Følg os på

Politik

Satser millioner på Øresundsspørgsmål i Almedalen

Publiseret

 

Almedalen2

Repreentanter fra de seks parter som arrangerer Øresundshuset i Almedalen. Foto: News Øresund – Emilia Søelund

Forrige år blev Øresundshuset kåret som årets meningsdanner på det svenske folkemøde i Almedalen. I år satser lobbyorganisationen fra Øresundsregionen to millioner svenske kroner på at skabe opmærksomhed om grænsehindringer.

– I denne sammenhæng er to millioner kroner ikke meget. Det er mere relevant at spørge sig, hvad det skulle koste os, hvis vi ikke var til stede. Desuden er der seks parter, som deler omkostningerne, siger Patrik Widerberg, senior advisor på Øresundskomiteen, til News Øresund.

Øresundskomiteen præsenterede onsdag et uddrag af rapporten ”Broeffekter og muligheder i Øresundsregionen”. Den skal ligge til grund for årets indsats på det svenske folkemøde i Almedalen, der begynder i slutningen af juni. I rapporten konstateres det, at der findes 24 grænsehindringer, der endnu ikke er løst. Af 33 identificerede hindringer er 19 løst, men samtidig er 10 nye hindringer kommet til.

I Almedalen vil man fokusere på tre særligt kostbare hindringer. Blandt andet regner man med, at det koster samfundet omkring 500 millioner danske kroner, at ikke-EU-borgere, som bor i Sverige, ikke må arbejde i Danmark. I Skåne bor der i alt 50.000 personer, der ikke har EU-statsborgerskab.

Andre grænsehindringer som skal prioriteres er problemet med, at erhvervskvalifikationer ikke anerkendes i nabolandet, samt at det er svært at arbejde i to lande samtidig.

Øresundshuset arrangerer også et række seminarer og debatter i Almedalen, som ikke direkte handler om grænsehindringer. Der skal blandt andet være en PISA-battle mellem Danmark og Sverige. Her deltager viceminister for uddannelse, Bertil Östberg og den danske skoleforsker Niels Egelund.

Ingen minister har endnu accepteret en invitation til at deltage i Øresundshuset arrangement. (News Øresund – Emilia Söelund)

FAKTA/Øresundshuset
Øresundshuset er et samarbejde mellem Region Skåne, Malmö Stad, Lunds Kommune, Helsingborg Stad, Malmö Universitet og Øresundskomiteen.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.