Følg os på

Ejendomme

SBB satser på begge sider af Øresund

Publiseret

 

Ola Svensson er Samhällsbyggnadsbolagets i Nordens chef for Øresundsregionen og landechef i Danmark. Foto: News Øresund

I foråret foretog det svenske Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, sin første erhvervelse i Danmark. Efter sommeren overtog Ola Svensson som selskabschef for Øresundsregionen og landechef i Danmark. Missionen er primært at finde nye forretningsmuligheder, opbygge egen organisation og rekruttere personale til at kunne flytte administrationen hjem, samt at gøre virksomheden mere synlig og skabe et navn i regionen. SBB vil gerne vokse og leder efter flere opkøb i både Skåne og Danmark.

Det er meningen at det regionale kontor på Derbyvägen i Malmø stå klar i midten af oktober. Ola Svensson, leder af Øresundsregionen og landechef i Danmark, viser rundt i lokalerne, der i øjeblikket renoveres. I september åbner SBB også et områdekontor i Höganäs, hvor virksomheden p.t. ejer omkring 700 udlejningsboliger.
– Nu har vi en kritisk masse i Skåne og Danmark og troede, det kunne være godt at starte en ny region, Øresundsregionen, og finde synergieffekter mellem Sverige og Danmark. Lige nu er alt i startfasen, og vi fokuserer på at oprette to kontorer. Vi er fire personer i dag og er ved at gennemgå vores organisation, siger Ola Svensson, og fortsætter:
– Nu ser vi på, hvordan vi organiserer os, i dag køber vi ledelse og ejendomsadministration i dag. Der er et potentiale for at hente det hjem, meget ud fra kundefokus for at komme tættere på kunderne og hjælpe dem i deres hverdag, og udvikle ejendommene sammen med dem. Det tror vi at vi kan gøre bedre med vores eget personale.
Præcis hvor stor organisationen skal være, regnes der på, og antallet kan øges, når virksomheden køber flere ejendomme i regionen.
– Vi leder hele tiden efter nye opkøb og forretningsmuligheder, siger Ola Svensson.

| Læs dette interview i pdf |

I Sverige ejer SBB både offentlige ejendomme og udlejningsejendomme, mens aktiviteterne i de andre nordiske lande udelukkende er fokuserede på offentlige ejendomme. Offentlige ejendomme er ejendomme, der hovedsageligt bruges af offentlige aktiviteter og er tilpasset til samfundstjenester, såsom skoler, ældreboliger, beskyttede boliger og hospitaler.
– Interessen for denne type ejendom er steget, siger Ola Svensson.
Han ser offentlige ejendomme som et relativt sikkert segment at investere i, da mange lejere er langsigtede, hvilket gør det mindre konjunkturfølsomt. SBB forventer også øget efterspørgsel efter blandt andet sundhedsplejelokaler og plejehjem, når befolkningstallet fremover stiger.
– Vi kigger bredt, men der skal findes en befolkningstilvækst på de steder vi ser på. At der er en fremtid i den by vi går ind i. Netop befolkningstilvækst er rigtig vigtigt, siger han.
Interessen samt konkurrencen om offentlige ejendomme er relativt hård, mener Ola Svensson. Det gælder om at have et godt rygte og skabe sig et navn blandt kunderne.
– Kravene er, at du har løbende opfølgning med kunderne, prøver at gribe kundens ønsker og sørge for, at alt fungerer korrekt. Offentlige ejendomme stiller lidt højere krav til forvaltning end traditionelle boliger, siger Ola Svensson.

I Skåne er SBB på 23 steder i dag og ejer omkring 70 ejendomme. Ola Svensson tror ikke, at de vil koncentrere på et sted sig rent geografisk. Udfordringen er derefter at gøre administrationen effektiv.
– At vi arbejder tæt sammen med vores kunder er meget vigtigt. Selvom det kun er Skåne, er det spredt, og det har sine udfordringer at gøre administrativt effektivt, da det tager tid at komme rundt. Nu har vi sagt, at vi har Malmø som udgangspunkt, og vores ledelsesmedarbejdere i Höganäs er baseret på det. Da vi har en masse boliger i Höganäs, er det rimeligt, at vi er der og kan betjene kunderne på en god måde.

SBB ansætter i den nærmeste fremtid personale i Skåne. Dette er dog endnu ikke tilfældet i Danmark endnu.
– Vi har en partner, en manager der arbejder for SBB i Danmark, som vi har en tæt dialog med. Sammen følger vi op økonomi, drift af ejendommene og evaluerer nye erhvervelser på dansk side. Vi har en meget god dialog med ham, så du kan sige, at vi har et eget lille kontor, men vi har altså endnu ikke ansat personale. Da vi har den bestand, vi har i dag, som ikke er enorm, er der ikke megen grund til det. Vi skal først nå en kritisk masse, siger Ola Svensson. Han ser det som nødvendigt at have lokal ekspertise i Danmark, blandt andet fordi der er forskellige regler i de to lande.
– Der er blandt andet afsat penge til intern vedligeholdelse i aftalerne i Danmark, det er der normalt ikke i de svenske aftaler. Da der er forskelle, synes jeg det er vigtigt at få hjælp fra en person, der kender dansk aftalelovgivning, siger Ola Svensson.
Der er også forskelle for kommunerne, på hvordan de kan bruge de penge, de får, når de sælger ejendomme. Dette påvirker igen, hvilke forretningsmuligheder der er inden for segmentet offentlige ejendomme i Danmark, mener Ola Svensson.

