Følg os på

Forskning

Nye milliardforhandlinger venter ESS indenfor et år

Publiseret

 

Bo Smith, som var Danmarks chefforhandler da finansieringen af konstruktionen skulle fordeles. Foto: News Øresund

I alt bidrager tretten europæiske lande med 1,8 milliarder euro for til opførslen af forskningsanlægget ESS udenfor Lund. Men der venter stadig forhandlinger om hvordan driften af anlægget skal finansieres, inklusiv udgiften til at de videnskabelige instrumenter indstilles og justeres. Bare sidstnævnte beregnes til at koste ca. en milliard euro.

Cirka en tredjedel af ESS-byggeriet mangler og p.t. ser den beregnede omkostning på 1,84 milliarder euro, i 2013 priser, ud at holde. Finansieringen af konstruktionen er altså dækket med 96,8 procent, men der mangler cirka 59 millioner euro. De land som først og fremmest er kandidater til at bidrage med de sidste penge er Nederlandene og Belgien, men ingen afgørende nyheder om det spørgsmål er offentliggjort siden 2014.

Omkostningen for at drive materialeforskningsanlægget, som også kommer til at omfatte et datacenter i København, når det står klar, beregnes til 140 millioner euro årligt. Der er endnu ingen overenskomster for hvordan den sum skal fordeles mellem partnerlandene.

Værtslandene Sverige og Danmark lovede deres bud for at få anlægget at bidrage med max 15 procent af driftsomkostningerne, hvilket er en betydeligt mindre andel end de 47,5 procent af konstruktionsomkostningerne som begge lande står for.

Enligt Bo Smith, som var Danmarks chefforhandler da finansieringen af konstruktionen skulle fordeles, vil nye europæiske forhandlinger blive indledt idenfor et halvt til helt år.
– Der findes ingen aftaler om hvordan man finansierer resten af ESS og det koster formentlig en milliard euro henover en periode på 7 år at færdiggøre anlægget til de første eksperimenter. De penge findes ikke endnu, sagde han i forbindelse med en rundbordssamtale omkring ESS under konferensen The Bridge i slutningen af august.

Bo Smith henviser til den såkaldte initiale driftsfase, hvor maskiner og videnskabelige instrumenter indstilles og justeres.
– Det eneste som er slået fast er at værtslandene har sagt at de står for højest 15 procent af de permanente driftsomkostninger. Der skal altså forhandles om finansieringen for overgangsperioden fra konstruktion til den permanente driftsfase, siger han til News Øresund. (News Øresund – Anna Palmehag)

Fakta om ESS

European Spallation Source (ESS) er et europæisk samarbejdsprojekt for at bygge et neutronforskningsanlæg, der bliver op til hundrede gange mere kraftfuldt end dagens anlæg. Selve anlægget bygges i Lund og datacentret ligger i København. Omkostningen for anlægget beregnes til 1,84 milliarder euro i 2013 priser.

Ved anlægget vil en mænge forskellige materialer blive studeret, fra plast og lægemidler til motorer, proteiner og molekyler, ned på nano-niveau.

Tolv lande er fuldgyldige medlemmer: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn, hvorimod Belgien, Nederlandene og Spanien har observatørstatus. Selvom Spanien endnu ikke formelt har besluttet at gå ind som fuldgyldigt medlem har de allerede bidraget med in kind-udrustning til byggeriet. Sverige og Danmark er værtslande.

Forskningsanlægget i Lund åbner for forskning år 2023. Da forventes det at blive besøgt til 2–3.000 forskere hvert år.

Kilde: ESS

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.