Følg os på

Politik

Sådan bliver Sveriges nye økonomiske politik

Publiseret

 

mandersson2

Sveriges nye finansminister Magdalena Andersson. Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Torsdag præsenterede Sveriges nye finansminister Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) regeringens nye budgetforslag. Sammenlagt er der foreslået reformer for godt 20 milliarder danske kroner. Men Sverigedemokraterna truer med at vælte budgettet og fremtvinge et nyvalg.

”Dette er et budget, hvor vi gennemfører vigtige reformer for at sænke arbejdsløsheden og øge beskæftigelsen, for at vende udviklingen i skolen og for at satse mere på miljø og klima,” siger Magdalane Andersson.

De største satsninger er på hospitalsområdet, skoler, nye uddannelsespladser, øget naturbeskyttelse, lavere skat for pensionister, øget A-kassebidrag og flere ansatte i ældreomsorgen.

Finansieringen af reformerne skal blandt andet ske gennem mindsket sænkning af arbejdsgiverafgifterne for unge, mindsket fradrag for pensionsopsparing, øget topskat og særlig lønskat for ældre med arbejde. Sammenlagt medfører budgettet skattestigninger svarende til godt 18 milliarder danske kroner, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

De borgerlige alliancepartier er, knap overraskende, kritiske mod regeringens forslag. Folkpartiets partileder Jan Björklund kalder det for et jobfjendtligt hastværk.

”Man strafbeskatter rigtige job for i stedet at satse på useriøse job,” siger han til Dagens Nyheter.

Regeringspartierne, Socialdemokraterna og Miljöpartiet, har støtte fra det socialistiske Vänsterpartiet. Men de tre partier har ikke flertal i Riksdagen. Det gør, at Sverigedemokraterna (SD) vil være i stand til at vælte regeringen budget, hvis de vælger at stemme for Alliancens fælles budgetforslag.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson er sygemeldt med symptomer på udmattelse, og han vil være fraværende frem til mindst slutningen af november. Den vikarierende partileder Matthias Karlsson oplyste, i et interview med Dagens Industri tidligere denne uge, at Sverigedemokraterna overvejer at vælte regeringsbudgettet. Det skulle i så fald føre til regeringskrise og eventuelt nyvalg.

Præcis som Jimmie Åkesson tidligere har gjort meddelte Matthias Karlsson, at Sverigedemokraterna vil stemme på det budget, som er ”mindst skadelig for Sverige”.

I begyndelsen af december skal Riksdagen stemme om regeringens budget. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.