Følg os på

Arbejdsmarked

Ny skatteaftale er endnu ikke på plads – økonomien mangler

Publiseret

 

Triss i ministre ved Greater Copenhagen Task Forces fjerde møde den 10. oktober i Kastrup. Derudover deltog repræsentanter fra blandt andet Svenskt Näringsliv og Dansk industri. Foto: Jesper Blæsild

Forhandlingerne om at forny den dansk-svenske skatteaftale fra 2003, Øresundsaftalen, siges at være tæt på at nå i mål, men endnu ikke afsluttede. Det siger ministrene fra både Danmark og Sverige efter det fjerde “Task Force”-møde med den politiske samarbejdsorganisation Greater Copenhagen. Ifølge Greater Copenhagens formand Carl-Johan Sonesson (M) er de to lande nu stort set enige om sagens kerne – men økonomien er stadig uafklaret.

Den danske Nordenminister, Louise Schack Elholm (V), sagde efter mødet med Greater Copenhagen Task Force i Kastrup den 10. oktober, at der har været tale om en “vellykket proces”, uden dog at gå i detaljer:

– Jeg kan ikke gå så meget i detaljer. Dialogen mellem Sverige og Danmark er god, men vi er ikke i mål endnu.

Den svenske Nordenminister mener, at samtalerne er blevet mere konkrete.

– Min opfattelse er, at vi har fået positive signaler. Vi er kommet tættere på hinanden, og jeg er fortrøstningsfuld. Det tror jeg, begge parter er enige om. Men vi er ikke helt i mål, siger Jessika Roswall (M).

Kernespørgsmålene er næsten afgjort – økonomien mangler

Carl-Johan Sonesson (M), formand for Greater Copenhagen, mener, at både Danmark og Sverige har accepteret de fire punkter, som organisationen har foreslået for at forenkle aftalen.

– Både den danske og den svenske Nordenminister har bekræftet, at de er ret tæt på at kunne færdiggøre en revideret skatteaftale. Men de kan ikke sige hvornår. Vi havde håbet, at den ville være klar til dette Task Force-møde. Men nu håber vi, at de kan være klar inden årets udgang, siger Sonesson.

De fire punkter vedrører anvendelsen af de samme regler for private og offentligt ansatte, beregningen af skattepligt til Danmark eller Sverige på grundlag af hele skatteåret i stedet for sammenhængende tremånedersperioder, gensidig anerkendelse af pensionsudbetalinger og at forskudsskatten, som danske arbejdsgivere betaler for medarbejdere fra Sverige baseret på andelen af deres hjemmearbejde, vil blive indberettet og betalt i beskæftigelseslandet i stedet for i Sverige.

Samlet set vil det betyde, at Danmark skal sende flere skattekroner tilbage til Sverige. At økonomien spiller en rolle i forhandlingerne, er tidligere blevet bekræftet af skatteminister Jeppe Bruus (S).

– Nu er alle dele på bordet i princippet rykket frem. Så jeg mener, vi er meget tættere på en aftale. Men for Sveriges vedkommende er udligningsordningen vigtig, og den skal vi arbejde videre med, siger Jessika Roswall. 

Sveriges minister for nordisk samarbejde Jessika Roswall ønsker at se øget kulturel integration på tværs af sundet. Foto: Finn Möller/News Øresund

Øget kulturel integration samtidig med styrket grænsekontrol

Jessika Roswall mener, at Task Force-møderne er gode til at diskutere andre emner relateret til dansk-svensk integration. Hun siger, at der er et potentiale for at øge det grænseoverskridende arbejdsmarked, som ikke er særlig stort, på trods af at der bor mere end fire millioner mennesker i området.

– Det er vigtigt at huske på, at der er mange andre barrierer, som måske er endnu vigtigere for at få flere til at pendle. Vi talte om forskning og udvikling, et emne, der ikke var på dagsordenen. Der mener jeg, at vi har et potentiale. Der er ikke langt mellem de forskellige universiteter.

Kultur er et andet emne, som Sverige ønsker at sætte fokus på, når de overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd næste år.

– En stor del af ministerrådets penge og eksterne arbejde går til kultur. Det er selvfølgelig vigtigt. Norden er baseret på fælles værdier, demokrati og menneskerettigheder, og her spiller kulturen en utrolig vigtig rolle.

Den svenske regering skriver i Tidö-aftalen om skærpet grænsekontrol og har en lov om muligheden for at genindføre ID-kontrol til høring.

Jessika Roswall siger, at både Skåne og Danmark har forståelse for denne holdning.

– Vi har en ny sikkerhedspolitisk situation, som der skal tages hensyn til. Vi har haft grænsekontrol af forskellige årsager i et stykke tid nu. Men for mig som nordisk minister er det vigtigt hele tiden at overveje balancen i menneskers mulighed for at bevæge sig frit over grænserne.

(News Øresund – Finn Möller & Henrik Smångs)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Erhverv21. februar 2024

Erhvervsliv og kommuner protesterer mod forslaget om at afskaffe statsstøtten til Wonderful Copenhagen

Afskær ikke støtten til hotel- og restaurationsbranchens marketingorganisation Wonderful Copenhagen. Turismen i den danske hovedstad er en førsteklasses organisation med...

Politik21. februar 2024

Danmark yder mest støtte til Ukraine af de nordiske lande

Det fik stor opmærksomhed, da Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i denne uge besøgte flådebasen Berga og talte om en...

Øresund21. februar 2024

Trafikrekord med 100.000 daglige passagerrejser med bil, tog og færge over Øresund i 2023 – trendbrud for togtrafikken

Togtrafikken over Øresundsbroen steg med 15,6 pct. i 2023 til godt 13 millioner passagerer – et markant højere niveau end...

Erhverv21. februar 2024

Dansk ekspertgruppe foreslår, at 58 ud af 200 statstilskud til erhvervslivet afskaffes – deriblandt Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen

Mere end to milliarder af den samlede danske statsstøtte på 37 milliarder kroner kan afskaffes, mener en ekspertgruppe, der mandag...

Kultur21. februar 2024

Eurovision Song Contest Malmø øger efterspørgslen på hotelværelser i København

Når Eurovision Song Contest afholdes i Malmö Arena den 7. – 11. maj, vil det også komme københavnerne til gode,...

Infrastruktur21. februar 2024

Folketinget skal til at tage stilling til forlængelsen af den danske del af Öresundsbanan til Femern Bælt-tunnelen

Den danske del af Öresundsbanen mellem København H og Malmö C skal udvides, så der bliver plads til flere tog,...

Sverige21. februar 2024

Göteborg kan på 10 år gå fra seks særligt udsatte områder til et

I 2020 var der seks, i dag er der fire, og i 2030 er der måske kun ét “særligt udsat...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.