Følg os på

Interviews

PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation

Publiseret

 

Jacob Nilsson er Global HR Director i PolyPeptide. Foto: PolyPeptide Group

Life science-virksomheden PolyPeptide Group har adgang til de kompetencer, der kræves, for at drive væksten fremad i Malmø. Det mener Jacob Nilsson, der er Global HR Director i PolyPeptide. Han spår dog, at der de næste år bliver konkurrence om de kemikere og ingeniører, der kan arbejde med automatiske og digitale processor inden for lægemiddelsudvikling.

Med anlægninger i Frankrig, Belgien, USA og Indien er PolyPeptide en af Skånes store life science-virksomheder. Omkring 900 ansatte er beskæftiget globalt, mens omkring 275 fuldtidsansatte med 27 etniske baggrunde arbejder på anlægget i Malmøs sydvestlige Limhamn-kvarter.

Planerne er at rekruttere endnu flere folk til virksomheden det kommende år, nævner Jacob Nilsson, der er Global HR Director.

– Vi er i en ganske ekspansiv fase. Det går vældigt godt for os, og vores problem er snarere at kunne imødekomme efterspørgslen, siger Jacob Nilsson og tilføjer, at coronapandemien har givet PolyPeptide nye bestillinger, og at de har været involveret i udviklingen af en vaccine mod Covid-19.

Jacob Nilsson tager imod i receptionen, hvor et skibsmaleri pryder væggen. Engang var virksomhedens røde murstensbygning hovedkontor for en producent af skibsreb. I dag er det peptider, det vil sige kæder af aminosyrer, der bliver produceret.

Kunderne varierer fra forskere, mindre biotekselskaber til at tælle 15 ud af verdens 20 største medicinalvirksomheder.

PolyPeptide er således en CDMO-virksomhed (Contract Development Manufacturing Organization), da de ikke udvikler egne lægemidler, men i stedet fremstiller produkter, processor og yder regulatorisk support, som andre selskaber kan bruge til videre udvikling af eksempelvis lægemidler og kosmetik.

Inden for det næste år skal PolyPeptide rekruttere inden for kommunikation, lager og logistik samt distribution. Men det er særligt kompetencer inden for kerneforretningen om peptidekemi kombineret med viden om procesteknik, digitale platforme og automatisering, som bliver vigtige at få ind i virksomheden, fortæller Jacob Nilsson og forklarer, at manuelle processor i højere grad skal transformeres til automatiske og digitale processer.

– Vi får brug for mere viden om proceskundskab, så kemikere og ingeniører, der er dygtige med proces og automation. Kemikere er ok at rekruttere, men folk, som kender til automation og Manufacturing Execution Systems, er svære. Der er mange virksomheder, der slås om dem, siger Jacob Nilsson.

PolyPeptide har flere anlægninger i Europa, USA og i Indien. Foto: PolyPeptide Group

Rekrutteringens udfordringer
Andre steder i life science-branchen er der også fokus på at accelerere udviklingen af for eksempelvis peptider med mere digital automatisering. Det sker for eksempel hos Novo Nordisk, der sammen med et amerikansk robotfirma er i gang med at effektivisere udviklingen af molekyler og peptider.

Udviklingen medfører, at flere virksomheder søger de samme kompetencer inden for automation, og derved er konkurrencen skærpet, bemærker Jacob Nilsson, da folk med den ekspertise ved, at de er værdifulde.

– Hvis vi har et problem, så er det, at vi ses som ganske attraktive og giver vores ansatte et godt læreforløb, og så forsvinder de typisk videre efter 2-3 år, siger Jacob Nilsson. Derved er der en opdeling i medarbejderstanden mellem en roterende gruppe og en stabil gruppe ansatte med anciennitet på over 10 år.

Derfor er PolyPeptide også selv på udkig efter nye kompetencer via LinkedIn, headhuntere og egen hjemmeside, fortæller Jacob Nilsson, der også mener, at mange startups i Skåne er en talent pool for kompetencer. Virksomheden kigger også mod Danmark efter kompetencer, hvor hovedstadsområdets højere uddannelsesinstitutioner er gode på peptidekemi, siger han, men der er flere grundlæggende udfordringer: Danskere kender selvsagt bedre Danmark end Sverige, og mange foretrækker ti minutter til jobbet frem for en time, nævner Jacob Nilsson.

– Det er sådan noget, der er svært at konkurrere med. Havde det været enklere, ville vi gerne have flere mennesker fra Danmark. Det er ikke vigtigt, at man kan perfekt svensk. Det vigtigste er, at man har kundskaberne, siger han og tilføjer dog, at 14 ud af 275 ansatte pendler fra Danmark til Sverige, og selv direktøren for PolyPeptide i Malmø er dansker.

