Følg os på

Forskning

Nye milliardforhandlinger venter ESS indenfor et år

Publiseret

 

Bo Smith, som var Danmarks chefforhandler da finansieringen af konstruktionen skulle fordeles. Foto: News Øresund

I alt bidrager tretten europæiske lande med 1,8 milliarder euro for til opførslen af forskningsanlægget ESS udenfor Lund. Men der venter stadig forhandlinger om hvordan driften af anlægget skal finansieres, inklusiv udgiften til at de videnskabelige instrumenter indstilles og justeres. Bare sidstnævnte beregnes til at koste ca. en milliard euro.

Cirka en tredjedel af ESS-byggeriet mangler og p.t. ser den beregnede omkostning på 1,84 milliarder euro, i 2013 priser, ud at holde. Finansieringen af konstruktionen er altså dækket med 96,8 procent, men der mangler cirka 59 millioner euro. De land som først og fremmest er kandidater til at bidrage med de sidste penge er Nederlandene og Belgien, men ingen afgørende nyheder om det spørgsmål er offentliggjort siden 2014.

Omkostningen for at drive materialeforskningsanlægget, som også kommer til at omfatte et datacenter i København, når det står klar, beregnes til 140 millioner euro årligt. Der er endnu ingen overenskomster for hvordan den sum skal fordeles mellem partnerlandene.

Værtslandene Sverige og Danmark lovede deres bud for at få anlægget at bidrage med max 15 procent af driftsomkostningerne, hvilket er en betydeligt mindre andel end de 47,5 procent af konstruktionsomkostningerne som begge lande står for.

Enligt Bo Smith, som var Danmarks chefforhandler da finansieringen af konstruktionen skulle fordeles, vil nye europæiske forhandlinger blive indledt idenfor et halvt til helt år.
– Der findes ingen aftaler om hvordan man finansierer resten af ESS og det koster formentlig en milliard euro henover en periode på 7 år at færdiggøre anlægget til de første eksperimenter. De penge findes ikke endnu, sagde han i forbindelse med en rundbordssamtale omkring ESS under konferensen The Bridge i slutningen af august.

Bo Smith henviser til den såkaldte initiale driftsfase, hvor maskiner og videnskabelige instrumenter indstilles og justeres.
– Det eneste som er slået fast er at værtslandene har sagt at de står for højest 15 procent af de permanente driftsomkostninger. Der skal altså forhandles om finansieringen for overgangsperioden fra konstruktion til den permanente driftsfase, siger han til News Øresund. (News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta om ESS

European Spallation Source (ESS) er et europæisk samarbejdsprojekt for at bygge et neutronforskningsanlæg, der bliver op til hundrede gange mere kraftfuldt end dagens anlæg. Selve anlægget bygges i Lund og datacentret ligger i København. Omkostningen for anlægget beregnes til 1,84 milliarder euro i 2013 priser.

Ved anlægget vil en mænge forskellige materialer blive studeret, fra plast og lægemidler til motorer, proteiner og molekyler, ned på nano-niveau.

Tolv lande er fuldgyldige medlemmer: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn, hvorimod Belgien, Nederlandene og Spanien har observatørstatus. Selvom Spanien endnu ikke formelt har besluttet at gå ind som fuldgyldigt medlem har de allerede bidraget med in kind-udrustning til byggeriet. Sverige og Danmark er værtslande.

Forskningsanlægget i Lund åbner for forskning år 2023. Da forventes det at blive besøgt til 2–3.000 forskere hvert år.

Kilde: ESS

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.