Okategoriserade
Potentiale for mere handel på tværs af sundet, men forskelle, man skal være opmærksom på
Der er potentiale for flere skånske virksomheder til at drive forretning på den anden side af sundet og etablere sig i Danmark. Men der er også nogle forskelle, som det er godt at kende på forhånd. Dette blev gjort klart på et informationsmøde i Malmø i denne uge.
– Vi arbejder hver dag, hver uge på mange abstrakte ting, der ligger i fremtiden. Men dette er konkret – at tage skridtet over sundet og gøre forretninger. Der er et enormt potentiale, og vi vil gerne have glade virksomheder, der klarer sig godt, driver forretning og beskæftiger flere mennesker, indledte Mikael Nord, erhvervsdirektør i Malmö stad, tirsdagens informationsmøde om at drive forretning på tværs af Øresund.
Hvis et svensk selskab etablerer sig i Danmark, er den tid, det tager at oprette et selskab formelt set, relativt kort, og administration som f.eks. bogføring og momsregnskab kan uden problemer klares fra Sverige. Lejekontrakter om lokaler er dog noget, man skal være opmærksom på. Det siger Morten Høgh-Petersen, partner i KPMG.
– Man bør ikke undervurdere driftsomkostningerne og være opmærksom, når man underskriver langtidskontrakter. De kan ikke justeres, når de er underskrevet. Der er svenske detailkæder, der har forladt Danmark på grund af dette, sagde han.
En måde at få rådgivning om markedet eller reglerne på den anden side af sundet på er at få en dansk person med i bestyrelsen, siger Helle Ahlenius Pallesen, adm. direktør for den svensk-danske forening Øresundsadvokater.
– Det kan være en god idé, selv om det ikke er lovpligtigt at have en dansker med i bestyrelsen, når virksomheder kommer til Danmark. Der findes mange gode forretningsfolk med erfaring inden for jeres område. De kender markedet og giver masser af gratis råd. Der er svenskere, som har brændt sig, når de har taget deres svenske model og sat den ind i en dansk virksomhed. Virksomhedskulturen er ikke altid den samme, og et dansk bestyrelsesmedlem kan bidrage med lokal viden, sagde hun.
De nordiske grænsetjenester har for nylig lanceret et nyt digitalt værktøj, der skal gøre det lettere at indberette grænsehindringer mellem Danmark, Finland, Norge og Sverige.
– Tjenesten er tilgængelig for både privatpersoner og virksomheder. Det er også muligt at foreslå en løsning på grænsehindringen og derefter følge sagen, siger Erika Persson, teamleder hos Øresunddirekt Danmark.
Virksomheder med ansatte på begge sider af sundet og Øresundspendlerne har måttet forholde sig til skattereglerne på en ny måde som følge af ny svensk lovgivning og øget distancearbejde under coronapandemien. Informationstjenesten Øresunddirekt har bemærket en øget efterspørgsel efter information.
– Under pandemien har vi fået helt nye spørgsmål, som vi ikke har haft før. Det har været en ny og hektisk situation, siger Malin Dahl, virksomhedschef for Øresunddirekt Sverige.
Mikael Morueta Holme er grundlægger af Inframe Media, som har base i Malmø og arbejder med videopræsentation, markedsføring og informationsfilm. Han deltog i mødet, fordi han overvejer at tage opgaver i Danmark.
– Som freelancer er det nemt og bekvemt at tage opgaver på tværs af sundet, men jeg forstår godt, at det er godt med rådgivning, hvis man ønsker at etablere en mere permanent virksomhed. Derefter kommer der flere regler, herunder hvor meget man arbejder på hver side af sundet i skattemæssig henseende. For mig er forretning i Danmark noget, jeg kan bygge langsomt men sikkert op fremadrettet. Der er en fleksibilitet i min virksomhed, som nok er anderledes end i mange andre brancher, f.eks. detailhandel, hvor man kan gå all in med det samme. Jeg har til hensigt at opbygge relationer undervejs i nogle år fremover, sagde han til News Øresund.
Mødet var arrangeret af Øresundsinstituttet, Øresunddirekt, Øresundsadvokater, KPMG og Malmö stad.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23