Følg os på

Danmark

Regeringen vil have årligt Øresundstopmøde

Publiseret

 

Morten Ostergaard

Når Øresundsregionens politikere mødtes den 6. november forrige år talte Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard (stående på billedet) om den danske hovedstadsstrategi. På tirsdagen blev strategien præsenteret i sin helhed og et forslag er at skabe et årligt politisk topmøde under ledelse af Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen. Foto: News Øresund.

Danske og svenske ministre og politikere fra regioner og kommuner vil mødes på et nyt årligt Øresundstopmøde. Det foreslås i den nye hovedstadsstrategi som den danske regering fremlagde tirsdag og som også fremhæver det danske Greater Copenhagen-samarbejde og planerne om at få Skåne inddraget.

København er en lille hovedstad og har behov for at vokse gennem et øget samarbejde over Øresund til Skåne for at blive en stærkere global region og for at kunne følge med Stockholm og Hamborg som vækstregion. Den danske regering understreger, at væksten (BNP) i Region Hovedstaden kun var 1,9 procent per år i perioden 2006-2011, mens Stockholm havde en årlig vækst på 3,3 procent.
Den nye hovedstadsstrategi som regeringen fremlagde tirsdag under navnet ”Hovedstaden – en metropol i vækst” omfatter i alt 32 forskellige initiativer til at skabe en øget vækst i Hovedstadsregionen. På mange punkter handler det om et forbedret samarbejde mellem stat, regioner og kommuner. Men på en række punkter nævnes også forskellige forslag til et forbedret samarbejde over Øresund.

TOPMØDE OM ØRESUND. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) lover i hovedstadsstrategien, at han vil indkalde til et årlige Øresundstopmøde med danske og svenske ministerkolleger samt politikere fra regioner og kommuner på begge sider af Øresund.

FORTSAT FINANSIERING TIL ØRESUNDDIREKT. Den statslige støtte til informationstjenesten Øresunddirekt skal fortsætte. Hovedstadsstrategien understreger betydningen af fortsat at give information til pendlere og virksomheder, der er aktive på tværs af grænsen.

ØGET ARBEJDE MOD GRÆNSEHINDRINGER. Regeringen vil opprioritere arbejdet med at fjerne grænsehindringer. En nyhed er, at grænsehindringer skal være med på alle ministerrådsmøder som Nordisk Ministerråd afholder under det danske formandskab i 2015.

MERE ØRESUNDSSAMARBEJDE MELLEM UNIVERSITETERNE. Videninstitutioner i Øresundsregionen opfordres til øget samarbejde. Et forslag er at synliggøre kursustilbud på universiteterne i begge lande eller at skabe en fælles markedsføring mod visse grupper af studerende.

DANSK ESS-STRATEGI. Med fokus på forskningens udviklingsbehov vil regeringen skabe en national ESS-strategi for at øge udnyttelsen af det danske medejerskab i det kommende forskningsanlæg i Lund med datacenter i København.

LØSNING FOR UDENLANDSKE ESS-ANSATTE. I øjeblikket kan forskere fra lande uden for EU ikke bosætte sig i København og arbejde på ESS i Lund. I hovedstadsstrategien understreger regeringen at der arbejdes på at løse problemet.

ØGET SAMARBEJDE MELLEM DANSKE OG SVENSKE KLYNGER. Samtidig som Medicon Valley Alliance kæmper for at overleve, vil regeringen iværksætte et arbejde for at styrke samarbejdet mellem forskellige klynger på Sjælland og i Skåne for at styrke regionens erhvervsliv. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Politik08. juli 2024

Sveriges minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall (M), foreslået som ny EU-kommissær

Jessika Roswall (M), som ud over at være minister for nordisk samarbejde også er EU-minister, er blevet nomineret som ny...

Energi04. juli 2024

Grøn omstilling er størst, når syv samarbejdsprojekter deler 137 Interreg-millioner

Fem projekter inden for Grön Omställning, et inden for Hållbara Transporter et inden for Gränslös Arbetsmarknad skal dele 136,7 mio....

Samfund04. juli 2024

Konjunkturen i Øresundsregionen: Befolkningsprognoserne sænkes i både Sverige og Danmark – danskernes realløn er tilbage over niveauet fra før inflationskrisen

På begge sider af Øresund er befolkningsfremskrivningerne blevet nedjusteret. I Sverige skønnes dette at føre til et reduceret behov for...

Danmark04. juli 2024

EU-støtte til nye overhalingsspor ved Kalvebod, der øger muligheden for tung militær transport over Øresundsbroen

Muligheden for at transportere tunge militærkøretøjer over Øresundsbroen forbedres ved, at EU yder op til 319 mio. kr. i støtte...

Erhverv03. juli 2024

Svensk og dansk life science-industri får stadig større betydning for landenes økonomier

Life science-industrien står for næsten 10 pct. af Sveriges eksport, og i løbet af de seneste 10 år er den...

Infrastruktur04. juli 2024

Svenske Trafikverket: Ny Øresundsforbindelse er nødvendig i 2050, men intet forslag opfylder alle behov

Snart er det tid til at påbegynde arbejdet med en fremtidig ny forbindelse over Øresund; hvis den vel at mærke...

Infrastruktur04. juli 2024

Københavns overborgmester håber på en dansk-svensk undersøgelse af forbindelserne over Øresund – men afviser Landskronas forslag om en Europaspor-forbindelse til København

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), ser positivt på konklusionerne i Trafikverkets rapport om kapacitet og redundans over Øresund. Hun...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.