– Måske kan vi også få visse ting ændrede. Jeg håber, at nogen kan se det absurde i det her system, siger hun.
Yderligere et formål er at give mennesker en mulighed for at fortælle om hvad de har oplevet og på den måde rense luften.
– Jeg tror, at mange mennesker er vrede over, at de er kommet i klemme. Det skaber så mange udfordringer ud over alt det andet man har i hverdagen, siger Pia Jacobsen.
Hun håber, at gruppen kan hjælpe med at bringe denne form for grænsespørgsmål tilbage i fokus.
– Nu har der været meget fokus på grænsekontrol, og de er et problem i sig selv.
Men der er også mange andre problemer, som vi burde tale om, siger hun.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Ifølge den seneste tilgængelige statistik, fra 2015, pendler 18.600 personer, inklusiv øvrigeinkomsttagere, mellem Sverige og Danmark. Kilde: Ørestat
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23