Følg os på

Erhverv

Ny rapport: Skånes erhvervsliv har klaret pandemien bedre end Stockholm og Västra Götaland

Publiseret

 

Nogle dele af den skånske økonomi er blevet hårdt ramt af coronapandemien, men nogle brancher har nydt godt af den nye situation, og det diversificerede skånske erhvervsliv har været en styrke. Det viser en analyse af omsætningsudviklingen i skånske virksomheder i rapporten Skånsk konjunktur fra Sparbanken Skåne, som er udarbejdet i samarbejde med Øresundsinstituttet. Rapporten bliver offentliggjort i sin helhed den 25. maj.

Udviklingen i erhvervslivet var ikke kun negativ sidste år. I fem ud af de elleve brancher, som indgår i SCB’s regionale omsætningsstatistik, steg omsætningen sidste år i Skåne.

  • Ejendomme
  • Information og kommunikation
  • Landbrug, skovbrug og fiskeri
  • Handel
  • Byggeri

Det fremgår af den årlige rapport om den skånsk konjunktur, som er udarbejdet af Øresundsinstituttet på opdrag af Sparbanken Skåne.

Skåne klarede sig bedst blandt storbyregionerne
Når alle brancher sammenregnes, faldt omsætningen i Skåne dog med 0,5 procent, sammenlignet med minus 3 procent i Stockholm og minus 4,7 procent i Västra Götaland. I landet som helhed faldt omsætningen med 3,2 procent. Tallene i rapporten viser, at Skåne er sluppet relativt let gennem krisen.

– Der har været tegn på, hvilke typer virksomheder der er blevet hårdt ramt af pandemien, og hvilke der har klaret sig bedre. Når vi nu opsummerer det første år med covid-19 i samfundet, kan vi også sort på hvidt se, hvor meget brancherne er blevet ramt,” siger Rasmus Roos, administrerende direktør i Sparbanken Skåne, i en pressemeddelelse.

Værst gik det for hotel- og restaurationsbranchen i Skåne, som mistede over 20 procent af sin omsætning i 2020 sammenlignet med 2019, mens omsætningen i Stockholm faldt med knap 34 procent og i Västra Götaland med knap 28 procent. Branchen for kulturelle og personlige tjenesteydelser faldt næstmest procentuelt set. I Skåne med minus 10,7 procent.

– Coronakrisen har ikke ramt hele erhvervslivet lige hårdt. Mange har været tvunget til både at sende medarbejdere hjem og afskedige, mens andre har været i stand til at drage fordel af omstillingen. Totalt set har det skånske erhvervsliv dog vist modstandsdygtighed. Under pandemien har det været en fordel for Skåne at være en multicenterregion med et diversificeret erhvervsliv og relativt spredte risici, siger Rasmus Roos.

Stor forskel mellem vindende og tabende butikker i detailhandlen
Med hensyn til omsætningens størrelse i de enkelte sektorer steg handelen – den største branche i Skåne – med 1,6 % i Skåne, mens den i Västra Götaland steg med 0,1 % og i Stockholm faldt med 0,5 %.

Inden for detailhandlen i Skåne er der store forskelle mellem vinder- og tabervirksomheder, hvor f.eks. tøj- og skobutikker har oplevet tocifrede procentvise fald i omsætningen, mens butikker, der sælger fritidsudstyr, møbler, computer- og teleprodukter og ikke mindst onlineforhandlere i stedet har oplevet tocifrede stigninger i omsætningen.

Erhvervsservice, som er den næststørste private branche i Skåne målt på antallet af beskæftigede i erhvervslivet, faldt med næsten 6 procent i Skåne, i Stockholm faldt omsætningen med 9,7 procent og i Västra Götaland steg den med knap 4 procent.

Den tredjestørste sektor i Skåne er fremstilling og udvindingsindustrien. Der faldt omsætningen i Skåne med 2,1 procent, mens den i Stockholm og Västra Götaland faldt med henholdsvis 2,9 og 11,9 procent.

Rapporten “Skånsk konjunktur”, som offentliggøres den 25. maj, indeholder en dybdegående gennemgang af udviklingen i omsætningen samt en analyse af den økonomiske situation i Skånes kommuner.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.