Følg os på

Politik

Nyvalgt Moderatleder udfordrer magten i Malmö

Publiseret

 

Stefan Lindhe webb

Stefan Lindhe, nyvalgt spidskandidat for det konservative parti Moderaterna i Malmø. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Stefan Lindhe er nyvalgt spidskandidat for det konservative parti Moderaterna i Malmö. De borgerlige alliancepartier vil overtage magten, men eftersom to af partierne ikke sidder i byrådet, holder han døren åben for samarbejde med andre partier efter valget.

Op til kommunalvalget i Malmö publicerer News Øresund her et interview gennemført i april i år.

”Jag jobbar för Malmö! Kommunalbestyrelsesmedlem för Moderaterna i Sveriges bästa stad” – står det på Stefan Lindhes Twitter-profil. Stefan Lindhe blev valgt til spidskandidat i marts og har derfor kun haft et halvt år til at profilere sig som hovedmodstander og borgerligt alternativ til borgmesterstolen.

”Jeg må arbejde hårdere. Magasinet Dagens Samhälle havde en artikel om, at det bliver utrolig hårdt, men hvem har sagt, at det skal være let? Ikke mig! Vi har selvfølgelig en meget stor udfordring. Jeg oplever, at vi er helt på rette spor, når det gælder politikken og har en stærk organisation, der har forståelsen og som brænder for at gå ud og tale med Malmöboerne,” erkender Stefan Lindhe.

Malmömoderaterna har opstillet fem vigtige punkter for valkampen. Først og fremmest er det flere job, som Stefan Lindhe vil sætte på dagsordenen.

”Vi vil gerne diskutere, hvordan Malmö skal få flere skatteydere. Hvis vi går tilbage til 1970 havde Malmöborgerne i gennemsnit 120 procent af middelskattekraften i Sverige. En borger i Malmö var altså i gennemsnit 20 procent rigere. I dag ligger middelskattekraften på 85 procent,” forklarer Stefan Lindhe, mens hans politiske valgstrateg viser en graf over udviklingen.

Han taler hurtigt og energisk og forklarer hvordan Moderaterna anser at skattekraften kan stige i Malmö. Færre skattebetalere skal flytte ud, flere ind og flere Malmöborgere skal i arbejde.

”En undersøgelse, som man har gjort, viser, at tre ud af fire familier, der forlader byen, siger, at de ville være blevet boende, hvis man havde fundet en egnet bolig,” siger han.

Han tror derfor at flere boliger, helst i stueplan, kan få flere til at blive boende i Malmö. Desuden mener han at tilliden til Malmös børneinstitutioner og skoler er svækket.

”Vores største udflyttergruppe er et-årige. Det er den aldersgruppe, der er mest hyppig i flyttegruppen, og et-årige flytter som regel ikke selv men med sin familie, og det er et tegn på, at forældrene siger: vi finder ikke en passende bolig, eller vi har ikke tillid til børnehave og skole.”

Skolen er også et vigtigt valgemne, mener Stefan Lindhe, som selv er uddannet skolelærer.

”Vi vil satse på øget videreuddannelse og flere karrierestillinger og øget løn. Vi vil afsætte midler til øget løn. Vi skal også stimulere forandring mellem lærerne i børnehave og skole. Det giver lidt dynamik,” siger han.

Stefan Lindhe overtog spidskandidaturen fra partikollegaen Anja Sonesson, efter at han havde fået flere stemmer ved valg til kandidatlisterne. Der har været intern kritik af partiets nye topledelse for at have for få kvinder og ældre.

”Hvis der er nogle ubalancer i køn og alder efter valget, må vi sørge for at tage hensyn til det i nomineringerne til tillidsposterne. Nu syntes jeg ikke, at der er så stor ubalance, hvis man ser matematisk på det, men det er klart, at det var utrolig synligt, hvis man bytter spidskandidat fra en kvinde til en mand.”

Han kan ikke fremhæve nogle af de fem valgemner frem for andre: flere job, flere boliger, højere kvalitet i skole og institutioner, bedre fremkommelighed og bekæmpelse af hjemløshed. Som ved kommunalvalget i København ser trafikken ud til at kunne fylde en del som var det en valgkamp mellem bilister og cyklister. Moderaterna har lanceret hjemmesiden kom-fram-i-Malmo og Stefan Lindhe taler længe om hvordan biltrafikken hindres af hastighedsbegrænsning på 40 km/timen og manglende planlægning.

”Vi må arbejde jernhårdt med den offentlige transport, cykel og fodgængere for at trafikstigningen vil ske i disse transportformer. Men vi tror ikke, det er realistisk at tro på et fald i bilismen i absolutte tal. Men trafikøgningen skal komme i disse transportformer. Det tror vi er en rimelig ambition. Og man skal ikke tro, at det er en indbildt trængsel. Vi skal være positive over, at mennesker vil komme ind til vores by og arbejde i vores by.”

Han fremholder at flere virksomheder i Västra Hamnen beklager sig over trængsel på vejene og at der er flere eksempler på virksomheder som har annulleret deres byggeretsaftale.

”De, der skal investere hundredvis af millioner i ejendomme i dag, må opleve, at der findes en troværdig plan frem til 2030 for at dette kan fungere. Og det gør man ikke i dag. Derfor svigter kommunen. Vi har valgt at italesætte fremkommeligheden som en vigtig forudsætning for vækst. Hvis virksomhederne ikke vil være her, fordi det er svært at komme frem, så mister vi disse job, som vi inderligt behøver.”

Trafik, job og boligbyggeri er de emner Stefan Lindhe taler mest om, men han bringer også et klassisk moderat spørgsmål på banen – skatten.

”På sigt tror jeg også, at vi må stræbe efter at få kommuneskatten ned. I dag er der for stor forskel mellem nogle af omegnskommunerne og Malmö. Man mister for mange penge på at flytte fra Lomma til Malmö. Men vi kan ikke sænke skatten nu, eftersom økonomien er misligholdt i Malmö i dag,” siger han.

De borgerlige partier har ikke haft magten i Malmö siden perioden 1991-1994 og i dag sidder to af regeringsalliancens partier, Centerpartiet og Kristdemokraterna ikke i byrådet. De fik henholdsvis 1,3 og 1,6 procent af stemmerne ved valget i 2010.

”Vi går til valg som alliance for Malmö sammen med Folkpartiet og Kristdemokraterna og Centern. Selvom KD og Centern er udenfor byrådet, har vi et godt samarbejde med dem. De her fire partier går sammen til valg for at skabe et alliancestyret Malmö.

Samtidig holder han døren åben for samarbejde med andre partier.

”Jeg udelukker absolut ikke andre konstellationer efter valget. Men vi går til valg som alliancen i Malmö. Det er vigtigt at pointere. Men hvad der sker efter valget. Det er ikke sådan, at vi har forskellige politikker før og efter et valg – Men det er klart, at vi sætter os til forhandlingsbordet og ser, hvad vi kan blive enige om, fastslår Stefan Lindhe. (News Øresund – Thea Wiborg)

Læs mere: Valget nærmer sig for ny borgmester i Malmö

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.