En forklaring, der dog kan vanskeliggøre at rekruttere fra Danmark, ligger i forskellen mellem CDMO-branchen og den traditionelle lægemiddelsbranche, bemærker Jacob Nilsson.

Kunderne kommer ofte med nye ønsker på ugebasis, og det sætter krav til stor omskiftelighed, hvor der i lægemiddelsbranchen formentlig er en anelse mere tid til udvikling, mener han. Derfor er det ikke enkelt at rekruttere derfra, da kerneforretningen er en anden, men det sker.

PolyPeptide er beliggende i Malmøs sydvestlige Limhamn-kvarter med tæt afstand til Øresundsbroen. Foto: News Øresund

Forbindelse til Ferring
Diverse udfordringer med at skaffe de rette kompetencer til Malmø får dog ikke PolyPeptide til at flytte fra Skåne, fortæller Jacob Nilsson. De er glade for at være i Limhamn, hvor selskabet blev grundlagt i 1952 af Frederik Paulsen Sr.

Dengang hed virksomheden Nordiska Hormonlaboratoriet, der senere blev til Ferring Pharmaceuticals.

Navnet PolyPeptide opstod derved først i 1996, da selskabet blev selvstændigt fra Ferring, og PolyPeptide Group blev dannet. Virksomheden ejes dog fortsat af en stiftelse, som er kontrolleret af Frederik Paulsen Jr.

Mens Ferring i 2002 flyttede sine aktiviteter fra Limhamn til det sorte højhus i Ørestad, og to år senere flyttede hovedkontoret til Schweiz, har PolyPeptide delvis bevæget sig i den anden retning, fra Danmark til Sverige

I 2016 lukkede peptid-virksomheden en anlægning i Hillerød for at konsolidere deres position i Malmø. De seneste fem år er omsætningen for PolyPeptides afdeling i Sveriges tredjestørste by fordoblet til i dag årligt at være på omkring 812 mio. svenske kroner.

PolyPeptide er tilfreds med sin placering i Medicon Valley og betragter nærheden til bro som en fordel. For tiden diskuterer virksomheden en mulig udvidelse af deres produktionsanlæg i Limhamn med Länsstyrelsen og venter en tilbagemelding i løbet af de kommende seks måneder.

Jacob Nilsson tror, at life science- og CDMO-branchen i regionen kan forvente øget konkurrence fra Indien og Kina. Dertil håber han for fremtiden, foruden en byggetilladelse for en udbygning af PolyPeptides fabrik i Limhamn, at flere ingeniører og kemikere inden for peptidekemi vil blive uddannet i Skåne.

– Vi vil gerne have, at flere læser til ingeniør eller kemiker, at vi kunne blive mere attraktive for danske kemikere, og at Sverige fik mere peptidekemi på uddannelserne, siger Jacob Nilsson.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2020 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative

ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.

Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde. 

Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Interviews30. juni 2022

Han portrætterer Øresundsregionen fra et krimibogs-perspektiv

Efter at have dækket Øresundsregionen i årtier som journalist har Keld Broksø, der bor i København, nu skrevet sin syvende...

Life Science30. juni 2022

45 mia. DKK investeres i den danske del af Medicon Valley – 4000 nye job på vej

Life science-virksomhederne i den danske del af Medicon Valley slår ny investeringsrekord. 15 større anlægsinvesteringer gennemføres nu og i de...

Samfund30. juni 2022

Den svenske styringsrente hæves til 0,75 procentenheder

Den svenske styringsrente hæves med 50 procentenheder til 0,75 procent. Det meddelte Riksbanken torsdag. Det er den største renteforhøjelse i...

Life Science30. juni 2022

Fujifilm øger investeringen i sin danske medicinfabrik med 11 mia. DKK

Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) fortsætter investeringerne i den dansk-svenske life science-klynge Medicon Valley. Yderligere knap 11 mia. DKK investerer den...

Norden29. juni 2022

Det nordiske samarbejde i krisesituationer styrkes i ny erklæring

De nordiske samarbejdsministre vil få et styrket mandat til at fremme det nordiske perspektiv og sikre, at den frie bevægelighed...

Bæredygtighed29. juni 2022

Restprodukter fra svenske miner kan blive grundlaget for ny produktion af kunstgødning

Ruslands krig i Ukraine har understreget, at Sverige ikke har nogen produktion af egen gødning, hvor fosfor er en vigtig...

Energi29. juni 2022

Vattenfall overvejer at bygge minireaktorer for at imødekomme det stigende behov for el i Sverige

Vil små minireaktorer, SMR’er, være en del af løsningen på den stigende efterspørgsel efter elektricitet i Sverige? Ifølge en pressemeddelelse...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.