Infrastruktur
Ny rapport fokuserer på mindre investeringer, der kan øge jernbanernes kapacitet over de næste 10 år

Et såkaldt vedligeholdelsesefterslæb stiger i takt med, at togtrafikken vokser, mens sporkapaciteten er næsten uændret. Det er udgangspunktet for en ny rapport udarbejdet på vegne af Omtag Svensk Järnväg, et initiativ fra SJ. Rapporten indeholder en række forslag til foranstaltninger, der kan træffes for at øge kapaciteten i løbet af de næste 10 år, herunder optimering og geninvesteringer, men også en særlig straks-investering, en klarere vedligeholdelsesplan samt tilladelse til at køre længere godstog.
Den opgave, som rapportens forfattere har fået af Omtag Sverige, er at “udarbejde en rapport om omkostningseffektive foranstaltninger, der kan træffes for at øge jernbanesystemets pålidelighed og kapacitet i forventning om større kapacitetsforanstaltninger i fremtiden”. Rapporten fastslår, at jernbanetrafikken i Sverige er steget med 65 pct. i løbet af de sidste 30 år, og at der er et ophobet behov for investeringer, en såkaldt vedligeholdelsesgæld, på omkring 60 milliarder svenske kroner.
Blandt de tiltag, der fremhæves, er rationaliseringstiltag og øgede geninvesteringer, men også forslag til en særlig straks-investering, hvor mindre tiltag, der ikke er skitseret i den nationale planen eller først påbegyndes omkring 2030, kan adresseres, samt en klarere vedligeholdelsesplan, hvor der skal prioriteres sammen med dem, der bruger jernbanen. Desuden skal der opnås tilladelse til længere godstog end det nuværende maksimum på 630 meter.
For den sydlige del af landet fremhæver rapporten blandt andet, at “der synes at være enighed i branchen om, at det på sigt er nødvendigt at etablere en ny stor rangerbanegård i Sydsverige, et projekt, der normalt omtales som Riksbangård Syd”.
I en debatartikel i Dagens Industri om emnet udtaler Monica Lingegård, administrerende direktør for SJ AB, og Henrik Dahlin, administrerende direktør for Green Cargo, at der i dekader har været udvist skødesløshed med jernbanevedligeholdelse, og at vi har “forbrugt flere tjenester, end vi har betalt for”.
Rapporten “Järnvägslyftet – kostnadseffektiva åtgärder för ökad kapacitet i järnvägssystemet” er skrevet af Fredrik Bergström, der har egen virksomhed – FB Strategi – samt en doktorgrad i økonomi, og Tor Englén, seniorrådgiver hos WSP. I rapporten hedder det, at geninvesteringer henviser til “investeringer, der har til formål at erstatte de dele af jernbaneanlægget, som har nået deres maksimale tekniske levetid”. Ifølge forfatterne fremgår det, at når investeringerne har været mindre end det, der anses for at være et teknisk berettiget niveau, opbygges en geninvesteringsgæld eller et ophobet behov for renovering.
Omtag Svensk Järnväg er et initiativ fra SJ, der skal bringe jernbanespørgsmålet frem i debatten, blandt andet ved at udarbejde rapporter. Den næste rapport, der er planlagt til begyndelsen af 2024, vil omhandle jernbanesystemets betydning for regional vækst.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23