Bæredygtighed
Nyt dansk-svensk program vil forme bæredygtige virksomheder
Tre spørgsmål til Elin Dagerbo, projektleder for Orexund, et dansk-svensk erhvervsudviklingsprogram, der fokuserer på bæredygtighed og kooperativt lederskab. Det Interreg-finansierede program, der starter til efteråret, er rettet mod små eller nystartede virksomheder i både Danmark og Sverige. Bag programmet står den kooperative erhvervsudviklingsorganisation Coompanion Skåne, Kooperationen, en intresse- og arbejdsgiv4rorganisation for kooperativer i Danmark, og Tænketanken Demokratisk Erhverv.
Hvad vil I hjælpe virksomhederne med?
– Vi ønsker at hjælpe virksomheder med at drive mere bæredygtig forretning, der respekterer både menneske og miljø, samtidig med at det giver økonomisk mening. Det kan handle om at slå sig sammen for at dele ressourcer og dermed også risici eller at se på, hvordan man kan eje og drive virksomheder sammen på en demokratisk måde.
– Helt konkret kommer vi til at køre et iværksætterprogram med seks digitale og tre fysiske møder i både Malmø og København. Det bliver en rigtig kickstart med hensyn til iværksætteri, fra A til Å, hvor vi går ud fra virksomhedernes drivkrafter og værdier. Vi ser på deres ressourcer ud fra et helhedsperspektiv – og inkluderer ikke kun kapital men også for eksempel netværk og kompetencer i teamet. Desuden ser vi på forretningsidéen og forretningsmodellen, og hvordan man kan skrue på den for at gøre den mere bæredygtig.
Hvorfor laver I dette som et dansk-svensk samarbejde med fokus på Øresund?
– Hver virksomhed vil få en svensk og en dansk erhvervsrådgiver, så tanken er også at vi skal åbne markedet på den anden side af sundet. Vi tilbyder vores netværk, men håber også, at deltagerne vil åbne døren for hinanden.
– Vi mener, at det er vigtigt ud fra et bæredygtighedsperspektiv, men også ud fra et demokratisk perspektiv, at styrke kooperativerne i hele regionen. Ved at etablere et stærkere samarbejde over sundet ønsker vi at styrke det kooperative iværksætteri i samfundet og dermed fremme et mere bæredygtigt og demokratisk iværksætteri i Øresund. Vi knytter tættere bånd og deler viden.
Hvem kan deltage i programmet?
– Vi er henvendt til nystartede virksomheder, enkeltmandsvirksomheder og små virksomheder med op til ti ansatte. Det fungerer for nystartede virksomheder, men også hvis man ønsker at udvikle en bæredygtig forretningslinje i en eksisterende virksomhed eller justere sin forretningsmodel for at gøre den mere bæredygtig eller kooperativ. Man skal ikke være et kooperativt firma for at deltage, men man skal have en idé om at udvikle sin virksomhed på en bæredygtig måde.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Orexund
I løbet af efteråret 2021 og foråret 2022 vil der blive afholdt i alt fire kursusrunder med plads til 12 danske og 12 svenske virksomheder i hver runde. Det første kursus starter i september. Da programmet er finansieret af EU gennem Interreg, er det gratis for deltagerne. Kurset vil blive afholdt på dansk, svensk og engelsk. Læs mere på orexund.coop.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23