Følg os på

Ejendomme

SBB satser på begge sider af Øresund

Publiseret

 

Ola Svensson er Samhällsbyggnadsbolagets i Nordens chef for Øresundsregionen og landechef i Danmark. Foto: News Øresund

I foråret foretog det svenske Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, sin første erhvervelse i Danmark. Efter sommeren overtog Ola Svensson som selskabschef for Øresundsregionen og landechef i Danmark. Missionen er primært at finde nye forretningsmuligheder, opbygge egen organisation og rekruttere personale til at kunne flytte administrationen hjem, samt at gøre virksomheden mere synlig og skabe et navn i regionen. SBB vil gerne vokse og leder efter flere opkøb i både Skåne og Danmark.

Det er meningen at det regionale kontor på Derbyvägen i Malmø stå klar i midten af oktober. Ola Svensson, leder af Øresundsregionen og landechef i Danmark, viser rundt i lokalerne, der i øjeblikket renoveres. I september åbner SBB også et områdekontor i Höganäs, hvor virksomheden p.t. ejer omkring 700 udlejningsboliger.
– Nu har vi en kritisk masse i Skåne og Danmark og troede, det kunne være godt at starte en ny region, Øresundsregionen, og finde synergieffekter mellem Sverige og Danmark. Lige nu er alt i startfasen, og vi fokuserer på at oprette to kontorer. Vi er fire personer i dag og er ved at gennemgå vores organisation, siger Ola Svensson, og fortsætter:
– Nu ser vi på, hvordan vi organiserer os, i dag køber vi ledelse og ejendomsadministration i dag. Der er et potentiale for at hente det hjem, meget ud fra kundefokus for at komme tættere på kunderne og hjælpe dem i deres hverdag, og udvikle ejendommene sammen med dem. Det tror vi at vi kan gøre bedre med vores eget personale.
Præcis hvor stor organisationen skal være, regnes der på, og antallet kan øges, når virksomheden køber flere ejendomme i regionen.
– Vi leder hele tiden efter nye opkøb og forretningsmuligheder, siger Ola Svensson.

| Læs dette interview i pdf |

I Sverige ejer SBB både offentlige ejendomme og udlejningsejendomme, mens aktiviteterne i de andre nordiske lande udelukkende er fokuserede på offentlige ejendomme. Offentlige ejendomme er ejendomme, der hovedsageligt bruges af offentlige aktiviteter og er tilpasset til samfundstjenester, såsom skoler, ældreboliger, beskyttede boliger og hospitaler.
– Interessen for denne type ejendom er steget, siger Ola Svensson.
Han ser offentlige ejendomme som et relativt sikkert segment at investere i, da mange lejere er langsigtede, hvilket gør det mindre konjunkturfølsomt. SBB forventer også øget efterspørgsel efter blandt andet sundhedsplejelokaler og plejehjem, når befolkningstallet fremover stiger.
– Vi kigger bredt, men der skal findes en befolkningstilvækst på de steder vi ser på. At der er en fremtid i den by vi går ind i. Netop befolkningstilvækst er rigtig vigtigt, siger han.
Interessen samt konkurrencen om offentlige ejendomme er relativt hård, mener Ola Svensson. Det gælder om at have et godt rygte og skabe sig et navn blandt kunderne.
– Kravene er, at du har løbende opfølgning med kunderne, prøver at gribe kundens ønsker og sørge for, at alt fungerer korrekt. Offentlige ejendomme stiller lidt højere krav til forvaltning end traditionelle boliger, siger Ola Svensson.

I Skåne er SBB på 23 steder i dag og ejer omkring 70 ejendomme. Ola Svensson tror ikke, at de vil koncentrere på et sted sig rent geografisk. Udfordringen er derefter at gøre administrationen effektiv.
– At vi arbejder tæt sammen med vores kunder er meget vigtigt. Selvom det kun er Skåne, er det spredt, og det har sine udfordringer at gøre administrativt effektivt, da det tager tid at komme rundt. Nu har vi sagt, at vi har Malmø som udgangspunkt, og vores ledelsesmedarbejdere i Höganäs er baseret på det. Da vi har en masse boliger i Höganäs, er det rimeligt, at vi er der og kan betjene kunderne på en god måde.

SBB ansætter i den nærmeste fremtid personale i Skåne. Dette er dog endnu ikke tilfældet i Danmark endnu.
– Vi har en partner, en manager der arbejder for SBB i Danmark, som vi har en tæt dialog med. Sammen følger vi op økonomi, drift af ejendommene og evaluerer nye erhvervelser på dansk side. Vi har en meget god dialog med ham, så du kan sige, at vi har et eget lille kontor, men vi har altså endnu ikke ansat personale. Da vi har den bestand, vi har i dag, som ikke er enorm, er der ikke megen grund til det. Vi skal først nå en kritisk masse, siger Ola Svensson. Han ser det som nødvendigt at have lokal ekspertise i Danmark, blandt andet fordi der er forskellige regler i de to lande.
– Der er blandt andet afsat penge til intern vedligeholdelse i aftalerne i Danmark, det er der normalt ikke i de svenske aftaler. Da der er forskelle, synes jeg det er vigtigt at få hjælp fra en person, der kender dansk aftalelovgivning, siger Ola Svensson.
Der er også forskelle for kommunerne, på hvordan de kan bruge de penge, de får, når de sælger ejendomme. Dette påvirker igen, hvilke forretningsmuligheder der er inden for segmentet offentlige ejendomme i Danmark, mener Ola Svensson.

