Følg os på

Øresund

Øresundsstatistik i økonomisk krise

Publiseret

 

Orestat Simon Skold webb

Der mangler penge til at fortsætte det dansk-svenske statistiksamarbejde, Ørestat på det nuværende niveau i 2015. Beskeden kom fra Simon Sköld, konstitueret chef for enheden for samfundsanalyse i Region Skåne på Ørestats fremtidskonference i København. Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Det dansk-svenske statistiksamarbejde Ørestat mangler penge til fortsat drift. Nordisk Ministerråd, Københavns Kommune og Malmö Stad har sagt nej til at bidrage med penge, og det svenske erhvervsdepartement har ikke svaret på en henvendelse om medfinansiering.

”Vi må finde yderligere penge for at operere Ørestat fremadrettet i 2015,” sagde Simon Sköld, konstitueret chef for enheden for samfundsanalyse i Region Skåne, da han torsdag talte ved Örestats fremtidskonference i København.

Ørestat offentliggør regional statistik, som blandt andet viser hvor mange, der pendler og flytter over Øresund. Statistik, som ikke findes andre steder og, som anvendes til den samfundsmæssige planlægning. Ud over kommunerne og regionerne har blandt andet Ørestat besvaret spørgsmål fra blandt andet den svenske Arbetsförmedlingen, Ungdomsstyrelsen og det svenske nationale Statistiska Centralbyrån.
Ørestat III er et tidsbegrænset og delvis EU-finansieret Interregprojekt, som ophører senere i år. For at den fælles øresundsstatistik skal fortsætte med at producere kræves en permanent finansiering. Region Skåne har allerede sagt ja til at bidrage med op mod en million kronor årligt. Den danske stat bidrager gennem Danmarks Statistik med 300 arbejdstimer hver år. Ingen andre vil være med. Alle andre adspurgte interessenter har sagt nej til at bidrage til Ørestats fortsatte drift.
”Nordisk Ministerråd har meddelt, at de ikke har til hensigt at være med og medfinansiere Ørestat. Københavns Kommune og Malmö Stad har også meddelt, at de ikke vil medfinansiere statistiksamarbejdet,” sagde Simon Sköld.
”Vi har forsøgt at få den svenske stat til at bidrage med tilsvarende det som Danmark betaler, men Erhvervsdepartementet har ikke besvaret vor henvendelse om at bidrage med 500.000 kronor.”

Orestat pp webb

Kun Region Skåne og den danske stat er klar til at finansiere Ørestats fortsatte arbejde. Andre adspurgte har sagt nej eller været tavse. Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Uden fuld finansiering må Ørestat prioritere og slanke virksomheden. Hensigten er at fortsætte med statistikken, men spørgsmålet er, hvor omfattende den kan være. En styregruppe er blevet dannet med repræsentanter fra Region Skåne, Danmarks Statistik og Statistiska Centralbyrån.
”Den får til ansvar at finansiere og årligt opdatere databasen. Ved siden af den danner vi et forum for analyse og øresundsstatistik med regioner, kommuner, den svenske Arbetsförmedlingen, Øresundskomiteen og Øresundsinstituttet,” fortalte Simon Sköld.

Region Skåne har tidligere rettet hård kritik mod den svenske stat for ikke at vil være med til at finansiere Ørestat. I en debatartikel i Sydsvenska Dagbladet pegede Region Skånes udviklingsdirektør Mikael Stamming og erhvervschef Bodil Rosvall tidligere på ugen på, at den nationale statistik er fejlagtig, fordi den ikke omfatter øresundspendlerne. Derfor ser for eksempel Malmö Stads indbyggere fattigere ud i Statistiska Centralbyråns statistik end hvad indbyggerne er i virkeligheden. Det skyldes, at personer bosat i Malmø med arbejde i København ikke tæller med i den nationale beskæftigelsesstatistik.
”Et helt Simrishamn mangler for Skånes del i SCB-statistikken, og det er en tavs skandale. Det drejer sig om i alt 17.000 skåninger – i Malmø er det fem procent af de beskæftigede,” skriver de i debatartiklen. (News Øresund – Johan Wessman)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.