Følg os på

Interviews

Nye bygninger på Medicon Village lokker flere virksomheder og kompetencer til

Publiseret

 

Kerstin Jakobsson har været direktør for Medicon Village Innovation AB siden 2018 og en del af ledelsesgruppen som vicedirektør siden 2010 og var inden da blandt andet direktør i medtech-selskabet SpectraCure. Foto: News Øresund

Science parken Medicon Village i Lund er en mødeplads. Det mener Kerstin Jakobsson, adm. direktør i Medicon Village Innovation AB. Den nye bygning The Spark har udvidet mulighederne for at mødes i et innovativt life science-miljø, mener hun. På knap ti år er science parken blevet hjemsted for mere end 170 virksomheder og organisationer samt 2600 ansatte inden for forskning, udvikling og servicetjenester.

En af Lunds science parker fortsætter fremgangen.

Siden åbningen af den nye bygning The Spark i 2019, er den blevet arbejdsplads for cirka 70 virksomheder og 500 ansatte.

Omtrent halvdelen af dem er omflytninger internt i Medicon Village. Den anden halvdel er nytilkomne. Det fortæller Kerstin Jakobsson, der er adm. direktør i Medicon Village Innovation AB. Dermed rummer science parken i dag cirka 2.600 ansatte og 170 virksomheder.

Blandt dem er Lunds universitet, Region Skåne og Lunds kommune, men også flere private tjenestevirksomheder. Desuden har flere biotekvirksomheder hjemme i Medicon Village, hvor nogle af dem er Alligator Bioscience, Genovis og SenzaGen.

Navnet på den nye bygning The Spark refererer til gnisten, der opstår på mellem mennesker, forklarer Kerstin Jakobsson.

– Det er her, møderne er – møderne mellem individer, som giver den her gnist, som gør, at man får en god idé, siger hun.

Kerstin Jakobsson forklarer, at forskning møder det offentlige og det private erhvervsliv i en treenighed i Medicon Village, og hun mener, at denne kombination af virksomheder, som kan få idéer til at vokse, er særlig.

The Spark-bygningen omfatter 17.000 kvadratmeter fordelt på syv plan med åbne arbejdsstationer, mindre og større kontorer samt konference og -mødelokaler.

Kontorkomplekset The Spark er derfor nyeste skud på stammen i Medicon Village. Ud af de i alt 132.000 kvadratmeter på science parkens område er mere end 65.000 kvadratmeter anvendt til laboratorier.

Derudover findes spisesteder, en sportshal og et træningscenter. Udvidelsen af science parken betyder også en udvidelse af mødepladsen.

I efteråret bød Medicon Village også velkommen til Perituskliniken – en ny privatdrevet kræftklinik på science parkens område.

Klinikken fokuserer indtil videre primært på behandling af prostakræft og kan håndtere omkring 50 patienter om ugen til behandling og undersøgelse.

Foruden Perituskliniken er planlægningen af en anden kræftklinik i gang på området med omkring en kvart milliard svenske kroner i støtte fra Julie og Hans Rausing – sidstnævnte er barnebarn til Tetra Pak-grundlæggeren Ruben Rausing.

På Medicon Village-området i Lund ligger ca. 170 life science-selskaber og organisationer, heriblandt incubatoren SmiLe. Foto: News Øresund

Forum for deling og udveksling
Medicon Village har særligt fokus på de store medicinske områder inden for life science: Cancer, luftvejs- og lungesygdomme samt inflammation.

Science parken er opdelt i to virksomheder, som begge er ejet af Mats Paulssons Stiftelse for forskning, innovation og samfundsudvikling. Stiftelsen ejer både Medicon Village Innovation AB og Medicon Village Fastighets AB, hvor sidstnævnte ejer Medicon Villages bygninger.

Det giver, ifølge Kerstin Jakobsson, unikke muligheder for at udvikle science parkens faciliteter. Tilmed har lægemiddelvirksomheden AstraZeneca tidligere haft hjemme, i hvad der nu er Medicon Village, og har efterladt et antal instrumenter, som Medicon Villages inkubator, SmiLe Incubator, nu har gavn af.

