Følg os på

Kultur

Nyt musiksamarbejde over Øresund skaber international talentkonkurrence for trompetister

Publiseret

 

Ved en pressekonference i Malmö Lives koncertsal blev en ny international talentkonkurrence for trompetister annonceret. Maria Frej, Malmö Lives koncerthuschef og den internationalt anerkendte trompetist Håkan Hardenberger, som fylder 60 år denne dag, fortalte om idén og samarbejdet mellem Malmö Live, Malmö symfoniorkester, DR Koncerthuset og DR-symfoniorkester. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Malmö Live og Malmö symfoniorkester skal sammen med DR Koncerthuset og DR-symfoniorkester etablere en international talentkonkurrence for trompetister. Konkurrencen, som arrangeres første gang i oktober 2023, bliver opkaldt efter den internationalt anerkendte og svenske trompetist Håkan Hardenberger. Hovedpersonen var selv til stede, da samarbejdet blev annonceret på en pressekonference på Malmö Live onsdag eftermiddag.

I oktober 2023 skal en international trompetistkonkurrence afholdes for første gang i Malmø og København. Det er et nyt samarbejde mellem Malmö Live, Malmö symfoniorkester, DR Koncerthuset og DR-symfoniorkester. De indledende konkurrencer vil blive afholdt i DR Koncerthuset mens finalen vil blive afholdt i Malmö Lives koncertsal.
– Der lå faktisk en mail med et ønske om en international trompetistkonkurrence i min indbakke allerede inden jeg startede som chef her på Malmö Live, siger Maria Frej, som tiltrådte som koncerthuschef for Malmö Live i februar 2020.

På et pressemøde i Malmö Lives koncertsal onsdag blev samarbejdet omkring talentkonkurrencen ”Hardenberger International Trumpet Competition” annonceret.

– Det var meget enkelt. Det var Karl Husum, min tidligere elev, som er trompetist i DR orkestret, som efter en koncert spurgte, om det ikke ville være en fantastisk idé. Og først sagde jeg, at man ikke bygger statuer over levende mennesker, fortæller den internationalt anerkendte trompetist Håkan Hardenberger, men tillægger, at efter at have tænkt over det, så syntes han alligevel, at det var en god idé.

– Jeg kom til at tænke på hvor meget de her konkurrencer har betydet for mig, som ung trompetist. Det er en måde at opdage sig selv og udvikles som artist, siger Håkan Hardenberger.

Inspiration til konkurrencen kommer også fra DR Symfoniorkestrets Malko konkurrence, en dirigent talentkonkurrence, som har udviklet sig til at blive en international vigtig konkurrence for blivende dirigenter, mener Håkan Hardenberger og Maria Frej. Der findes flere andre store internationale musiktalentkonkurrencer, blandt andet for strygere og pianister, men for trompetister er der ikke en konkurrence af samme kaliber.

 

Mere samarbejde og flere relationer over Øresund 

Førsteprisen i ”Hardenberger International Trumpet Competition” bliver sponsoreret af Yamaha og vinderen får 100 000 danske kroner, et instrument og en turné.

– Jeg har talt med flere koncertsale og symfoniorkestre, og der er en interesse for at lade vinderen spille mange steder. Det er en vigtig del af priset for en musiker at få lov til at spille koncerter, siger Håkan Hardenberger, som ud over at lægge navn til konkurrencen også bliver formand for juryen.

Planen er at samarbejdet omkring konkurrencen skal nå bredere ud og skabe flere relationer over Øresund.

– Vi vil lave aktiviteter for og med børn og unge, blandt andet gennem kulturskolen og skolerne. Det er vigtigt at udnytte muligheden til at nå bredere ud, siger Maria Frej, som overfor News Øresund uddyber, at hun også gerne ser et samarbejde eksempelvis mellem konservatorierne, musikskoler, amatørblæseorkestre og symfoniorkestrenes venneforeninger.

