Følg os på

Infrastruktur

Region Skånes ordfører tror på fordoblet Øresundspendling med fast HH-forbindelse

Publiseret

 

henrik_fritzon_helsingborg

Henrik Fritzon (S), Region Skånes ordfører, var klar i udmeldingerne på Nordisk infrastrukturkonferens, onsdag i Helsingborg. En fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg bør bygges så snart som muligt, sagde han. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

En fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg drives bedst af Øresundsbro Konsortiet, og vil kunne bidrage til en fordobling af arbejdspendlingen over Øresund. Det sagde Region Skånes ordfører, Henrik Fritzon (S), på en infrastrukturkonference i Helsingborg onsdag.

Henrik Fritzon (S), Region Skånes ordfører, var klar i udmeldingerne på Nordisk infrastrukturkonferens, onsdag i Helsingborg. En fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg bør bygges så snart som muligt, sagde han. Forbindelsen beregnes til at koste omkring 26 milliarder svenske kroner og regionen vil foretrække at den drives af samme firma som Øresundsbroen, siger Henrik Fritzon.

– Det koncept, som vi synes er det bedste, er at Øresundsbro Konsortiet også får til opgave at bygge, eje og drive en HH-forbindelse. Men man kan også tænke sig andre løsninger, hvor private kræfter involveres. Der er private firmaer som har meldt deres interesse og som mener at det er så kommercielt gangbart med en HH-forbindelse, at man kan bygge den helt på et kommercielt grundlag.

Caroline Ullman-Hammer, adm. direktør for Øresundsbro Konsortiet, som også deltog på konferensen, tror at der kan findes fordele i at have to forbindelser hos samme firma.

– Bestemmer man sig for en ny forbindelse, ser vi det som muligt. Forvaltningsmæssigt er det helt klart at der findes synergier, siger hun og fortsætter:

– Der kan være gevinster i hvordan man opbygger vedligeholdelsen, hvordan man arbejder mest enkelt via nettet med kundekontakten. Det er både i langsigtet drift og daglig drift, siger Caroline Ullman-Hammer.

Forslaget til forbindelsen, som regionen arbejder med, er to borrede tunneller mellem Helsingør og Helsingborg. En tunnel til persontog, som går mellem bykernerne og en tunnel til biltrafik, som ligger en smule mod syd og ikke direkte mellem bykernerne. En godstunnel findes altså p.t. ikke med i planlægningen.

– Der er en del interne diskussioner i Danmark, som er koblede til en HH-forbindelse gennem transportkorridoren Ring 5. Det er derfor vi p.t. ikke har en godstogstunnel mellem Helsingør og Helsingborg med i beregningerne. Det vil forudsætte den kontroversielle udbygning i Danmark, så vi tænker i persontog og biltrafik lige nu, siger Henrik Fritzon.

I dag arbejdspendler omkring 15.000 over Sundet, og Henrik Fritzon tror at antallet kan fordobles med en fast HH-forbindelse.

– Min ambition er at vi fem år efter at forbindelsen er indviet, skal ligge på mellem 30.000-40. 000 som pendler over Sundet. Jo større område man har, hvor arbejdstagere og jobmulighederne kan matches, desto flere job kommer der, siger Henrik Fritzon.

En fast HH-forbindelse er ikke vedtaget men findes med i Greater Copenhagen and Skåne Committees fælles infrastrukturprogram, Trafikcharter, som de 79 kommuner for nyligt er kommet overens om. Henrik Fritzon tror at en HH-forbindelse kan stå klar om cirka 15 år. Men en yderligere fast forbindelse over Øresund tror han ikke rækker. Næste skridt er en metroforbindelse mellem København og Malmø.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Samfund07. december 2023

København er ifølge en undersøgelse Europas fjerde dyreste by at bo i

København er placeret som en af verdens ti dyreste byer at bo i ifølge en ny undersøgelse, skriver Børsen. Magasinet...

Arbejdsmarked06. december 2023

Langtidsledigheden i Sverige er ikke kommet sig efter pandemien, viser ny rapport

I forbindelse med pandemien steg langtidsledigheden kraftigt i Sverige og har siden ligget på et højere niveau, selv efter pandemien....

Ejendomme05. december 2023

Wihlborgs bygger en skoleejendom i Danmark

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs skal opføre et skolebyggeri i Hørsholm nord for København. Skolen opføres for den privatejede Nordsjællands Grundskole...

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.