20 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1A xx

Published on november 8th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Rødgrøn blok åbner op for samarbejde med Annie Lööf

2018-11-08:

Annie Lööf kan ende med at få Socialdemokraternas og Miljöpartiets støtte, hvad angår sonderingsuppdraget, hvis Ulf Kristersson taber statsministerafstemningen onsdag d. 14. november. Foto: News Øresund

Efter Moderaterna blokerede koalitionspartneren Annie Lööf (C) fra at undersøge regeringsmuligheder, åbner modsat blok, Socialdemokraterne og Miljöpartiet, op for at give hende muligheden. Det kan ske, hvis Ulf Kristersson ikke vælges til statsminister onsdag d. 14. november, skriver TT.

Sandsynligheden for, at Ulf Kristersson stemmes igennem Riksdagen og bliver Sveriges næste statsminister, er lille. Det skyldes, at de to koalitionspartnere Centerpartiet og Liberalerna begge åbent har erklæret, at de på onsdag har tænkt sig at stemme nej på Ulf Kristersson.

Baggrunden for et nej er, at den mandatfordeling, der ligger bag en Moderat-ledet regering, sidenhen vil blive afhængig af Sverigedemokraternas støtte i alle politiske spørgsmål for at skabe flertal, såfremt regeringen ikke finder støtte over blokmidten hos de røde og grønne partier.

Netop denne blokoverskridende støtte var noget, som Annie Lööf gerne ville have undersøgt, om hun kunne få stablet på benene. Men i stedet valgte Moderaterna at blokere hendes mulighed for at undersøge, det såkaldte ”sonderingsuppdrag”, hvilket Centerpartiet og Liberalerna åbent har kritiseret.

Nu åbner Socialdemokraterna og Miljöpartiet forsigtigt op for at Annie Lööf potentielt kan få sonderingsuppdraget, hvis Ulf Kristersson altså ikke vælges til statsminister.

– Vi har ikke taget stilling til det endnu, men vi har ikke været afvisende overfor, at dette kan ske, siger Socialdemokraternas gruppeformand i Riksdagen Anders Ygeman.

– Vi synes, det ville være en rimelig udvikling, hvis statsministerafstemningen fejler, at Annie Lööf kan få et upartisk sonderingsuppdrag. Vi vil gerne diskutere politik med Centerpartiet, siger Miljöpartiets gruppeformand Maria Ferm.

Miljöpartiet har længe set sig varm på en koalitionsregering mellem Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna og dem selv. Modsat har Centerpartiet slået kraftigt på tromme for at afsætte den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fra magtens højsæde, og partiernes ønsker karambolerer dermed med hinanden.

Omvendt har Centerpartiet og Liberalerna luftet ideen om en blågrøn alliansregering med Miljöpartiet som støtteparti. Den idé udelukkes dog ligeledes af Miljöpartiet.

(News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