Følg os på

Politik

Øresunddirekt modtager 200 skattespørgsmål om ugen

Publiseret

 

Øresunddirekt har startat en tillfällig telefonlinje för att svara på de många frågor som kommer in kring den danska deklarationen. Foto: News Øresund

Coronapandemien har fået mange hjemmearbejdende Øresundspendlere til at føle stor usikkerhed om, hvilken skat de skal betale. Hver uge modtager Øresunddirekt omkring 200 e-mails med spørgsmål om emnet. Informationstjenesten starter nu en telefonlinje for at besvare spørgsmål om den danske selvangivelse, der åbnedes for rettelser i denne uge.

Hver uge arbejder to personer fra Skatteverket med at besvare spørgsmål på vegne af Øresunddirekt. På nuværende tidspunkt er kontoret og dermed også telefonerne lukket, så hovedkontakten foregår via e-mail.

– Der kommer cirka 200 e-mails om ugen, omkring 40 e-mails om dagen. Nogle tager kun et kvarter at svare på, men andre kan tage en time, når vi skal finde fakta og formulere korrekte svar. Det tager al arbejdstid, siger Christin Hjortsberg, koordinator for Skatteverket hos Øresunddirekt, til News Øresund.

Hun fortæller, at de fleste af spørgsmålene handler om, hvordan tiden skal beregnes for de Øresundspendlere, der i løbet af året arbejdede både i Danmark og Sverige og derfor er skattepligtige i begge lande, men i forskellige perioder (se den anden faktaboks), hvilke data skal beskattes i det land, hvor de normalt ikke betaler skat, og hvordan de danske pensionshensættelser skal beskattes i Sverige. Øresunddirekt kan ikke svare på alt, fordi der endnu ikke findes nogen retningslinjer.

– De spørgsmål, der kommer nu, er de vanskelige spørgsmål. Folk er fantastisk opfindsomme, når de sidder hjemme: skal jeg regne på den ene eller anden måde? siger Christin Hjortsberg.

Fra og med denne uge vil bemandingen på Øresunddirekt dog blive styrket med en telefonrådgivning, hvor Skatteverket (kun) besvarer spørgsmål om selvangivelsen. Nummeret til tjenesten er 010-574 33 00.

News Øresund – Anna Palmehag

Tre ofte stillede spørgsmål til Øresunddirekt

  1. Hvordan skal jeg beregne det antal dage, jeg er skattepligtig i henholdsvis Danmark og Sverige, hvis jeg arbejdede hjemme fra dele af året?

Skat har udviklet et hjælpeværktøj, hvor du udfylder, hvilket land du har været i hver arbejdsdag i løbet af året og ved hjælp af værktøjet, kan du beregne, hvor du skal beskattes hver periode. Værktøjet gælder for private medarbejdere og er tilgængeligt både for Øresundspendlere, der bor i Sverige og for Øresundspendlere, der bor i Danmark: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2301797

Skatteverket har også udarbejdet vejledning for, hvordan skatteforpligtelsen skal beregnes:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/coronainformationforprivatpersoner/coronapandeminochettokatantalarbetsdagarihemlandetforsvenskaoresundspendlare.4.109dcbe71721adafd251920.html

  1. Hvordan skal jeg praktisk udfylde mine danske og svenske selvangivelser, hvis jeg skal betale skat i begge lande?

Hvordan du udfylder selvangivelserne, varierer til en vis grad afhængigt af om du bor i Sverige og arbejder i Danmark eller omvendt, men uanset hvilken retning du pendler i, skal du beregne, hvor stor en andel af indkomsten du er skattepligtig for i hvert land (se spørgsmål 1) og rapportere de korrekte indkomstoplysninger, og hvordan du har beregnet dem i hvert lands selvangivelse.

Hvis du bor i Sverige og arbejder i Danmark, kan du kun ændre din fortrykte indkomst i den danske selvangivelse ved at kontakte Skattestyrelsen via e-mail eller brev.

Du behøver ikke selv at håndtere overførsel af skattepenge mellem landene, men du kan anmode om en skatteoverførsel i henhold til Trekk-aftalen, og derefter håndteres den af ​​skattemyndighederne.

