Følg os på

Arbejdsmarked

OECD: Giv Region Skåne et tydeligere mandat

Publiseret

 

Region Skåne burde få et større og tydeligere mandat til at møde arbejdsmarkedets udfordringer, ifølge Soo-Jin Kim, Policy Analyst ved OECD. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Region Skåne burde få et større og tydeligere mandat til at møde arbejdsmarkedets udfordringer. Det opfordrer OECD til i studiet ”Territorial Review Megaregion Western Scandinavia”. Onsdag præsenterede Soo-Jin Kim, Policy Analyst ved OECD, studiets anbefalinger for skånes politikere.

Skåne holder ikke samme tempo som resten af Sverige, når det kommer til at mindske arbejdsløsheden, skriver OECD i et studie af den såkaldte mega-region Vest Skandinavien.

Ifølge Soo-Jin Kim, Policy Analyst ved OECD, og forfatter til studiets kapitel om Skåne, skyldes det delvist at andelen af befolkningen som er født uden for Sverige er steget, fra 18,4 procent til 21,5 procent, de seneste fem år. Og desuden, at der er for lidt fleksibilitet i arbejdsmarkeds-, uddannelses- og integrationspolitikken.

– Selv inden den store stigning i asylansøgere, for nogle år, siden var der strukturelle problemer på arbejdsmarkedet. Ungdomsarbejdsløsheden for eksempel – den høje andel af unge som hverken har et job eller uddanner sig – har været et problem i længere tid. Oveni det har den store stigning i nyankomne migranter gjort problemerne på arbejdsmarkedet værre, siger hun til News Øresund.

Et centralt spørgsmål handler om hvordan man med hjælp af uddannelsesindsatser skal kunne forbedre matchningen på arbejdsmarkedet. Ifølge Soo-Jin Kim skal arbejdet ske på mange forskellige niveauer – udfordringerne skal mødes både kommunalt, regionalt og nationalt. Men p.t. mangler der et tydeligt mandat for det regionale arbejde.

Den vigtigste funktion som et tydeligere og udvidet mandat for regionen skulle fylde er at koordinere det arbejde som kommunerne allerede gør og få et overblik over hvilke typer af indsatser der mangler. Det mener David Lindén, enhedschef for erhvervsliv og arbejdsmarked på Region Skåne.

Han mener at det er for tidligt at sige præcis hvordan et eventuelt mandat burde se ud, men tror at det kan lede til at forskellige regionale samarbejder kan blive mere langvarige.

– I stedet for at jage projektfinansiering i forskellige puljer, kan man have et mere langsigtet samarbejde, for eksempel mellem regionen og arbejdsformidlingen. I dag har arbejdsformidlingen mange penge, men meget af det de skal bruges på styres via udbud som laves i Stockholm, siger han til News Øresund.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)

 

Fakta: Mega-region Vest Skandinavien

Det som OECD har identificeret som mega-region Vest Skandinavien strækker sig over 500 kilometer fra Oslo via Gøteborg til Malmø og inkluderer län og nærliggende kommuner.

I studiet anbefaler OECD blandt andet at jernvejsnettet mellem Oslo og Malmø skal udbygges og at Region Skåne skal have et udvidet mandat til at drive arbejdsmarkedspolitiske indsatser.

Ifølge studiet er der en tradition for interregionale samarbejder i Vest Skandinavien, men OECD savner en tydelig samlet vision for hele området.

OECD ville fra starten af inkludere de danske dele av Øresundsregionen i studiet, men Danmark afstod fra at deltage. Men Soo-Jin Kim har dog mødtes med danske repræsentanter og siger at har fulgt arbejdet nøje.

Kilde: OECD Territorial Review Western Scandinavia, Soo-Jin Kim

Læs mere: OECD uppmanar till utbyggnad av järnvägsnätet mellan Oslo och Malmö

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Arbejdsmarked19. april 2024

Kommunal aflyser strejken – accepterer mæglertilbud om ny overenskomst

Onsdag, dagen før strejken skulle bryde ud, tog det svenske fagforbund Kommunal imod mæglernes tilbud om en ny overenskomst med...

Øresund19. april 2024

Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet

Danmark forventes at have fortsat højere økonomisk vækst end Sverige i 2024 med BNP-stigninger på over to pct. Sverige går...

Infrastruktur19. april 2024

Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september

Med start den 16. maj og frem til den 29. september i år forlænger Snälltåget linjen Stockholm-Malmö og fortsætter over...

Innovation18. april 2024

Innovation bliver en kerneopgave på Rigshospitalet

Efter i den seneste dekade i stigende grad at have arbejdet med “innovation”, er innovation siden sidste år blevet indlemmet...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.