Infrastruktur
Rejsende mangler et fælles søgesystem til rejser over Sundet
Tog- og færgepassagerer over Øresund oplever vanskeligheder med at planlægge turen, købe billetter og ofte mangler trafikoplysninger for eksempel forsinkelser. De sætter imidlertid pris på selve rejseDet viser en ny undersøgelse af, hvordan pendlere, forretningsrejsende, fritidsrejsende og turister ser på at rejse kollektivt mellem Sverige og Danmark.
Oplevelsen og problemer på rejsen er forskellige mellem erfarne og uerfarne rejsende. For eksempel har turister vanskeligt ved at vide, hvilken billet de skal købe.
– Det ender ofte med, at de køber den dyreste billet, for at være sikker på, at de har den, de har brug for, siger Heidi Skov Djursgård, ansvarlig for transport hos Epinion, der gennemførte undersøgelsen på vegne af interreg-projektet ”Ett sammanhängande transportsystem i Greater Copenhagen” der arbejder for at fremme adgang til bæredygtige transportformer i Storkøbenhavn og styrke regionen fra et europæisk transportperspektiv.
Men pendlerne vil ifølge undersøgelsen også gerne have en fælles billet med den samme rejsegaranti i begge lande.
Både turister og svenske og danske fritidsrejsende, såvel som mere erfarne pendlere og forretningsrejsende, der rejser til et nyt sted, synes det kan være vanskeligt at planlægge deres rejse. Dette skyldes, at kun få stationer kan søges i det andet land i Skånetrafikens Reseplaneraren og DSB’s Rejseplanen, samt ikke på mindre eller mere fjerne stationer og stoppesteder eller på specifikke adresser. Her ønsker de rejsende et fælles søgesystem, påpeger Heidi Skov Djursgård. Forsinkede tog, som ofte fremhæves som et problem af Øresundspendlere, opfattes ikke af respondenterne i undersøgelsen som et stort problem. Dette skyldes stort set, at togene kører så ofte i myldretiden.
Derimod oplever mange rejsende i undersøgelsen problemer med trafikinformation i forbindelse med forsinkelser og aflyste tog. For turister er det et problem, at udråbene hovedsageligt foretages på svensk og dansk, pendlere, der rejser rutinemæssigt, opdager først forsinkelser, når de ankommer til stationen, og mener også, at mange højttaleropråb kommer for sent, hvorimod eksempel er forretningsrejsende ikke altid ved, hvor de skal lede efter informationen.
Grænsekontrol opfattes på den anden side ikke længere som et stort problem for pendlere. Fritidsrejsende er imidlertid mere usikre på, hvilke legitimationsoplysninger der gælder, og ifølge undersøgelsen bliver grænsekontrollen således en begrænsende faktor.
Selve rejsen over Øresund ser de fleste adspurgte positivt på, som en stund til at slappe af, eller arbejde for de mere erfarne rejsende eller som noget eksotisk og spændende for turisterne.
– Generelt har rejsende en god oplevelse, men den kan blive mere sammenhængende, siger Heidi Skov Djursgård.
(News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Kortlægning af barrierer for rejsende i Greater Copenhagen
– Undersøgelsen blev foretaget i maj 2019 af Epinion på vegne af interreg-projektet ”Ett sammanhängande transportsystem i Greater Copenhagen”.
– Undersøgelsen blev gennemført på forskellige måder, herunder gennem dybdeinterviews, korte interviews, observationer og ved at give rejsende mulighed for at føre dagbog i en uge.
– I alt blev 401 svar indsamlet.
– Undersøgelsen omfattede både Øresundsbroen og færgerne mellem Helsingør og Helsingborg.
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23