Følg os på

Forskning

Samarbejde og engagement har ført til 10 års forskningsaktiviteter i Medicon Village i Lund

Publiseret

 

Mats Paulsson (nr. 2 yderst til højre), en af grundlæggerne af det skånske byggefirma Peab og via sin egen fond grundlæggeren af forskerparken Medicon Village, taler ved Forskerparkens 10 års jubilæum den 24. november 2022. Yderst til højre i billedet Göran Grosskopf, formand for Mats Paulsson Foundation for Research, Innovation and Community Building. Fra venstre Cecilia Nebel (moderator), Pia Kinhult (Head of host states relations hos European Spallation Source samt formand for Medicon Village Innovation AB) og Anders Sundström (medlem af fonden samt bestyrelsesformand for Medicon Village Fastighets AB). Foto: News Øresund - Johan Wessman

Da AstraZeneca lukkede sine aktiviteter i Lund i 2011, blev ideen om at danne en forskerpark inden for life science født i Lund. Med startkapital fra Mats Paulsson, en af Peabs grundlæggere, blev der dannet en fond, som gjorde det muligt for forskerparken Medicon Village at starte i 2012. I år fejrer forskerparken 10 års jubilæum. Men det var en udfordring at få enderne til at mødes i opstarten, og virksomheden bag forskerparken blev i flere år drevet med underskud. I dag er forretningen rentabel; der er omkring 180 driftsselskaber, og over 2.500 mennesker har en arbejdsplads i Medicon Village. Til sammenligning havde omkring 900 mennesker beskæftigelse hos AstraZeneca i Lund.

Meddelelsen om lukningen af AstraZenecas aktiviteter i Lund kom den 2. marts 2010. Den svensk-britiske medicinalvirksomhed havde omkring 900 ansatte i Lund, som fik mulighed for enten at følge med, da virksomheden flyttede til Mölndal, eller søge nye job. Men den store kompetenceoverførsel fra Lund-området, som mange dengang var bekymrede for, skete slet ikke.

I stedet blev forskningsparken Medicon Village dannet i virksomhedens gamle lokaler gennem en donation på 100 millioner svenske kroner fra Mats Paulsson, den ene grundlægger af det skånske byggefirma Peab. Med donationen blev Mats Paulsson Foundation for Research, Innovation and Community Building etableret i 2011. Fonden startede datterselskabet Medicon Village, som købte AstraZenecas forskningslokaler i Lund, og i januar 2012 kunne den nye forskerpark slå dørene op.

Lund Universitet og Region Skåne støttede investeringen i Medicon Village ved at underskrive store lejekontrakter. Fra Lunds Universitet er Medisinska Fakulteten og Lunds Tekniska Högskola i øjeblikket på stedet med lidt over 300 ansatte, mens Region Skåne har lidt over 900 ansatte i Medicon Village.

Udfordrende opstartperiode
I år fejrer forskerparken 10 års jubilæum. Men det startede med nogle udfordrende år. Det fortalte Mats Paulsson selv, da han torsdag gav et tilbageblik i forbindelse med Medicon Village’s fejring af jubilæet.

– Det blev lidt sværere, end jeg havde troet (i opstarten, red.). Det store problem, som jeg ser det, er at få rejst penge. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de banker, som bakkede op. Vi fik vores kapital til at kunne starte Medicon Village, men det var ikke nemt, det kan jeg forsikre jer om,” sagde han.

Det var først efter 2017, at Medicon Village AB ikke længere havde underskud. Mats Paulsson vil gerne hylde alle de medarbejdere, der har arbejdet med udviklingen af forskerparken.

– For at lykkes skal du have et hårdtarbejdende personale. De skal alle hyldes for virkelig at have smøget ærmerne op. Der var ikke så mange, som man skulle tro, der tog med til Göteborg. I stedet blev de her, hvor de har startet deres egne virksomheder og været fantastisk dygtige, siger Mats Paulsson.

En hubb för innovation
På Medicon Village finns idag omkring 180 verksamma bolag och cirka 130 är life science-bolag. Medicon Village har blivit en hubb för innovation inom life science, en plattform och mötesplats. Förutsättningarna fanns också med närheten till Lunds universitet, sjukhus med högspecialiserad vård i regionen, forskningsfaciliteterna i Astra Zenecas tidigare lokaler, med mera.

Sedan några år är verksamheten uppdelad i Medicon Village Fastighets AB samt Medicon Village Innovation AB och som båda ägs av stiftelsen. Verksamheten i Medicon Village Innovation finansieras idag av ägarstiftelsen, Lunds kommun, Lunds universitet och Region Skåne.

Blickar mot framtiden
För att forskarparken ska vara framgångsrik även i framtiden, så blir det viktigt att fortsätta hålla uppe tempot i arbetet och söka samverkan mellan olika aktörer, både regionalt i Skåne men även till exempel över sundet mot Danmark. Det konstaterade flera av företrädarna för Medicon Village under tio-årsfirandet.

– Vi är jättestolta över där vi är idag, men vi vill att det ska bli något mycket bättre. Vi som bolag kan göra väldigt mycket, men vi kan bara göra det tillsammans med partners. Det är en stenhård konkurrens internationellt. Vi har en stor region, vi har en avancerad sjukvård, ett avancerat universitet och vi har den absolut bästa miljön på Medicon Village. Är vi beredda att lägga ner tid, kraft och pengar i det här i Skåne, då kan vi bli något mycket större än att vara ledande i Skandinavien, sa Anders Sundström, ordförande för Medicon Village Fastighets AB.

(News Øresund – Erik Ottosson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked11. april 2024

Øresundspendlingen steg med mere end 10 procent i 2022

Pendlingen steg for andet år i træk i 2022, efter et fald i pandemiens første år. Stigningen er mærkbar i...

Energi12. april 2024

Ørsted planlægger rekordstor batteripark i Trelleborg til lagring af vindenergi

Efter at have modtaget Länsstyrelsen Skånes anbefaling til den svenske regering om at opføre Skånes havvindmøllepark i Østersøen 22 kilometer...

Kultur12. april 2024

Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København

Tirsdag lanceredes et nyt nordisk mediepolitisk initiativ ved navn Nord 55° med sekretariat i JP/Politikens Hus i København og med...

Arbejdsmarked12. april 2024

Google-rapport: 300.000 svenske job kan blive helt eller delvist erstattet af AI

I løbet af de næste ti år kan seks procent af jobbene i Sverige blive helt eller delvist erstattet af...

Infrastruktur12. april 2024

Danske Regioner henter inspiration i Skåne med hensyn til billetpriser og zoneinddeling i den kollektive trafik

Skånes billetpriser og zoneinddeling er forbilledet når Danske Regioner går over til digitale billetsystemer og samtidig ønsker at øge brugen...

Samfund12. april 2024

Sidste år flyttede flere fra Østdanmark til Skåne end på ti år

For andet år i træk steg antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne i 2023, og med 1.642 flytninger er...

Danmark12. april 2024

Pendlere på Kystbanen ærgrer sig over længere rejsetid: “Hvorfor var det så vigtigt at klippe Sverige fra?”

Pendlere på Kystbanen, som omfatter de fem kommuner Helsingør, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm og Gentofte, har de seneste år oplevet længere...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.