Følg os på

Danmark

Regeringen vil have årligt Øresundstopmøde

Publiseret

 

Morten Ostergaard

Når Øresundsregionens politikere mødtes den 6. november forrige år talte Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard (stående på billedet) om den danske hovedstadsstrategi. På tirsdagen blev strategien præsenteret i sin helhed og et forslag er at skabe et årligt politisk topmøde under ledelse af Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen. Foto: News Øresund.

Danske og svenske ministre og politikere fra regioner og kommuner vil mødes på et nyt årligt Øresundstopmøde. Det foreslås i den nye hovedstadsstrategi som den danske regering fremlagde tirsdag og som også fremhæver det danske Greater Copenhagen-samarbejde og planerne om at få Skåne inddraget.

København er en lille hovedstad og har behov for at vokse gennem et øget samarbejde over Øresund til Skåne for at blive en stærkere global region og for at kunne følge med Stockholm og Hamborg som vækstregion. Den danske regering understreger, at væksten (BNP) i Region Hovedstaden kun var 1,9 procent per år i perioden 2006-2011, mens Stockholm havde en årlig vækst på 3,3 procent.
Den nye hovedstadsstrategi som regeringen fremlagde tirsdag under navnet ”Hovedstaden – en metropol i vækst” omfatter i alt 32 forskellige initiativer til at skabe en øget vækst i Hovedstadsregionen. På mange punkter handler det om et forbedret samarbejde mellem stat, regioner og kommuner. Men på en række punkter nævnes også forskellige forslag til et forbedret samarbejde over Øresund.

TOPMØDE OM ØRESUND. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) lover i hovedstadsstrategien, at han vil indkalde til et årlige Øresundstopmøde med danske og svenske ministerkolleger samt politikere fra regioner og kommuner på begge sider af Øresund.

FORTSAT FINANSIERING TIL ØRESUNDDIREKT. Den statslige støtte til informationstjenesten Øresunddirekt skal fortsætte. Hovedstadsstrategien understreger betydningen af fortsat at give information til pendlere og virksomheder, der er aktive på tværs af grænsen.

ØGET ARBEJDE MOD GRÆNSEHINDRINGER. Regeringen vil opprioritere arbejdet med at fjerne grænsehindringer. En nyhed er, at grænsehindringer skal være med på alle ministerrådsmøder som Nordisk Ministerråd afholder under det danske formandskab i 2015.

MERE ØRESUNDSSAMARBEJDE MELLEM UNIVERSITETERNE. Videninstitutioner i Øresundsregionen opfordres til øget samarbejde. Et forslag er at synliggøre kursustilbud på universiteterne i begge lande eller at skabe en fælles markedsføring mod visse grupper af studerende.

DANSK ESS-STRATEGI. Med fokus på forskningens udviklingsbehov vil regeringen skabe en national ESS-strategi for at øge udnyttelsen af det danske medejerskab i det kommende forskningsanlæg i Lund med datacenter i København.

LØSNING FOR UDENLANDSKE ESS-ANSATTE. I øjeblikket kan forskere fra lande uden for EU ikke bosætte sig i København og arbejde på ESS i Lund. I hovedstadsstrategien understreger regeringen at der arbejdes på at løse problemet.

ØGET SAMARBEJDE MELLEM DANSKE OG SVENSKE KLYNGER. Samtidig som Medicon Valley Alliance kæmper for at overleve, vil regeringen iværksætte et arbejde for at styrke samarbejdet mellem forskellige klynger på Sjælland og i Skåne for at styrke regionens erhvervsliv. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.