17 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on december 20th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Ny meningsmåling sender S til tops og C til bunds

2018-12-20:

Mens Socialdemokraterna kan fryde sig over en fremgang i vælgerstøtten på fire procentpoint, er Centerpartiet taberen i nulsumsspillet med et tab på tre procentpoint, viser ny meningsmåling. Foto: News Øresund

Mens Socialdemokraterna kan fryde sig over en fremgang i vælgerstøtten på fire procentpoint, er Centerpartiet taberen i nulsumsspillet med et tab på tre procentpoint. Rød blok sidder nu på 44 procent af vælgerne, mens blå blok har 37 procent. Det viser ny meningsmåling fra DN/Ipsos.

Den seneste tids regeringsforhandlinger mellem Socialdemokraterna og Centerpartiet ser ud til at have resulteret i en mindre vælgerflugt, efter Centerpartiets leder Annie Lööf har afbrudt det forsøgsvise samarbejde med Socialdemokraternas formand Stefan Löfven.

Ifølge opinionsanalytikeren Nicklas Källebring ved Ipsos hænger tilbagegangen hos Centerpartiet sammen med fremgangen hos Socialdemokraterna – en udvikling som sender S på sin højeste notering siden 2015 og C på sin laveste siden 2016.

– Opinionsmæssigt har der i løbet af efteråret været en tydelig vinder, og det er Löfven. Der kan være noget at vinde ved at han stadig forsøger, men det kan også være kortsigtede gevinster, siger Nicklas Källebring ifølge Dagens Nyheter.

Det store tab hos Centerpartiet, der altså har mistet knap hver tredje vælger, kan ses i lyset af Annie Lööfs modvilje til at samarbejde med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Liberalerna. Det betyder nemlig, at Centerpartiet kun kan komme til magten gennem en borgerlig koalitionsregering, hvilket yderligere indebærer et samarbejde med Sverigedemokraterna.

Og det er netop samarbejdet med Sverigedemokraterna, som skræmmer mange vælgerne væk fra Centerpartiet, vurderer Dagens Nyheters politiske kommentator Ewa Stenberg, der ser en kobling til den nuværende udvikling med situationen i 2017, hvor Moderaternas Anna Kinberg Batras åbnede op for et samarbejde med Sverigedemokraterna, hvilket tabte dem tre procentpoint af vælgerne.

– Nu taber Centerpartiet til Socialdemokraterna, og årsagen er sandsynligvis den samme som i begyndelsen af 2017 – disse liberale vælgere vil først og fremmest isolere Sverigedemokraterna. Når de tvivler på, at deres parti ikke kan klare det, stemmer de på et andet parti, siger Ewa Stenberg ifølgeDagens Nyheter.

Den udvikling, der ses på politisk plan med Annie Lööfs afslag, stemmer heller ikke overens med udviklingen i baglandets holdning til et blokoverskridende samarbejde, viser målinger fra oktober. Her gav 64 procent af Centerpartiets vælgere udtryk for, at de var komfortable med at lade Socialdemokraterna indgå i en regering.

(News Øresund)

Fakta – Meningsmåling i procenter (tal fra sidste måling i november i parentes)

Socialdemokraterna: 32 (28)
Vänsterpartiet: 8 (8)
Miljöpartiet: 4 (4)

Moderaterna: 18 (18)
Kristdemokraterna: 8 (5)
Centerpartiet: 7 (10)
Liberalerna: 4 (5)

Sverigedemokraterna: 18 (20)

Fodnote: Meningsmålingen er foretaget i perioden 5.-16. december, hvor 1.537 stemmeberettigede vælgere er blevet interviewet.

Kilde: DN/Ipsos


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