Samfund
Øresundsdebatten uge 45: Genforhandling af Øresundsaftalen og en svag svensk krone gør svenske boliger billige for danskere og reducerer dansk eksport til Sverige
Danmark og Sveriges genforhandling af Øresundsaftalen for pendling mellem de to lande, dansk kritik af langsomme svenske vindkraftbeslutninger og dansk bekymring for, at eksporten til Sverige falder på grund af den svage svenske kronekurs, hvilket også kan føre til udsalg af svenske boliger til danskere og en hjerneflugt over sundet, når danske lønninger bliver mere værd for pendlere, der bor i Sverige. Det er nogle af overskrifterne fra den seneste tids Øresundsdebat. News Øresund følger og samler løbende aktuelle debatartikler og klummer samt dybdegående reportager og interviews med fokus på Øresundsregionen, Danmark og Sverige.
Dagens Industri 8. november 2023: Danmark var vinderen i aftalen – nu skal den genforhandles
“Øresundsaftalen regulerer, hvordan skatter fra pendlere overføres mellem Sverige og Danmark. Historisk set har Danmark været betragtet som den klare vinder af aftalen, som nu skal genforhandles,” skriver Dagens Industri. Avisen bemærker, at en hjørnesten i den dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, er, at folk skal betale skat i det land, hvor de arbejder, og ikke der, hvor de bor. Derfor er der brug for en skatteaftale, som regulerer, at arbejdslandet sender skattepenge tilbage til bopælslandet, som bærer udgifterne til velfærdsydelser og offentlig service. “I 2022 blev 1.563 millioner svenske kroner sendt fra Danmark til Sverige, og 406 millioner svenske kroner blev sendt den anden vej. Sverige er altså en klar nettovinder i kroner og ører,” skriver avisen og påpeger, at mere end 90 procent af grænsependlerne over Øresund bor i Sverige og arbejder i Danmark. Aftalen genforhandles nu for at gøre den enklere for arbejdsgivere og arbejdstagere, for at håndtere hjemmearbejde og for at udvide den til at dække grænsependlere i den offentlige sektor.
Sydsvenskan 3. november 2023: Danskerne frustrerede over langsomme svenske vindkraftbeslutninger
Seks år og hundredvis af millioner kroner er blevet brugt på planerne om at bygge en stor havvindmøllepark syd for Ystad, som ville bidrage med at afhjælpe Skånes strømmangel. På trods af de omfattende forberedelser har Ørsted, et børsnoteret energiselskab med den danske stat som hovedejer, endnu ikke modtaget en afgørelse fra den svenske regering om, hvorvidt de kan bygge Skåne Havsvindpark, som er et af seks store anlæg, de ønsker at bygge langs Sveriges kyster. Ørsted udtaler til Sydsvenskan, at de er verdens største producent af havvindmølleparker og har planer om at investere flere hundrede milliarder i svenske havvindmølleparker og er i gang med at bygge Europas første store fabrik til fremstilling af grøn metanol i Örnsköldsvik i Nordsverige. Sebastian Hald Buhl, Ørsteds chef i Sverige, siger til Sydsvenskan, at de uklare svenske regler for udbygning af vindkraft betyder, at Sverige risikerer at stå sidst i køen af vindmølleproducenter, hvilket kan forsinke udbygningen af den svenske energiproduktion. “I Danmark og alle andre lande tager det syv til ti år fra start til slut at bygge en havvindmøllepark. Men alene vores godkendelsesproces i Sverige har allerede taget seks år. Vores anlæg kan tidligst være i drift i 2029-30. Det er lang tid,” siger Sebastian Hald Buhl til Sydsvenskan.
Sydsvenskan 2. november 2023: De udenlandskfødte driver nu beskæftigelsen
Ifølge Sydsvenskan taler tallene deres tydelige sprog om en ny tendens, hvor flere og flere udenlandskfødte får job i Sverige. For mænd født i Afghanistan var beskæftigelsesgraden i Sverige sidste år 78 procent, kun to procentpoint lavere end for svenskfødte mænd. I en nylig rapport konstaterede Sveriges Statistik, at “udlandsfødte står for stort set hele stigningen i antallet af beskæftigede”.