Allerede i dag er der stor interaktion over sundet blandt musikere, mener både Håkan Hardenberger og Maria Frej. I Malmö Symfoniorkester er eksempelvis der omkring 10 musikere, som pendler fra Danmark. Der er også mange svenske musikere i København, tilføjer Håkan Hardenberger:

– Jeg kan huske at til og med på min tid, var der mange musikere, som skyndte sig til den sidste flyvebåd efter en koncert. Det er ikke noget nyt i vores verden.

Men hvad er din relation til Danmark?

–Altså jeg tænkte på det i dag, at et par ting, som jeg ikke tænker så meget over, er hvor gammel jeg er, og hvor jeg kommer fra, svarer Håkan Hardenberger, som fylder 60 år denne dag, men han ræsonnerer samtidig om, at for de som vokser op i Skåne, bliver Danmark automatisk en del af ens nærområde.

– Så jeg vil sige, at jeg har et meget tæt forhold til Danmark.

Maria Frej kommer selv fra Danmark og hun anser, at det er let at etablere samarbejde over sundet.
– Der bruger jeg alt, det jeg kan fra min erfaring og min tidligere forankring i København. Og det er ikke kun i København. Også resten af Sjælland og Fyn, tænker vi faktisk med, når vi taler om at lave forskellige former for Øresundssamarbejde og Øresundsnetværk inden for det her.

Samtidig mener hun, at publikum er svær at lokke over Øresund, så der er ikke en forstyrrende konkurrence mellem aktørerne.
– Vi kan jo faktisk se, at vi ikke stjæler hinandens kunder. Så det er nemt at samarbejde og få  lavet nogle ting sammen, som med den her konkurrence, hvor DR har de indledende runder, og så har vi finalen, siger Maria Frej.

Hun ser netop at de to koncerthuse kompletterer hinanden.

– Nogle gange er der jo, som også mellem Århus og København, et lillebror-storebrorsyndrom. Og vi er da lillebror og de er storebror i København på nogle områder. Men på det her er vi jævnbyrdige. Vi er mere lokalt forankret end dem. De har en national forpligtigelse. Vi kan måske skabe den der Øresundsforankring, som er svært for dem, som stor national institution. For os er det jo spændende at arbejde med en stor partner, som også har konkret ekspertise netop i forhold til det her, siger Maria Frej.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur26. november 2021

Ingen mylder til Skånetrafikens ekstra busser over Øresundsbroen – ti-minutterstrafik som planlagt i midten af december

Der er stadig pladser på Skånetrafikens ekstrabusser over Øresundsbroen, som blev indsat for omkring en måned siden for at aflaste...

Infrastruktur26. november 2021

Øresundsbroens tunnelbelysning skal erstattes med energibesparende LED-lamper

I løbet af de kommende to uger skal Øresundsbroen erstatte 4.500 lysrør i tunnelen med energisparende og omkostningseffektive LED-lysrør –...

Samfund26. november 2021

Det svenske kronprinsessepar blev informeret om grænsependlernes situation under pandemien

Under en samtale om effekterne af coronapandemien i Skåne – herunder om den nuværende smittespredning, vaccinering, presset på sygehusvæsenet, men...

Arbejdsmarked26. november 2021

Dansk advokatvirksomhed har mistet 10 ud af 13 svenske medarbejdere under pandemien

Færre jobansøgninger fra den anden side af Øresund og HR-afdelinger, som funderer på, hvilke regler deres ansatte fra forskellige lande...

Life Science25. november 2021

Lægemiddelsproducent bygger ny fabrik i Malmø for 30 mio. svenske kroner og fordobler produktionskapacitet

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmø udvider produktionskapaciteten og bygger en ny fabrik i byen for 30 mio. svenske kroner. Fabrikken kommer...

Politik25. november 2021

Magdalena Andersson gik af efter bare syv timer som statsminister – Miljöpartiet forlod regeringen

Sveriges Riksdag valgte en ny statsminister onsdag formiddag. Den nye socialdemokratiske partileder Magdalena Andersson fik ikke et flertal imod sig...

Politik25. november 2021

Sveriges socialdemokratiske regering skal styre under en borgerlig finanslov

Samme dag som Magdalena Andersson (S) blev valgt til statsminister var der afstemning om regeringens finanslov. Den blev ikke godkendt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.