Læs mere hos Øresunddirekt:

https://www.oresunddirekt.se/se/jag-arbetar-i-danmark/skatt/vagledning-till-den-danska-deklarationen

Eller hos Skat: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2301797

Hvis jeg bor i Sverige og arbejder i Danmark, men nu skal betale skat i Sverige dele af året, hvilken dokumentation skal jeg derefter levere til beskatning i Sverige?

Du skal medtage bruttoindkomsten i de aktuelle perioder til beskatning.

Fakta: Skattepligt for Øresundspendlere under coronapandemien
I henhold til Øresundsaftalen skal grænsependlere betale skat i det land, hvor de udfører arbejdet. Mindst 50 procent af arbejdet i en løbende periode på tre måneder skal udføres i arbejdslandet for, at Øresundpendleren betaler skat der, ellers er personen i stedet forpligtet til at betale skat i det land, hvor de bor. Dette kan betyde, at de grænsependlere, der skal arbejde hjemmefra under coronapandemien, kan blive forpligtet til at betale skat for bestemte perioder i deres bopælsland og i visse perioder i beskæftigelseslandet og derfor også skal indberette skat i to lande. Hvis dette er tilfældet, vil der ske en afregning landene imellem.

For de grænsependlere, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark, er det fra og med 2021 arbejdsgiveren, der er forpligtet til at betale skatten i Sverige i de perioder, hvor grænsependleren er skattepligtig der. Læs mere i den forrige faktaboks. For de grænsependlere, der bor i Danmark, men arbejder i Sverige, vil arbejdsgiveren fortsat betale skat i Sverige, og pengeoverførslen mellem landene finder sted i forbindelse med selvangivelsen.

For Øresundpendlere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige, kan en ændret skattepligt også føre til en skattesmæk, da mange af dem betaler såkaldt særlig indkomstskat, SINK-skat, for arbejde i Sverige. Den ligger på 25 procent, men giver ikke mulighed for at foretage fradrag i skatten. Det danske skatteniveau er markant højere.

De, der pendler til arbejde i Sverige, kan også vælge at betale almindelig svensk skat og have ret til skattefradrag. Muligheden for at fradrage gælder dog kun, hvis mindst 90 procent af indkomsten er optjent i Sverige, så denne mulighed kan også gå tabt under hjemmearbejde.

Dette kan også betyde en masse ekstra arbejde for skattemyndighederne i de to lande i forbindelse med næste års selvangivelse.

Et lignende problem eksisterer til en vis grad mellem alle de nordiske lande.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund17. juni 2024

Antallet af beskæftigede i den svenske byggebranche falder mest i Skåne

Den svenske byggebranche er hårdt ramt af den økonomiske afmatning. I marts var beskæftigelsen faldet med fire pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Hård kamp om ingeniørerne over Øresund – undersøgelse viser, at lønningerne er 50 procent højere i Danmark end i Sverige

Kampen om arbejdskraften på den anden side af Øresund er i fuld gang. På lidt over ti år er antallet...

Arbejdsmarked16. juni 2024

Om tre år vil der mangle 38.000 faglærte i Region Hovedstaden

En ny analyse fra Region Hovedstaden viser, at der om tre år vil mangle op mod 38.000 faglærte i regionen....

Danmark16. juni 2024

Endnu en dansk færgerute bliver svenskejet – Gotlandsbolaget køber ruten København-Oslo af DFDS

Svenske Gotlandsbolaget køber færgeruten København-Frederikshavn-Oslo for ca. 400 millioner kroner af danske DFDS. Købet omfatter to bil- og passagerfærger og...

Øresund16. juni 2024

15 procent flere rejser med Øresundstog over broen i maj

På trods af et ødelagt sporskifte ved Østerport i maj måned kan Skånetrafiken konstatere en fortsat stærk vækst i antallet...

Okategoriserade16. juni 2024

De nordiske lande går mod strømmen ved EU-valget – rød-grønne partier står for den største fremgang

Der blev ingen nordisk højrebølge, da danskere, svenskere og finner gik til stemmeurnerne ved valget til Europa-Parlamentet. Nede på kontinentet...

Danmark16. juni 2024

På mandag indvier kong Frederik X det første tunnelelement i Femern Bælt-forbindelsen.

På mandag indvier kong Frederik X det første 217 meter lange tunnelelement i Femern Bælt-tunnelen. Det vil derefter blive sænket...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.