24 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on september 27th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Regionspolitik Skåne: Sverigedemokraterna får plads i præsidier

2018-09-27:

Sverigedemokraterna i Region Skåne bliver nu inviteret ind til det udvalgsforberedende arbejde, der forgår i præsidierne, af de borgerlige partier – om det kommer til at ske, afhænger dog stadig af den endelige afstemning om, hvem der skal styre regionsrådet, som finder sted d. 22. oktober. Foto: News Øresund

De borgelige partier i Region Skåne, der efter valget 9. september er den største blok, foreslår at invitere Sverigedemokraterna ind til det forberedende arbejde for de politiske beslutningsprocesser – arbejdet der foregår i præsidierne. Sverigedemokraterna får dermed mulighed for at være med fra starten af processerne, hvilket de ikke har haft tidligere. Partiet selv kalder det en flirt.

– Alle partier har jo gode ideer, og derfor giver det god mening at have alle tre blokke med i det forberedende arbejde for de politiske beslutningsprocesser, siger Jonas Duveborn, kontorchef for Moderaterna i Skåne, til News Øresund.

Og de gode ideer vil i højere grad blive hørt tidligere i Region Skånes politiske beslutningsprocesser, såfremt de borgelige allianspartier – Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna – kan vinde styringen over regionsrådet, hvilket medlemmerne skal stemme om d. 22. oktober.

Samtlige politiske udvalg i Skånes regionsråd har præsidier tilknyttet. Medlemmerne af præsidierne gør forarbejdet for udvalgene ved at udvælge de sager og spørgsmål, der senere hen tages op på udvalgsmøderne.

– Præsidierne spiller dermed en central rolle i den politiske beslutningsproces. Tidligere har der kun været tre medlemmer af præsidierne udgjort af formanden og de to næstformænd, som traditionelt set har været repræsentanter fra blå og rødgrøn blok, eftersom de har siddet på magten. Nu udvider vi præsidierne for de fem største udvalg fra tre til seks medlemmer, forklarer Jonas Duveborn, kontorchef for Moderaterna i Region Skåne, til News Øresund.

De fem største udvalg er henholdsvis udvalget for sundhed og hospitaler, regional udvikling, psykiatri, kollektiv trafik og praktiserende læger (primärvård).

Efter regionsvalget er blå blok størst i Skåne, og derfor kommer de til at have tre medlemmer i præsidiet, mens rød blok får to og Sverigedemokraterna et. Dermed kommer Sverigedemokraterna altså til at have repræsentanter i fem af de vigtigste præsidier i regionen.

Dermed ikke sagt at Sverigedemokraterna kommer til at få større politisk indflydelse end tidligere, understreger Jonas Duveborn:

– Sverigedemokraterna har altid haft indflydelse på Regionsrådets beslutninger i kraft af deres mandater. At de nu kommer til at være en del af præsidierne, forbedrer bare deres forudsætninger for det politiske arbejde.

Sverigedemokraten Niclas Nilsson har tidligere udtalt til SVT, at hele affæren med at invitere partiet ind til præsidierne blot er en ”flirt”.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