Arbejdsmarked
Regeringskrise truer i Sverige
I torsdags meddelte Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt, at partiet er klar til, sammen med de konservative oppositionspartier, at rette en mistillidserklæring mod arbejdsmarkedsminister (beskæftigelsesminister) Eva Nordmark (S). Baggrunden er en stor reformering af en svensk arbejdsformidling, som bliver kritiseret af partierne både til venstre og til højre for regeringen. På grund af Sveriges parlamentariske situation risikerer en sådan mistillidserklæring at kunne lede til en regeringskrise.
I januar, efter fem måneders forhandlinger, lykkedes det endelig Socialdemokraterna og Miljöpartiet at danne regering med støtte fra de liberale midterpartier Centerpartiet og Liberalerna. Regeringens grundlag baseres dels på Vänsterpartiets passive støtte og dels på den aftale, som regeringen indgik med Centerpartiet og Liberalerna, den såkaldte Januaraftale. Denne aftale indeholder 73 punkter, og to af disse er årsag til, at der nu er risiko for en regeringskrise. Et punkt handler om, at regeringen skal skære kraftigt ned på Arbetsförmedlingen og i stedet lade private aktører overtage myndighedens rolle med matchning. Det andet punkt handler om, at Vänsterpartiet ikke skal have indflydelse på regeringens politik.
Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt siger, at han er klar til at samarbejde med de konservative Moderaterna for at få en afstemning om mistillidsvotum og dermed få arbejdsmarkedsminister Eva Nordmark (S) til at gå af, hvis ikke reformeringen af Arbetsförmedlingen bliver stoppet. Arbejdsmarkedspolitik er et centralt område for Vänsterpartiet. De konservative Moderaterna og Kristdemokraterna er også kritiske over for reformeringen af Arbetsförmedlingen, men ikke af samme årsager som Vänsterpartiet, eftersom de ikke er kritiske til selve privatiseringen, men til tidsplanen og reformeringsprocessen, hvor nedmonteringen er sat i gang inden et alternativt system er opbygget.
Statsminister Stefan Löfven (S) står dermed i en svær situation. Forhandlinger med Vänsterpartiet skulle bryde mod Januaraftalens punkt om, at Vänsterpartiet ikke skal have indflydelse over politikken, men hvis ikke kravet om at ændre reformen af Arbetsförmedlingen efterleves, risikerer regeringen, at en minister bliver nødt til at gå af. Samtidig var reformeringen af Arbetsförmedlingen et vigtigt punkt for at frem for alt Centerpartiet skulle indgå i Januaraftalen. Dermed kan det skabe konflikt mellem regeringen og dens støttepartier, hvis ikke reformen gennemføres. Liberalerna åbner dog for at diskutere spørgsmålet med Moderaterna og Kristdemokraterna, men ikke med Vänsterpartiet.
Såvel Vänsterpartiet som Moderaterna og Kristdemokraterna har givet regeringen en frist til tirsdag til at komme med en ny reformplan, som kan accepteres af oppositionen. Ellers truer en afstemning om mistillidsvotum i Riksdagen. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23