Følg os på

Forskning

Samarbejde og engagement har ført til 10 års forskningsaktiviteter i Medicon Village i Lund

Publiseret

 

Mats Paulsson (nr. 2 yderst til højre), en af grundlæggerne af det skånske byggefirma Peab og via sin egen fond grundlæggeren af forskerparken Medicon Village, taler ved Forskerparkens 10 års jubilæum den 24. november 2022. Yderst til højre i billedet Göran Grosskopf, formand for Mats Paulsson Foundation for Research, Innovation and Community Building. Fra venstre Cecilia Nebel (moderator), Pia Kinhult (Head of host states relations hos European Spallation Source samt formand for Medicon Village Innovation AB) og Anders Sundström (medlem af fonden samt bestyrelsesformand for Medicon Village Fastighets AB). Foto: News Øresund - Johan Wessman

Da AstraZeneca lukkede sine aktiviteter i Lund i 2011, blev ideen om at danne en forskerpark inden for life science født i Lund. Med startkapital fra Mats Paulsson, en af Peabs grundlæggere, blev der dannet en fond, som gjorde det muligt for forskerparken Medicon Village at starte i 2012. I år fejrer forskerparken 10 års jubilæum. Men det var en udfordring at få enderne til at mødes i opstarten, og virksomheden bag forskerparken blev i flere år drevet med underskud. I dag er forretningen rentabel; der er omkring 180 driftsselskaber, og over 2.500 mennesker har en arbejdsplads i Medicon Village. Til sammenligning havde omkring 900 mennesker beskæftigelse hos AstraZeneca i Lund.

Meddelelsen om lukningen af AstraZenecas aktiviteter i Lund kom den 2. marts 2010. Den svensk-britiske medicinalvirksomhed havde omkring 900 ansatte i Lund, som fik mulighed for enten at følge med, da virksomheden flyttede til Mölndal, eller søge nye job. Men den store kompetenceoverførsel fra Lund-området, som mange dengang var bekymrede for, skete slet ikke.

I stedet blev forskningsparken Medicon Village dannet i virksomhedens gamle lokaler gennem en donation på 100 millioner svenske kroner fra Mats Paulsson, den ene grundlægger af det skånske byggefirma Peab. Med donationen blev Mats Paulsson Foundation for Research, Innovation and Community Building etableret i 2011. Fonden startede datterselskabet Medicon Village, som købte AstraZenecas forskningslokaler i Lund, og i januar 2012 kunne den nye forskerpark slå dørene op.

Lund Universitet og Region Skåne støttede investeringen i Medicon Village ved at underskrive store lejekontrakter. Fra Lunds Universitet er Medisinska Fakulteten og Lunds Tekniska Högskola i øjeblikket på stedet med lidt over 300 ansatte, mens Region Skåne har lidt over 900 ansatte i Medicon Village.

Udfordrende opstartperiode
I år fejrer forskerparken 10 års jubilæum. Men det startede med nogle udfordrende år. Det fortalte Mats Paulsson selv, da han torsdag gav et tilbageblik i forbindelse med Medicon Village’s fejring af jubilæet.

– Det blev lidt sværere, end jeg havde troet (i opstarten, red.). Det store problem, som jeg ser det, er at få rejst penge. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de banker, som bakkede op. Vi fik vores kapital til at kunne starte Medicon Village, men det var ikke nemt, det kan jeg forsikre jer om,” sagde han.

Det var først efter 2017, at Medicon Village AB ikke længere havde underskud. Mats Paulsson vil gerne hylde alle de medarbejdere, der har arbejdet med udviklingen af forskerparken.

– For at lykkes skal du have et hårdtarbejdende personale. De skal alle hyldes for virkelig at have smøget ærmerne op. Der var ikke så mange, som man skulle tro, der tog med til Göteborg. I stedet blev de her, hvor de har startet deres egne virksomheder og været fantastisk dygtige, siger Mats Paulsson.

En hubb för innovation
På Medicon Village finns idag omkring 180 verksamma bolag och cirka 130 är life science-bolag. Medicon Village har blivit en hubb för innovation inom life science, en plattform och mötesplats. Förutsättningarna fanns också med närheten till Lunds universitet, sjukhus med högspecialiserad vård i regionen, forskningsfaciliteterna i Astra Zenecas tidigare lokaler, med mera.

Sedan några år är verksamheten uppdelad i Medicon Village Fastighets AB samt Medicon Village Innovation AB och som båda ägs av stiftelsen. Verksamheten i Medicon Village Innovation finansieras idag av ägarstiftelsen, Lunds kommun, Lunds universitet och Region Skåne.

Blickar mot framtiden
För att forskarparken ska vara framgångsrik även i framtiden, så blir det viktigt att fortsätta hålla uppe tempot i arbetet och söka samverkan mellan olika aktörer, både regionalt i Skåne men även till exempel över sundet mot Danmark. Det konstaterade flera av företrädarna för Medicon Village under tio-årsfirandet.

– Vi är jättestolta över där vi är idag, men vi vill att det ska bli något mycket bättre. Vi som bolag kan göra väldigt mycket, men vi kan bara göra det tillsammans med partners. Det är en stenhård konkurrens internationellt. Vi har en stor region, vi har en avancerad sjukvård, ett avancerat universitet och vi har den absolut bästa miljön på Medicon Village. Är vi beredda att lägga ner tid, kraft och pengar i det här i Skåne, då kan vi bli något mycket större än att vara ledande i Skandinavien, sa Anders Sundström, ordförande för Medicon Village Fastighets AB.

(News Øresund – Erik Ottosson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.