Ola Svensson i SBB’s nye regionkontor på Derbyvägen i Malmø. i oktober bliver kontoret indviet. Foto: News Øresund

Han deler sin arbejdstid mellem et par dage om ugen på kontoret i Malmø og et par dage på farten. Han planlægger blandt andet at besøge kommunerne for at fortælle om SBB og også møde større lejere. I fremtiden vil SBB også arbejde mere dybtgående med skilte og flag på deres ejedomme, for at blive set. At virksomheden ønsker at vokse og opbygge en organisation fra bunden af i regionen var attraktivt, da han fik tilbudt det nye job. Ola Svensson deltog i en lignende rejse på sin tidligere arbejdsplads, Rikshem, hvor virksomheden voksede fra 0 til 3.500 lejligheder på tre år. – At opbygge noget nyt er virkelig sjovt. Det, der tiltrak mig, var også, at jeg har arbejdet med mange mennesker på SBB før. Vi havde det sjovt de år på Rikshem, da vi byggede store og gode virksomheder fra nærmest intet. Det var mange opkøb, men det var også meget tæt på kunderne. Vi tog os godt af vores kunder, siger han.

Generelt ser Ola Svensson ingen fald i markedet i øjeblikket, men mener, at markedets investeringsfokus vil skifte geografisk, efterhånden som de store byer bliver dyrere.
– Jeg tror, der kommer meget mere fokus på mindre byer som Höganäs, hvor man kan gå ind og gøre gode forretninger og finde objekter. Mens det bliver meget vanskeligere i større byer som Malmø, Lund og Helsingborg. Fokus vil sandsynligvis være på de mindre byer i fremtiden, det er sandsynligvis der hvor transaktionerne vil finde sted, siger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Fakta om Ola Svensson
Aktuel: landechef for Danmark og regionschef for Øresundsregionen ved SBB.
Tidligere: senest som ejendomsadministrator på Victoria Park, og har derudover blandt andet arbejdet hos Stena Real Estate, Rikshem, MKB og Akelius.

Fakta om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB
Ejendomsaktør rettet mod offentlige ejendomme og lejeboliger der startede i Sverige 2016. SBB har hovedkontor i Stockholm og ejer også offentlige ejendomme i Norge, Finland og Danmark. SBB ejer 70 ejendomme på 23 steder i Skåne og seks ejendomme i Danmark. Den samlede ejendomsværdi er ca. SEK 30 mia. Med et areal på 1,8 millioner kvadratmeter, ifølge data fra det seneste kvartalsregnskab.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

E-postadress

Aktuelle nyheder

Infrastruktur09. april 2021

Den danske regering ønsker at udvide togstationen i Københavns Lufthavn og lave drejespor til tog fra Sverige – foreslår udredning af S-tog på Kystbanen til Helsingør

Udvid togstationen i Københavns Lufthavn og opret et vendespor, så tog fra Sverige kan have Kastrup som slutstation. Undersøg, om...

Infrastruktur09. april 2021

Region Skåne planlægger efter tredobbelt togtrafik over Øresundsbron inden 2040 og direkte Bornholmstog til Ystad

I 2040 estimeres 100.000 daglige togrejser på hver hverdag mellem København og Malmø, hvilket er en tredobling sammenlignet med antal...

Infrastruktur09. april 2021

En Øresundsmetro er socioøkonomisk rentabel ifølge København og Malmø udredning

En metroforbindelse, Øresundsmetroen, mellem København og Malmø vil give et socioøkonomisk afkast på samme niveau som Cityringen i København og...

Erhverv09. april 2021

Den nye inkubator Level i Malmø skal hjælpe iværksættere med at starte nye virksomheder med fokus på bæredygtighed og inklusion

Malmø får yderligere en virksomhedsinkubator, Level, med fokus på bæredygtighed og integration. Efter kommunalbestyrelsens beslutning om at tildele 9,9 mio....

Infrastruktur09. april 2021

Den danske regering ønsker at udbygge jernbanestationen ved Københavns Lufthavn og undersøge S-tog på Kystbanen

Investeringer på 160 milliarder kroner indgår i regeringens infrastrukturplan, som blev præsenteret torsdag. Blandt de forslag, der nu skal forhandles...

Cleantech09. april 2021

Nyt svensk anlæg til fossilfri stålproduktion ender i det nordlige Sverige

Hybrit er et projekt mellem stålfremstillingsvirksomheden SSAB, mineselskabet LKAB og energiselskabet Vattenfall med det formål at gøre processen fra minen...

Samfund09. april 2021

Verdens længste skateboardbane bygges i Høje-Taastrup – kan tiltrække unge fra Malmøs skater gymnasium

En næsten en kilometer lang skateboardbane, efter sigende den længste i verden, bygges i Høje-Taastrup kommune. Det rapporterer TV2 Lorry....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.