Følg os på

Ejendomme

Regionaltog løfter svenske Trelleborgs ejendomsmarked

Publiseret

 

trelleborg_pagatag_webb

For et år siden blev den regionale skånske Pågatågstrafiken fra Trelleborg til Malmø indviet, og forkortede dermed rejsetiden mellem byerne med 20 minutter. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Ny trafik med regionaltog og planer om at flytte færgelejet har skabt en øget aktivitet og højere priser på ejendomsmarkedet i den skånske industri- og havneby Trelleborg, som ligger syd for Malmø. Nu planlægger byen 3.500 nye boliger i havneområdet.

For et år siden blev den regionale skånske Pågatågstrafiken fra Trelleborg til Malmø indviet, og forkortede dermed rejsetiden mellem byerne med 20 minutter. Hvilken betydning har Pågatåget?

– Siger jeg enorm så er det måske et for stærkt udtryk, men det har en vældig påvirkning, siger Fredrik Geijer, kommunedirektør i Trelleborg.

Herudover er motorvejen mod Malmø bygget om og stod færdig 2012. Og der planlægges en ny østlig tilkørsel og ringvej i Trelleborg, som skal lede trafikken mod højre efter at havnen og færgetrafikken er flytter mod øst. Projektet er besluttet i Trelleborgs borgerrepræsentation, men finansieringsspørgsmålet er ikke løst. Kommunen ville have medfinansiering fra staten og Trafikverket og investeringen forventes at lande på cirka 500 millioner svenske kroner ifølge en konsulentrapport som havnen har fremlagt.

De forbedrede transportforbindelser har bidraget til at der er sket meget på Trelleborgs ejendomsmarked gennem de seneste par år. Fra at have været et forholdsvis lille og lokalt marked er antallet af større transaktioner øget, med stigende interesse og vilje til at betale.

­– Der har været mange interessenter i de her transaktioner. Det har ikke været nogen tilfældighed at nogen har betalt godt, der har været et bredt spektrum af interessenter både baserade i Malmø og lokalt i Trelleborg, men selv nationale investorer og ejendomsfonde har vist interesse, siger Claes Lennartsson, associate director hos Catella Corporate Finance i Malmø, til News Øresund.

Blandt køberne i den seneste tids ejendomshandler, som er gjort inden for boligsegmentet, findes bland andre Svenska Bostadsfonden, HSB og Riksbyggen. Den øgede interesse er ikke en tilfældighed, mener Catellas Malmøchef Jarl Olsson.

– Var der kun lavet en enkelt af disse handler, havde det været svært at lave en konklusion, men det synes jeg vi kan nu. Vi har set hele den bagvedliggende proces ved hvor mange interessenter der har været. På tre-fire år mærkes en stor forskel og vi ser et velfungerende investeringsmarked.

– Det er flere aspekter som er positive for ejendomsmarkedet i Trelleborg fremover. Det er ikke bare Pågatåget men også lavere huslejer og fremtiden med planerne for havnen. Det er blot begyndelsen på Trelleborgs udvikling.

Når det gælder kommercielle ejendomme måles priserne ofte i afkastningskrav. Generaliseret indebærer laver afkastningskrav i regel en dyrere handel eller højere kvadratmeterpris.

– Tidligere betragtede vi altid Trelleborg som en marked med afkastningskrav på mellem 5-6 procent afhængig af ejendommens placering. Men nu ser vi er at afkastningskravet er krøbet ned mod fire procent på ganske kort tid. Der er flere handler og mange interessenter der har været villige at købe ejendommene på det prisniveau, siger Claes Lennartsson hos Catella.

Hvordan påvirker udviklingen en lokal ejendomsaktør, som har været på markedet længe?

– Jeg køber ikke på de niveauer, jeg behøver ikke. Men jeg sælger gerne på de niveauer. Det er jo sådan det er, siger Bengt Nilsson ejer af ejendomsfirmaet Alsingevallen.

De lave renter er en del af forklaringen, men han tror samtidig at udviklingen kommer til at fortsætte på grund af en øget tilflytning. Det er brug for flere lejligheder og at bygge boliger indebærer ikke nogen større risiko i Trelleborg, mener Bengt Nilsson.

HSB Sundsfastigheter er en af de ejendomsejere som er relativt nye i Trelleborg. De lavede deres første handel i 2015, men havde kigget et stykke tid inden de kunne slå til.

– Vi begyndte at lede aktivt i slutningen af 2013. Det var ikke så let, der er så mange små private ejendomsejere i Trelleborg. Det var svært at komme i gang, siger Petra Sörling, chef for HSB Sundsfastigheter.

HSB ønsker at vokse yderligere og har åbnet et lokalkontor i Trelleborg. P.t. ejer de 130 lejligheder og har et mål om 300 til i byen.

Der er store udbygningsplaner i Trelleborg. Besøgende kan forundres over de store færger som tårner sig op centralt i byen. Planerne er at flytte færgelejerne til havnens østlige dele og at bygge en indkørsel fra øst for at føre trafikken uden om, og på den måde frigøre jord. Placeringen bliver central, ved centralstationen og ved vandet. Direktivet som kommunaldirektøren Fredrik Geijer har fået fra borgerrepræsentationen på projektet, som kaldes Kuststad 2025, er at planlægge 3.500 nye boliger i området. I oversigtsplanen for hele kommunen findes der tilsvarende antal oveni. Sammenlagt drejer det sig om cirka 8.000 nye boliger.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked13. juni 2024

Ny skatteaftale på plads – underskrevet af ministre

Glædeligt, vigtigt og endelig! Sådan beskrev Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) og Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S) den nye, genforhandlede...

Ejendomme12. juni 2024

Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne 

26 procent færre nyproducerede boliger blev efterspurgt i Skåne i 2023 sammenlignet med året før. Det viser Region Skånes model...

Infrastruktur12. juni 2024

Det står klart, hvordan en Øresundsmetro skal forbindes til Malmø

En station på eksisterende grund i den nordlige del af Västra Hamnen, Galeonen+, via en boret tunnel til den næste...

Infrastruktur12. juni 2024

Ny undersøgelse: Et afgreningskammer for at forbinde en Øresundsmetro med M5-linjen i København ville koste 400 millioner kroner at bygge

Det ville koste 400 millioner kroner at bygge et afgreningskammer på den kommende metrolinje M5 i København for at kunne...

Sverige11. juni 2024

Den svenske regering vil tillade gårdsalg af alkohol – det svenske alkoholmonopol lever videre

Svenske gårde og mikrobryggerier skal have lov til at sælge øl, vin og spiritus i Sverige, men i begrænset omfang....

Samfund30. maj 2024

Tusindvis af svenske sygeplejersker kan gå i strejke den 4. juni – ønsker kortere arbejdstid

Den 4. juni kan omkring 2.000 medlemmer af det svenske fagforbund Vårdförbundet, som primært organiserer sygeplejersker, gå i strejke, hvis...

Arbejdsmarked31. maj 2024

Dansk-svensk aftale om social sikring genforhandlet – giver større fleksibilitet

Mens ændringerne i den genforhandlede dansk-svenske skatteaftale, Øresundsaftalen, skal træde i kraft i 2025, er en anden dansk-svensk aftale i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.