Danmark
Nyt biotekfirma satser på mælkeprotein uden køer
Mælkeprotein lavet uden køer, protein, der er tusind gange sødere end sukker, og superstærke silkeproteiner, der efterligner edderkoppespind. Det er nogle af de produkter, der skal produceres af en dansk opstartsvirksomhed med støtte fra Novo Nordisk-sfæren.
Et pilotanlæg er ved at blive bygget i Søborg uden for København. Forretningsideen er at revolutionere proteinproduktionen ved at sælge hele fabrikker.
Det startede under pandemien. På bare en uge startede Thomas G. Schmidt og Per Falholt en produktion af håndsprit, som der var akut mangel på i sundhedssektoren.
De fortsatte med at udvikle ideer, som de tidligere kun havde talt om. Nu, fire år senere, er de i gang med at bygge et pilotanlæg til kunstig fremstilling af et særligt mælkeprotein, beta-lactoglobulin, som kun findes i komælk. Det kan bruges i madlavning og som kosttilskud til ældre og syge. De kalder deres protein for ”koens afløser”, fortæller de til Berlingske.
Præcisionsfermentering
Den teknologi, de anvender, er præcisionsfermentering, som er mere klimavenlig end produktion af mælkeprotein fra komælk. Sukkeret, der bruges til at fodre fermenteringsprocessen, kræver langt mindre landareal at dyrke end foderet til dyrene.
– Vi kan producere ti gange mere på det samme areal og uden at udlede kvælstof eller metangas, siger Thomas G. Schmidt til Berlingske.
Thomas G. Schmidt arbejdede i 28 år i konsulentfirmaet McKinsey, og Per Falholt var i 16 år forskningschef i biotekvirksomheden Novozymes (nu Novonesis). I dag driver de sammen virksomheden 21st.BIO.
Tætte bånd til Novo Nordisk-sfæren
Virksomheden har meget tætte bånd til Novonesis og megakoncernen Novo Nordisk, både hvad angår teknologi og økonomi. 21st.BIO er 40 procent ejet af Novo Nordisk Fondens investeringsselskab Novo Holdings og lige så meget ejet af Novonesis, som kontrolleres af fonden.
Virksomheden har også fået adgang til de mere end hundrede tusinde stammer af mikroorganismer, som Novonesis ligger inde med. Derfra kan 21st.BIO finde den rigtige svampe- eller bakteriestamme til brug i produktionen af det specifikke protein, de er på udkig efter.
Ud over at producere mælkeprotein kan 21st.BIO også producere proteiner, der kan erstatte sukker. De er tusind gange sødere, men indeholder ingen kalorier.
Virksomhedens forretningsmodel går ud over blot at fremstille proteiner. De vil udvikle og sælge bioteknologiske fabrikker til kunder, som har fundet andre proteiner med særlige egenskaber, som de gerne vil producere.
De har allerede indledt et samarbejde med et tysk firma, som har udviklet det silkeprotein, der gør edderkoppespind superstærke. Det kan bruges i tekstiler, medicinsk udstyr og bilindustrien.
Første fabrik i Danmark eller USA
Planerne er store – men der er stadig et stykke vej, før de bliver til virkelighed.
Fabrikken, der bygges i Søborg nord for København, er kun et pilotanlæg. En fuldskalafabrik ville koste 4 milliarder kroner.
Ejerne er klar over, at der er brug for statstilskud og mere kapital for at bygge en fabrik i Danmark. Den første fabrik kan i stedet ende i USA, hvor det er billigere at bygge sådanne anlæg.
Det er også lettere at få godkendt nye proteiner i USA end i Europa. Mælkeproteinet, som 21st.BIO har udviklet, er allerede godkendt i USA, mens det forventes at tage yderligere tre til fire år, før det bliver godkendt i EU.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23