Følg os på

Okategoriserade

Potentiale for mere handel på tværs af sundet, men forskelle, man skal være opmærksom på

Publiseret

 

Morten Høgh-Petersen, partner i KPMG. Foto: News Øresund

Der er potentiale for flere skånske virksomheder til at drive forretning på den anden side af sundet og etablere sig i Danmark. Men der er også nogle forskelle, som det er godt at kende på forhånd. Dette blev gjort klart på et informationsmøde i Malmø i denne uge.

– Vi arbejder hver dag, hver uge på mange abstrakte ting, der ligger i fremtiden. Men dette er konkret – at tage skridtet over sundet og gøre forretninger. Der er et enormt potentiale, og vi vil gerne have glade virksomheder, der klarer sig godt, driver forretning og beskæftiger flere mennesker, indledte Mikael Nord, erhvervsdirektør i Malmö stad, tirsdagens informationsmøde om at drive forretning på tværs af Øresund.

Hvis et svensk selskab etablerer sig i Danmark, er den tid, det tager at oprette et selskab formelt set, relativt kort, og administration som f.eks. bogføring og momsregnskab kan uden problemer klares fra Sverige. Lejekontrakter om lokaler er dog noget, man skal være opmærksom på. Det siger Morten Høgh-Petersen, partner i KPMG.

– Man bør ikke undervurdere driftsomkostningerne og være opmærksom, når man underskriver langtidskontrakter. De kan ikke justeres, når de er underskrevet. Der er svenske detailkæder, der har forladt Danmark på grund af dette, sagde han.

En måde at få rådgivning om markedet eller reglerne på den anden side af sundet på er at få en dansk person med i bestyrelsen, siger Helle Ahlenius Pallesen, adm. direktør for den svensk-danske forening Øresundsadvokater.

– Det kan være en god idé, selv om det ikke er lovpligtigt at have en dansker med i bestyrelsen, når virksomheder kommer til Danmark. Der findes mange gode forretningsfolk med erfaring inden for jeres område. De kender markedet og giver masser af gratis råd. Der er svenskere, som har brændt sig, når de har taget deres svenske model og sat den ind i en dansk virksomhed. Virksomhedskulturen er ikke altid den samme, og et dansk bestyrelsesmedlem kan bidrage med lokal viden, sagde hun.

De nordiske grænsetjenester har for nylig lanceret et nyt digitalt værktøj, der skal gøre det lettere at indberette grænsehindringer mellem Danmark, Finland, Norge og Sverige.

– Tjenesten er tilgængelig for både privatpersoner og virksomheder. Det er også muligt at foreslå en løsning på grænsehindringen og derefter følge sagen, siger Erika Persson, teamleder hos Øresunddirekt Danmark.

Virksomheder med ansatte på begge sider af sundet og Øresundspendlerne har måttet forholde sig til skattereglerne på en ny måde som følge af ny svensk lovgivning og øget distancearbejde under coronapandemien. Informationstjenesten Øresunddirekt har bemærket en øget efterspørgsel efter information.

– Under pandemien har vi fået helt nye spørgsmål, som vi ikke har haft før. Det har været en ny og hektisk situation, siger Malin Dahl, virksomhedschef for Øresunddirekt Sverige.

Mikael Morueta Holme, företagare i Malmö som funderar på att ta uppdrag i Danmark. Foto: News Øresund

Mikael Morueta Holme er grundlægger af Inframe Media, som har base i Malmø og arbejder med videopræsentation, markedsføring og informationsfilm. Han deltog i mødet, fordi han overvejer at tage opgaver i Danmark.

– Som freelancer er det nemt og bekvemt at tage opgaver på tværs af sundet, men jeg forstår godt, at det er godt med rådgivning, hvis man ønsker at etablere en mere permanent virksomhed. Derefter kommer der flere regler, herunder hvor meget man arbejder på hver side af sundet i skattemæssig henseende. For mig er forretning i Danmark noget, jeg kan bygge langsomt men sikkert op fremadrettet. Der er en fleksibilitet i min virksomhed, som nok er anderledes end i mange andre brancher, f.eks. detailhandel, hvor man kan gå all in med det samme. Jeg har til hensigt at opbygge relationer undervejs i nogle år fremover, sagde han til News Øresund.

Mødet var arrangeret af Øresundsinstituttet, Øresunddirekt, Øresundsadvokater, KPMG og Malmö stad.

(News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.