21 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on april 25th, 2019 | by Emil Persson

0

Samsø selvforsynende med energi – batterier lagrer solenergi til turister

2019-04-25:

Foto: News Øresund

Tre store lithiumbatterier vil gøre den danske ø Samsøs elnet selvforsynende hele året. Det meste af året produceres mere elektricitet end indbyggerne kan bruge, men i sommermånederne rækker ellen ikke til alle turisterne. En ny test med tre meter høje litiumbatterier vil gøre elforbruget stabilt hele året rundt og øge Samsøs tiltrækningskraft, skriver DR.

Solceller og vindmøller producerer i dag grøn strøm til Samsø, og under store del af året er der el nok både til øboernes forbrug og til eksport til fastlandet. Men i sommermånederne syvdobles øens befolkning, og strømmen er ikke tilstrækkelig. I et projekt, hvor også Madeira i Portugal og Orkneyøerne i Skotland er med, vil Samsø nu lagre elektricitet i danskudviklede litiumbatterier for at være bedre rustet i turistsæsonen. Projektet varer til april 2021 og koster 82 millioner danske kroner.
– Man får en mere stabil strømforsyning og mere fornybar energi. Før blev der lukket for strømmen når der ikke var nok. Batterierne vil gøre det mere attraktivt at lægge til i Ballens Lystbådehavn, når energien kommer fra fornybare kilder, siger Jan Jantzen, projektleder på Samsø Energiakademi, til DR. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