Ola Svensson i SBB’s nye regionkontor på Derbyvägen i Malmø. i oktober bliver kontoret indviet. Foto: News Øresund

Han deler sin arbejdstid mellem et par dage om ugen på kontoret i Malmø og et par dage på farten. Han planlægger blandt andet at besøge kommunerne for at fortælle om SBB og også møde større lejere. I fremtiden vil SBB også arbejde mere dybtgående med skilte og flag på deres ejedomme, for at blive set. At virksomheden ønsker at vokse og opbygge en organisation fra bunden af i regionen var attraktivt, da han fik tilbudt det nye job. Ola Svensson deltog i en lignende rejse på sin tidligere arbejdsplads, Rikshem, hvor virksomheden voksede fra 0 til 3.500 lejligheder på tre år. – At opbygge noget nyt er virkelig sjovt. Det, der tiltrak mig, var også, at jeg har arbejdet med mange mennesker på SBB før. Vi havde det sjovt de år på Rikshem, da vi byggede store og gode virksomheder fra nærmest intet. Det var mange opkøb, men det var også meget tæt på kunderne. Vi tog os godt af vores kunder, siger han.

Generelt ser Ola Svensson ingen fald i markedet i øjeblikket, men mener, at markedets investeringsfokus vil skifte geografisk, efterhånden som de store byer bliver dyrere.
– Jeg tror, der kommer meget mere fokus på mindre byer som Höganäs, hvor man kan gå ind og gøre gode forretninger og finde objekter. Mens det bliver meget vanskeligere i større byer som Malmø, Lund og Helsingborg. Fokus vil sandsynligvis være på de mindre byer i fremtiden, det er sandsynligvis der hvor transaktionerne vil finde sted, siger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Fakta om Ola Svensson
Aktuel: landechef for Danmark og regionschef for Øresundsregionen ved SBB.
Tidligere: senest som ejendomsadministrator på Victoria Park, og har derudover blandt andet arbejdet hos Stena Real Estate, Rikshem, MKB og Akelius.

Fakta om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB
Ejendomsaktør rettet mod offentlige ejendomme og lejeboliger der startede i Sverige 2016. SBB har hovedkontor i Stockholm og ejer også offentlige ejendomme i Norge, Finland og Danmark. SBB ejer 70 ejendomme på 23 steder i Skåne og seks ejendomme i Danmark. Den samlede ejendomsværdi er ca. SEK 30 mia. Med et areal på 1,8 millioner kvadratmeter, ifølge data fra det seneste kvartalsregnskab.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Energi05. december 2023

Ørsted starter opførelsen af Danmarks første CO2-fangstanlæg

Mandag tog energiselskabet Ørsted det første spadestik til opførelsen af to såkaldte CO2-fangstanlæg Danmark. Det blev annonceret i en pressemeddelelse...

Samfund05. december 2023

Der sælges nu flere elbiler end fossildrevne biler i Danmark

For første gang har salget af elbiler i Danmark overhalet det samlede salg af benzin-, diesel- og hybridbiler. I november...

Arbejdsmarked05. december 2023

93 procent af den danske jobvækst det seneste år skyldes udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen på det danske arbejdsmarked fortsætter med at vokse kraftigt. I perioden september 2022-september 2023 er antallet af fuldtidsbeskæftigede i...

Samfund01. december 2023

400 personer talte på en stor konference for menneskerettigheder i Helsingborg

Temaet for dette års udgave af MR-dagarna, det svenske forum for menneskerettigheder, var retten til uddannelse og arbejde. Konferencen, der...

Bæredygtighed01. december 2023

Næsten 10.000 bæredygtighedscertificeringer er udsted til svenske ejendomme – kravene til branchen skærpes snart endnu mere

Siden de første svenske bygninger blev bæredygtighedscertificeret i 2007, er næsten 10.000 flere certifieringer fulgt i deres fodspor. Omkring et...

Okategoriserade01. december 2023

Øresundsdebatten uge 48: Slående lighed mellem dansk og svensk tv-serie, nordisk kultursamarbejde og København uden parallelsamfund

Ingen parallelsamfund i København, ingen åben narkohandel i Sollentuna, samarbejde mellem nordiske kulturmøder og en “unik” svensk tv-serie, der har...

Samfund01. december 2023

Dansk-svensk vidensrejse med fokus på energi

Samarbejdsprojekter på tværs af Øresund inden for bæredygtighed, Københavns år som verdensarkitekturhovedstad og de danske investeringer i havvind. Det var...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.