Følg os på

Sverige

Ny svensk hjælpepakke til flybranchen – men udbygning af Arlanda er sat på pause

Publiseret

 

Den planerade utbyggnaden av Arlanda stoppas. Foto: News Øresund

Den svenske regering går ind med 5 mia. kr. til SAS og 3,1 mia. kr. til Swedavia for at redde den kriseramte flybranche. Samtidig meddeler Swedavia, at den planlagte udbygning af Arlanda er sat på pause. Udskydelsen af udbygningen har vakt debat i blandt de svenske regeringspartier.

Flybranchen bløder økonomisk på grund af den mindskede rejseaktivitet under coronapandemien. Flyselskabet SAS, hvis største ejere er den danske og svenske stat, har gjort opmærksom på, at de har brug for 12,5 mia. kr. i støtte som følge af pandemien, og den svenske regering gav i mandags besked om, at de vil hæfte for fem milliarder, og at staten skal have en højere ejerandel i selskabet. Også den danske regering har tilkendegivet opbakning til at skyde penge ind i SAS.

– Som en langsigtet og ansvarlig medejer er vi derfor indstillede på at bidrage til en langsigtet løsning for selskabet, der skal sikre, at SAS også vil være operationel på den anden side af COVID-19-krisen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Den svenske regering vil også støtte Swedavia med 3.150 millioner kr. Selskabet ejer og driver 10 lufthavne i Sverige, blandt andet Malmö Airport og Arlanda. Swedavia oplyser, at flytrafikken er mindsket med 98 procent under coronapandemien.

Samtidig med støtten til Swedavia bekræftes, meddeler selskabet, at den planlagte udbygning af Arlanda udskydes. Beslutningen bliver taget godt imod af Miljöpartiet, som i et interview med Expressen mener, at et stop for udbygningen var et krav fra partiet.

– Jeg er meget tilfreds med, at vi nu siger nej til udbygningen. Når vi skal genstarte samfundet efter corona, må vi genstarte det på en anden måde. Det indebærer, at vi behøver at flyve mindre. Vi kan ikke gå tilbage til de niveauer, som var inden, siger Lorentz Tovatt (MP) til Expressen.

Det største regeringsparti, Socialdemokraterna, afviser dog, at der findes en aftale om at stoppe Arlandas udbygning.

– Det er en meget usikker situation, hvilket betyder, at Swedavia nu gennemgår alle sine investeringer og i den nuværende situation, det tror jeg alle forstår, findes der intet behov for at gå videre med planerne. Men derudover findes ingen aftale, siger erhvervsminister Ibrahim Baylan (S) til Expressen.

Oplysningen om at Miljöpartiet skulle have stoppet Arlandas udbygning er blevet mødt at skarp kritik fra det største oppositionsparti, Moderaterna.

– Det her er meget uheldigt. At staten støtter SAS er utrolig vigtigt, men det er ligeså vigtigt, at Arlanda udbygges. Her har man åbenbart indgået en studehandel, og Miljöpartiet sætter nu en kæp i hjulet for en vældig vigtig fremtidsinvestering, siger Elisabeth Svantesson, finansordfører for Moderaterna, til Expressen. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Norden17. september 2021

Grænseboere bekymrer sig mere over ikke at kunne se deres familie – mindre over arbejdsløshed

I de nordiske grænseregioner var der betydeligt flere personer, der følte, at deres muligheder for at bevæge sig over grænsen...

Kultur17. september 2021

Sveriges ambassade i København åbner residens for ungt svensk design

Den svenske ambassades residens i København er blevet tømt for møbler i tre dage for at huse den svenske designudstilling...

Sverige17. september 2021

Folkhälsomyndigheten fastholder anbefalinger for uvaccinerede personer

Personer, der stadig ikke er vaccineret, bør ikke gå i teatret, til koncerter eller sportsbegivenheder, og de anbefales at fortsat...

Turisme/kultur17. september 2021

Tivoli afholder svensk krebsegilde på søndag

Som en del af en igangværende mad-, øl- og vinfestival i Tivoli udfordrer forlystelsesparken nu svenskernes krebsgilder ved at afholde...

Turisme/kultur17. september 2021

Efter pandemitider er kulturnætterne tilbage i Malmø, København, Lund og Helsingør

Med lempelsen af restriktionerne på begge sider af sundet er en åbning af kulturlivet lige uden for døren. I Malmø...

Ejendomme17. september 2021

To nye svenske ejendomsopkøb i Danmark

I denne uge har svenske SBB købt fem sociale ejendomme i Danmark for 380 millioner kr., og svenske Niam har...

Ejendomme17. september 2021

Årets vindere af Real Estate Øresund Award blev offentliggjort i denne uge

Under tirsdagens live-sendte konference, Real Estate Øresund LIVE, der blev afholdt af Øresundsinstituttet, blev årets Real Estate Øresund Awards uddelt....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.