Følg os på

IT / Mobiltelefoni

Nyt projekt skal sørge for gratis Wi-Fi i Malmø

Publiseret

 

Den svenske forening Pjodd arbejder på at udbrede gratis Wi-Fi i hele Malmø – både i de tætte byområder, men også i de mere afskærmede provinser. Pjodd har for nylig modtaget 100.000 svenske kroner i støtte til deres projekt. Foto: News Øresund.

Den svenske forening Pjodd vil bygge et omfattende Wi-Fi-net, som giver alle personer i Malmø fri adgang til Wi-Fi. Interesseorganisationen Internetstiftelsen har for nyligt støttet projektet med 100.000 svenske kroner.

Mange af samfundets centrale funktioner er blevet digitale. At søge job. At købe en busbillet. At politianmelde en stjålet cykel. Inden længe vil afstemninger til politiske valg også være digitale.

Derfor er det en grundlæggende forudsætning for enhver borger at være opkoblet til internettet, mener Pjodd.

– Det behøver ikke at koste noget at søge job eller lægehjælp på nettet, siger foreningens formand, Karl Wettin, til Sydsvenskan.

Foreningen vil skabe en kæmpestor Malmø-router, der strækker sig gennem hele byen. Ideen er at placere et hav af små routers med lav rækkevidde forskellige steder i byen, som tilsammen danner et kæmpe Wi-Fi-net med høj rækkevidde.

Udover økonomisk støtte kan privatpersoner støtte projektet ved at opkoble de små routers i egne hjem. Routeren skal ikke tilsluttes ens eget internet, og kommer derfor heller ikke til at koste noget i bredbånd. Men Pjodd håber også på hjælp fra større aktører, så udbredelsen kan ske mere effektivt:

– Vores drøm er at finde en ejendomsejer, der giver lov til at placere en router på Malmøs tage. Det skaber en optimal rækkevidde på flere kilometer. Men i øjeblikket er det hyggeligt med fællesskabet – at privatpersoner arbejder sammen for at sprede netværket, siger Karl Wettin til Sydsvenskan.

Malmø Kommune har også gennem længere tid arbejdet med ideen om gratis Wi-Fi til indbyggerne, og et samarbejde mellem kommunen og Pjodd synes dermed indlysende. Men i og med Pjodd er en fritstående forening, vil der komme problemer med ansvarsopdelingen, vurderer kommunen:

– Hvem henvender man sig til, hvis der sker indbrud, hacking eller noget går i stykker? Et samarbejde med fritstående foreninger er altid svært. Man er nødt til at samle det tekniske og det sikkerhedsmæssige. Og kommunen har ikke kontrol over situationen på samme måde, siger Ulf Linderoth, der arbejder i Malmø Kommunes IT-udvalg.

I onsdags meddelte interesseorganisationen for internet i Sverige, Internetstiftelsen i Sverige (IIS), der hvert år uddeler økonomisk støtte til teknikvirksomheder, hvilke virksomheder der skal have dette års donationer. Pjodd blev én af dem, som i alt kommer til at modtage 100.000 svenske kroner til videreudvikling af projektet.

– Vi fortsætter med at forbedre spredningen og fokuserer på udsatte beboelsesområder, som har brug for internetopkobling. En studenterbolig uden internetopkobling er mere problematisk end Gustav Adolfs torv uden net. Men i sidste ende vil hele Malmø få adgang til frit net, siger Karl Wettin til Sydsvenskan.

I Skåne er der også kommunen Helsingborg, der definerer sig selv som en ’IT-kommune’, og som længe har haft gratis Wi-Fi-zoner til byens borgere. I den danske æter halter det dog stadig bagud med oprettelsen af gratis Wi-Fi. Tilbage i 2013 foreslog Københavns Kommune at oprette Wi-Fi-zoner efter Helsingborgsk eksempel, men måtte lade planen blive på tegnebrættet.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund09. juni 2023

“Malmøs udfordringer er ikke enestående, men kræver en bred palet af tiltag”

54 forslag til initiativer præsenteres i den endelige rapport fra Malmøs vækstkommission. Det er ikke en løsning, der med et...

Arbejdsmarked09. juni 2023

Formidlingscenter med fokus på danske arbejdspladser blandt anbefalingerne fra Malmö Tillväxtkommission

Man kan med fordel lette pendlingen til København, grænsehindringer bør fjernes, og Malmø Kommune bør overveje at åbne et formidlingscenter...

Politik09. juni 2023

Det svenske regeringsgrundlag haler ind i ny meningsmåling

Støtten til oppositionspartierne i Riksdagen er stadig større end til de partier, der udgør grundlaget for regeringen. Men føringen er...

Arbejdsmarked09. juni 2023

14 danske arbejdspladser beskæftigede mere end 100 Øresundspendlere sidste år

Næsten halvdelen af alle Øresundspendlere, som bor i Sverige og arbejder i Danmark, har job i Københavns Kommune, efterfulgt af...

Politik09. juni 2023

Danmarks største demokratifestival – Folkemødet på Bornholm finder sted torsdag den 15. -17. juni

Med over 2.800 events fordelt på 200 scener på tre dage er der lagt op til et informationsmarathon med alt...

Samfund08. juni 2023

Malmø kåret til Sveriges bedste bymidte

Malmø modtog prisen som Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskongres i Helsingborg den 31. maj. “Kultur spiller en stor rolle,...

Turisme/kultur06. juni 2023

Væksten aftager for Skånes turistindustri efter stærk genopretning

I løbet af årets første fire måneder registrerede Skånes hoteller, vandrerhjem, feriebyer og campingpladser i alt 1,42 millioner turistovernatninger ifølge...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.