Sydsvenskan 31. oktober 2023: Udsalg til danskere på svenske boliger
“For en dansker sælges svenske boliger til udsalgspris takket være den svage svenske krone. Det vil føre til en ny tendens til at flytte over sundet, forudser ejendomsrådgiveren Croisette”. Det skriver Sydsvenskan i et interview med ejendomsrådgiveren Croisettes grundlægger og administrerende direktør Per Svensson. Croisette investerer nu i Danmark og mener, at de fortsat høje boligpriser i København igen kan skabe en dansk købebølge i Skåne. Allerede nu dukker der flere danskere op til hus- og lejlighedsvisninger i Skåne, og Per Svensson er overbevist om, at det kun er begyndelsen.
Politiken 30. oktober 2023: Frisk nøgletal er skidt nyt for Sverige – og for Danmark
At Sveriges BNP faldt med 0,5 procent i september, påvirker ikke kun den svenske økonomi, skriver Politiken. Dårligt nyt for Sverige er også dårligt nyt for Danmark. Det skyldes, at Sverige er Danmarks tredjestørste eksportmarked. “Den svage svenske krone og manglen på vækst i Sverige har også ramt dansk eksport. Vores eksport til Sverige er knap fem procent lavere end for et år siden. Det er især vareeksporten der er faldet over det seneste år. Sverige er et af de vigtigste markeder for danske eksportvirksomheder”, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar til Politiken.
Dagens Industri 30. oktober 2023: Kronekollaps skaber hjerneflugt fra Sverige
I Øresundsregionen gør den svage svenske krone det svært for svenske arbejdsgivere at tiltrække dansk arbejdskraft, mens danske arbejdsgivere kan tilbyde lønninger, som ganges med 1,56, når de omregnes fra danske til svenske kroner. Det betyder, at kampen mellem Danmark og Sverige om eftertragtede grupper som programmører, ingeniører, kokke og læger er blevet intensiveret, skriver Dagens Industri. “Valutakursen gør det umuligt at konkurrere med de danske lønninger. Risikoen er, at Sverige mister kvalificeret arbejdskraft”, siger Malin Dahl fra informationstjenesten Øresunddirekt til avisen.
Danmarks Radio 25. oktober 2023: Den kollektive trafik bliver dyrere og dårligere. I Sverige er historien en anden
En dødsspiral. Sådan beskriver flere politikere og eksperter udviklingen i den kollektive trafik i Danmark med højere priser, færre afgange og nedlagte buslinjer. Ifølge Danmarks Radio peger de på Sverige som et forbillede: “For i Sverige bruger en langt større andel den kollektive trafik sammenlignet med Danmark, og i flere år er der blevet investeret massivt i området”, fortæller Svend Tøfting, der er trafikekspert i IDA, som er Ingeniørforeningen i Danmark.
TT/Omni 21. oktober 2023: Dansk bandeforsker: Sverige glemmer vigtigt tiltag
Når statsminister Ulf Kristersson siger, at han vil have “danske straffe for svenske forbrydelser”, mener kriminolog David Sausdal, at regeringen også bør studere Danmarks præventive tiltag, hvis det skal lykkes at vende udviklingen. “Danmark er langt foran”, siger han til TT.
Berlingske 21. oktober 2023: Nattens hærgen viser endnu en gang, at havet er Danmarks største fare – men vi står ikke godt rustet mod truslen
Der er ingen tvivl. Havet vil ubønhørligt løfte sig i de kommende årtier – med fare for langt større katastrofer end den, der ramte i nat. Alligevel lader vi nærmest som ingenting og placerer mere og mere dyrt prestigebyggeri ved havkanten. Hvorfor”, spørger Berlingske
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23