17 juni 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2B xx

Published on oktober 18th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Ny strategi mod banderelaterede skyderi i Malmø henter inspiration fra USA

2018-10-18:

Hvis en banderelateret person tages med våben på sig, vil det medføre skarp kontrol af vedkommendes nærmeste – det indebærer hjemmebesøg med blandt andet visiteringer hos gruppemedlemmer, men også hos venner og familie, skriver Sydsvenskan. Foto: Tullverket

Strategien hedder Group Violence Intervention, Sluta Skjuta på svensk, og første skridt i strategien blev taget i torsdags i forbindelse med et indledende ”call-in møde”. Svenske myndigheder forsøgte her at påvirke en række dømte personer fra Malmøs kriminelle underverden til at forebygge skyderier i Malmø, skriver Sydsvenskan.

Et samarbejde mellem politiet, Malmø Kommune, Malmøs kriminalforsorg og civilsamfundet skal påvirke dømte kriminelle for at forebygge skyderier i byen. Ved at vise de kriminelle hvilke konsekvenser deres voldelige adfærd har for civilsamfundet – for eksempel forældre der fortæller historien om deres skuddræbte barn – håber man på at kunne overtale dem til at stoppe skyderierne.

De dømte er nemlig kendt af myndighederne, og det samme er deres vennekreds og de kriminelle grupperinger, de færdes i. Såfremt de, eller andre medlemmer af grupperingen, tages med våben på sig, vil det medføre skarp kontrol af den pågrebnes nærmeste – det indebærer hjemmebesøg med blandt andet visiteringer hos gruppemedlemmer, men også hos venner og familie, skriver Sydsvenskan.

I samme vending tilbyder man dem også en vej ud af de kriminelle miljøer, samtidig med at man opfordrer dem til at sende budskabet videre til andre kriminelle i Malmø. Denne slags præventive indsatser er blandt andet kendt fra USA, hvor resultaterne har været lovende, mener Stefan Sintéus, politiets afdelingschef i Malmø:

– I forbindelse med situationen i Malmø er timingen perfekt, at vi nu kommer i gang med operative tiltag. Det er vigtigt, at vi forholder os til dokumenteret forskning, og resultaterne fra blandt andet USA har været meget gode, siger han i en pressemeddelelse.

I den amerikanske by Boston har man eksempelvis opnået 63 procent færre mord blandt unge ved at anvende den her slags tiltag. I en anden amerikansk by Cincinnati opnåede man 41 procent færre grupperelaterede mord, skriver politiet i pressemeddelelsen.

Sveriges forsøg med strategien udføres i samarbejde med den statslige forvaltningsmyndighed Brottsförebyggande rådet (BRÅ), og har endda modtaget syv millioner svenske kroner i EU-støtte fra den internationale sikkerhedsfond.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