Følg os på

Sverige

Ny svensk hjælpepakke til flybranchen – men udbygning af Arlanda er sat på pause

Publiseret

 

Den planerade utbyggnaden av Arlanda stoppas. Foto: News Øresund

Den svenske regering går ind med 5 mia. kr. til SAS og 3,1 mia. kr. til Swedavia for at redde den kriseramte flybranche. Samtidig meddeler Swedavia, at den planlagte udbygning af Arlanda er sat på pause. Udskydelsen af udbygningen har vakt debat i blandt de svenske regeringspartier.

Flybranchen bløder økonomisk på grund af den mindskede rejseaktivitet under coronapandemien. Flyselskabet SAS, hvis største ejere er den danske og svenske stat, har gjort opmærksom på, at de har brug for 12,5 mia. kr. i støtte som følge af pandemien, og den svenske regering gav i mandags besked om, at de vil hæfte for fem milliarder, og at staten skal have en højere ejerandel i selskabet. Også den danske regering har tilkendegivet opbakning til at skyde penge ind i SAS.

– Som en langsigtet og ansvarlig medejer er vi derfor indstillede på at bidrage til en langsigtet løsning for selskabet, der skal sikre, at SAS også vil være operationel på den anden side af COVID-19-krisen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Den svenske regering vil også støtte Swedavia med 3.150 millioner kr. Selskabet ejer og driver 10 lufthavne i Sverige, blandt andet Malmö Airport og Arlanda. Swedavia oplyser, at flytrafikken er mindsket med 98 procent under coronapandemien.

Samtidig med støtten til Swedavia bekræftes, meddeler selskabet, at den planlagte udbygning af Arlanda udskydes. Beslutningen bliver taget godt imod af Miljöpartiet, som i et interview med Expressen mener, at et stop for udbygningen var et krav fra partiet.

– Jeg er meget tilfreds med, at vi nu siger nej til udbygningen. Når vi skal genstarte samfundet efter corona, må vi genstarte det på en anden måde. Det indebærer, at vi behøver at flyve mindre. Vi kan ikke gå tilbage til de niveauer, som var inden, siger Lorentz Tovatt (MP) til Expressen.

Det største regeringsparti, Socialdemokraterna, afviser dog, at der findes en aftale om at stoppe Arlandas udbygning.

– Det er en meget usikker situation, hvilket betyder, at Swedavia nu gennemgår alle sine investeringer og i den nuværende situation, det tror jeg alle forstår, findes der intet behov for at gå videre med planerne. Men derudover findes ingen aftale, siger erhvervsminister Ibrahim Baylan (S) til Expressen.

Oplysningen om at Miljöpartiet skulle have stoppet Arlandas udbygning er blevet mødt at skarp kritik fra det største oppositionsparti, Moderaterna.

– Det her er meget uheldigt. At staten støtter SAS er utrolig vigtigt, men det er ligeså vigtigt, at Arlanda udbygges. Her har man åbenbart indgået en studehandel, og Miljöpartiet sætter nu en kæp i hjulet for en vældig vigtig fremtidsinvestering, siger Elisabeth Svantesson, finansordfører for Moderaterna, til Expressen. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked13. juni 2024

Ny skatteaftale på plads – underskrevet af ministre

Glædeligt, vigtigt og endelig! Sådan beskrev Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) og Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) den nye, genforhandlede...

Ejendomme12. juni 2024

Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne 

26 procent færre nyproducerede boliger blev efterspurgt i Skåne i 2023 sammenlignet med året før. Det viser Region Skånes model...

Infrastruktur12. juni 2024

Det står klart, hvordan en Øresundsmetro skal forbindes til Malmø

En station på eksisterende grund i den nordlige del af Västra Hamnen, Galeonen+, via en boret tunnel til den næste...

Infrastruktur12. juni 2024

Ny undersøgelse: Et afgreningskammer for at forbinde en Øresundsmetro med M5-linjen i København ville koste 400 millioner kroner at bygge

Det ville koste 400 millioner kroner at bygge et afgreningskammer på den kommende metrolinje M5 i København for at kunne...

Sverige11. juni 2024

Den svenske regering vil tillade gårdsalg af alkohol – det svenske alkoholmonopol lever videre

Svenske gårde og mikrobryggerier skal have lov til at sælge øl, vin og spiritus i Sverige, men i begrænset omfang....

Samfund30. maj 2024

Tusindvis af svenske sygeplejersker kan gå i strejke den 4. juni – ønsker kortere arbejdstid

Den 4. juni kan omkring 2.000 medlemmer af det svenske fagforbund Vårdförbundet, som primært organiserer sygeplejersker, gå i strejke, hvis...

Arbejdsmarked31. maj 2024

Dansk-svensk aftale om social sikring genforhandlet – giver større fleksibilitet

Mens ændringerne i den genforhandlede dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, skal træde i kraft i 2025, er en anden dansk-svensk aftale i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.