Det er derfor, efter hendes vurdering, tre unikke muligheder, som science parken kan tilbyde dens virksomheder.

– Vi kan hjælpe dem med at blive mere synlige i et community her. Vi kan hjælpe med at møde de rette kompetencer og kapital, det vil sige mødet. Det tredje er det, vi kalder delingsøkonomi. Det handler ikke blot om, at man kan dele udstyr, men også at man kan dele kompetencer, siger Kerstin Jakobsson og fortsætter:

– Det er helt unikt, at vi har hele paletten af innovationsstøtteaktører – både Region Skåne, Lunds universitet og Lunds kommune, som er offentlige, men også de private, som satser på at understøtte nytte og ny forskning. Så vi har både private og offentlige aktører, som støtter vores virksomheder her i at innovere.

Medicon Village danner blandt andet uden for Covid-19-restriktioner ramme om karrieremesser og netværksmøder inden for life science og samarbejder blandt andet med danske og nordiske aktører gennem NOME-mentorskabsprogrammet. Foto: News Øresund

Fra forskning til kommerciel fremgang
Kerstin Jakobsson glæder sig over de nye tiltag i Medicon Village, som bidrager til science parkens nutidige og fremtidige satsning.

– Det er fortsat at skabe et miljø, så virksomhederne videreudvikles. Det er fortsat vigtigt, at virksomhederne, organisationerne, både Lunds universitet og Region Skåne, denne treenighed, at de fortsat udvikles, og at vi har dette mix af små virksomheder og lidt større virksomheder, som udvikles. Og så er mødepladsen vigtig, så de kan mødes.

Men samtidigt erkender hun, at de står over for en udfordring med fortsat at kunne lykkes med det i takt med stigende krav til branchen og kompetencerne i regionen. Hun mener, at hele life science-branchen i regionen kan blive endnu bedre til at transformere den gode forskning og innovation, som er i regionen, til kommerciel fremgang.

– Det er der, at man både må have bredden samtidigt med, at man har fokus. Det er vigtigt, at vi arbejder endnu mere tværvidenskabeligt samtidigt med, at vi må være mere fokuserede, forklarer hun og fortsætter:

– Der findes mange spidskompetencer inden for life science i Øresundsregionen og muligheder for at møde de rette kompetencer via forskellige lokale såvel som globale netværk og mødepladser i regionen.

News Øresund – Camilla Neve Lieknins & Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Ejendomme08. april 2021

Svenske Wihlborgs har købt en ejendom i Ballerup

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs seneste danske erhvervelse er en industri- og lagerejendom på 10.200 kvm i Ballerup uden for København....

Samfund08. april 2021

Fire pendlende ishockeyspillere fra Skåne kører sammen til danske Rungsted

Hockeyspillerene Mattias Persson, Marcus Olsson, Nichlas Hardt og Christopher Nihlstorp, der bor i Malmø-området, pendler i en fælles bil til...

Life Science08. april 2021

Overvægt af udenlandske life science-investeringer i Danmark i 2020

Life science-branchen stod for en større andel af udenlandske investeringer i Danmark i 2020 sammenlignet med 2019. Særligt biotek-delbranchen træk...

Politik08. april 2021

Nye nationale retningslinjer for den regionale udviklingspolitik i Sverige

Den svenske regering har præsenteret en ny national strategi for bæredygtig regional udvikling. Strategien skal møde tre overordnet udfordringer: miljø...

Interviews08. april 2021

Novo Nordisk i Malmø ønsker mere samarbejde med det svenske sundhedsvæsen og savner en større base for rekruttering

Nordens største lægemiddelvirksomhed Novo Nordisk med hovedkontor i Bagsværd uden for København er aktive i Malmø på flere måder. Dels...

Sverige01. april 2021

Restriktioner for butikker og restauranter i Sverige forlænges

Smittespredningen af ​​coronavirus er så høj i Sverige, at der ikke kan lempes på de nuværende restriktioner, meddelte regeringen og...

Samfund01. april 2021

60 procent flere søgte om statsborgerskab over Sundet i 2020

Flere svenskere blev danske statsborgere og flere danskere blev svenske statsborgere i løbet af coronaåret 2020. Ca. 60 procent flere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.