Samfund
Ny rapport: Greater Copenhagen står stærkt over for andre storbyregioner, men har brug for mere risikovillig kapital
Greater Copenhagen står stærkt i forhold til andre storbyregioner i Nordeuropa ud fra parametre, der viser fremtidig vækst. Det viser en ny analyse udarbejdet af den dansk-svenske samarbejdsorganisation Greater Copenhagen. Blandt andet ligger Greater Copenhagen i top, når det gælder investeringer i forskning og udvikling, og jobvæksten som følge af udenlandske investeringer er stærk. Til gengæld halter den dansk-svenske region bagefter, når det kommer til hvor meget risikovillig kapital, den formår at tiltrække, hvilket kan være en forudsætning for, at de mest vækstskabende virksomheder kan forblive i regionen. Berlin og Helsinki udpeges i rapporten som to storbyregioner med et stærkt vækstpotentiale. I Stockholm-området, hvor befolkningstallet og BNP svarer til Greater Copenhagen, tiltrækkes færre udenlandske investeringer, men der er en stærkere vækst i beskæftigelsen end i den dansk-svenske region.
Der er et stort potentiale for fremtidig vækst i Greater Copenhagen, fremgår det blandt andet af rapporten; investeringer i forskning og udvikling er blandt de højeste, udenlandske investeringer fører til mange nye arbejdspladser, og beskæftigelsen stiger. Rapporten sammenligner en ændret Greater Copenhagen geografi (med Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne, men hvor Region Halland ikke er medtaget, mens Region Blekinge er tilføjet. Årsagen er, at Eurostat bruger NUTS 2-regionen i Sydsverige, som består af Skåne og Blekinge). Geografien er blevet sammenlignet med otte storbyområder: Berlin, Stockholm, Helsinki, Oslo, Hamborg, men også Torino, Tel Aviv og Boston.
Kraftig BNP-vækst, men lavere vækst i beskæftigelsen
Greater Copenhagens økonomi er stærk med et regionalt BNP på over 200 mia. Euro, hvilket er på samme niveau som for Stor-Stockholm. Befolkningen er også af samme størrelse, selvom der har været en større befolkningstilvækst i Stockholm-området i løbet af det sidste årti. BNP i Greater Copenhagen er vokset med 30 pct. i perioden 2010-2020 og overgås kun af Berlin med en vækst på 44 pct. Antallet af beskæftigede i Greater Copenhagen ligger på niveau med Stockholm-området. Derimod har beskæftigelsesvæksten i Greater Copenhagen kun været den femtehøjeste blandt de sammenlignede hovedstadsregioner de seneste 10 år.
Top F &U-investeringer
I Greater Copenhagen investeres der mere i forskning og udvikling end i nogen af de andre storbyregioner. Forskningsudgifterne i Greater Copenhagen var 3,9 pct. af BNP i 2019, mens de var 3,5 pct. i henholdsvis Stor-Stockholm og Helsinki. Investeringerne i Greater Copenhagen er også de største i absolutte tal, 8,5 mia. EUR, efterfulgt af Stockholm med investeringer på 7,7 mia. EUR. Investeringer i forskning og udvikling skaber ny viden, som er en forudsætning for vækst og nye innovationer.
Stærk jobvækst gennem udenlandske investeringer
Udenlandske investeringer, f.eks. gennem en udenlandsk virksomhed, der etablerer et produktionsanlæg eller kontor, eller gennem en allerede etableret udenlandsk virksomhed, der udvider sine aktiviteter i regionen, har været talrige i Greater Copenhagen. Disse aktiviteter har ifølge rapporten ført til, at der er skabt over 11.000 job direkte i regionen i de sidste fire år, og alene i Berlin er der skabt flere job som følge af udenlandske investeringer. Greater Copenhagen overgås af Berlin og Helsinki, når det kommer til at tiltrække udenlandske investeringer i forhold til antallet af projekter, der har udenlandske investeringer.
Venturekapitalinvesteringer halter bagefter
En af rapportens konklusioner er, at København kan lære mere af de andre storbyer, når det kommer til at tiltrække risikovillig kapital. Startups og scaleup-virksomheder i Berlin og Stockholm rejser henholdsvis syv og seks gange mere venturekapital end i København, hvilket placerer København på syttende plads blandt europæiske storbyregioner. Når det kommer til at tiltrække risikovillig kapital, tabte flere storbyregioner sidste år, med undtagelse af Oslo, i forbindelse med afmatningen i økonomien. Venturekapital, som ofte er en kombination af indenlandsk og udenlandsk kapital, er et middel for startups og scale-up virksomheder til at tage det næste skridt i deres udviklingsfase og er vigtig for, at investeringer i forskning og udvikling kan materialisere sig i nye produkter.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23