Øresund
Region Hovedstaden sender cancerpatienter til Sverige i stedet for til USA
Danska Region Hovedstaden har indgået en aftale med Region Skåne om at sende cancerpatienter til strålebehandling med partikelterapi ved den nationale Skandionkliniken i Uppsala. Tidligere er de danske patienter blevet sendt til USA.
– Det er rigtig glædeligt, at vi nu har fået aftalen på plads. Det kommer naturligvis til at betyde væsentligt kortere transporttid, mindre stress og bedre rammer for behandlingen, at man nu kun skal over Øresund og ikke Atlanterhavet. Derudover indeholder aftalen med Region Skåne også, at vi kommer til at dele viden og bruge hinandens erfaringer på området endnu mere end før, udtaler regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S) i en kommentar.
Tidligere blev omkring 20 patienter om året sendt afsted for at få denne behandling, men gennem den nye aftale håber Region Hovedstaden at det bliver muligt at behandle flere patienter. Skandionkliniken, som blev individet i august forrige år, har kapacitet til tage imod 1.000 patienter per år med mulighed for at udbygge kapaciteten til 2.500 patienter. Udgiften til behandling bliver billigere når den udføres i Uppsala i stedet for i USA.
– De patienter som kan have gavn af behandlingen i Sverige, er nogle af de mest udsatte vi har, blandt andet børn. Derfor giver det øget tryghed for dem og deres forældre, at vi nu har en formel aftale, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Partikelterapi bruges til behandling af patienter hvis kræftknuder sidder tæt på følsomme organer, og til behandling af cancersyge børn for at undgå risiko for kræftknuder senere i livet. Til forskel for traditionel behandling, hvor der findes en risiko for at det omgivende væv påvirkes, kan energien i strålen varieres så stråledosisen primært rammer i en forudbestemt dybde. Behandlingen bliver derfor både mere effektiv og mere skånsom.
Skandionkliniken i Uppsala er Nordens første klinik for partikelterapi og drives i fælleskab af af Sveriges syv landsting med universitetssygehuse. En lignende strålekanon vil blive bygget i Århus og skal være klar i 2018. (News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23