Følg os på

Infrastruktur

Seks nye forbindelser over Øresund 2070 i ny vision

Publiseret

 

Skanska Sweco 2070 webb

De vil bygge seks nye forbindelser over Øresund – Skanskas administrerende direktør Pierre Olofsson og Swecos regionchef Stefan Gustafsson, der har præsenteret en ny vision for Øresundsregionen år 2070.

De vil bygge seks nye forbindelser over Øresund – Skanskas administrerende direktør Pierre Olofsson og Swecos regionchef Stefan Gustafsson, der har præsenteret en ny vision for Øresundsregionen år 2070.

– Det lyder dyrt men er ikke så meget, hvis man sætter det i relation til den svenske trafikplan, der koster mere end 400 milliarder over ti år, kommenterede Gustaf Lorentz, analysechef på Sydsvenska Industri- og Handelskammer, ved den efterfølgende debat i Øresundshuset i den svenske by Visby.

I visionen for Øresundsregionen 2070 tror Skanska og Sweco, at befolkningen stiger fra 3,8 til 4,8 millioner indbyggere.
– Befolkningen i Øresundsregionen vokser med en busfuld passagerer hver dag, sagde Pierre Olofsson, administrerende direktør for Skanska Sverige, da han præsenterede virksomhedens vision.

For at dække befolkningsstigningen behøver man en halv million nye boliger og en udbygning af regionens infrastruktur for 585 milliarder danske kroner. En satsning, som vil bidrage til, at der skabes en halv million nye job frem til 2070. De foreslår blandt andet, at der bygges seks nye forbindelser over Øresund. Mellem Helsingborg og Helsingør bygges der tre nye tunneller for biler, godstog og passagertog.
– Vi kan levere en fast HH-forbindelse allerede 2025, men så kræver det en hurtig beslutning. Og finansieringen kan vi hjælpe til med, sagde Pierre Olofsson.

De øvrige forbindelser bygges ifølge visionen mellem Malmö og København i form af en Øresundsmetro, en ny forbindelse udelukkende for højhastighedstog og noget, som de kalder for en cykelbobler.
– Vi vil bygge en supercykelsti ovenpå Øresundsbroen. Det vil være lidt svært i tunnelen, men det kan løses, sagde Stefan Gustafsson, regionchef ved den tekniske rådgivningsvirksomhed Sweco.

Cyklen, mener han, er et vigtigt og pladseffektivt samfærdselsmiddel, og han vil derfor bygge 300 kilometer vejrbestandig cykelmotorvej, især i Skåne. På Sjælland er cykelstierne allerede omfattende.

For at klare de øgede krav til samfærdslen indgår der 790 kilometer ny eller forbedret jernbane, højhastighedstog og øget fokus på havnene i visionen. Kastrup Lufthavn bliver centrum for regionens fjerntrafik og byerne må fortættes på en klimasmart måde samtidig som de grønne rum prioriteres. Rejsetiderne vil mindske kraftigt, så det vil være muligt at rejse med tog fra Stockholm til Hamburg på mindre end fem timer, mens rejsetiden Malmö-København mindsker fra 35 til 22 minutter og tiden fra Helsingborg til København halveres til 37 minutter.

For at realisere visionen håber begge virksomheder, at man kan kombinere en række forskellige finansieringsformer samtidig med, at de bemærker, at udbygningen øger grundværdierne i regionen. Fra den danske stat behøves 260 milliarder danske kroner frem til 2070, mens den svenske stat foreslås at betale 190 milliarder. Yderligere 120 milliarder foreslås komme fra trængselsafgifter i regionen, mens et fremtidigt overskud fra Øresundsbroen ventes at bidrage med 36 milliarder.

Politikerne i debatpanelet virkede glad for de storstilede visioner men delte ikke virksomhedernes tro på, at alt kan finansieres.
– I ser ingen økonomiske begrænsninger i jeres vision. Det gør vi politikere, kommenterede Karin Svensson Smith, klimaansvarlig i Miljøpartiets partiledelse.
– Det er vigtigt, at man prioriterer og gør det rette, siger Katrin Stjernfeldt-Jammeh, borgmester (Socialdemokraterna) i Malmö og tilføjede, at Malmö også i fremtiden vil satse meget på at udvikle byen og kontakterne med København. (News Øresund – Johan Wessman)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Forskning17. maj 2024

Stockholms nye life science-center blev indviet i forbindelse med det danske kongebesøg i Stockholm

I sidste uge blev Stockholms nye life science-center Forskaren indviet med dansk-svensk kongelig pragt, fortæller ejendomsudvikleren Vectura. Det skete i...

Danmark17. maj 2024

Michael Bremerskov Jensen bliver generalsekretær for det nystiftede Dansk-Svensk Handelskammer

Michael Bremerskov Jensen er blevet udnævnt til generalsekretær for Dansk-Svensk Handelskammer, som blev dannet af Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri-...

Danmark17. maj 2024

Kommunaldirektører fra Stockholm besøgte København og byggeriet af Femern Bælt-tunnelen

Københavns arbejde med bandekriminalitet, planlægningen af den kunstige halvø Lynetteholm i havneindløbet til hovedstaden, kommunernes samarbejde med de danske regioner...

Arbejdsmarked17. maj 2024

Indkomstgrænsen hæves for, hvornår Øresundspendlerskatten skal sendes retur

De offentligt ansattes skattepenge vil blive sendt tilbage til deres hjemland, når den nye Øresundsaftale træder i kraft. Det betyder...

Politik17. maj 2024

Skjult kamera afslører, at Sverigedemokraterna nedgør andre partier anonymt

Sverigedemokraternas kommunikationsafdeling har kontrolleret mere end 20 anonyme konti på sociale medier, som har nedgjort andre partier og politikere, herunder...

Samfund17. maj 2024

Flytrafikken fra København steg med mere end 10 pct. i april – i Arlanda steg passagertallet med fem pct.

I april benyttede 2,4 millioner passagerer Københavns Lufthavn Kastrup. Det svarer til en stigning på over 10 pct. i forhold...

Arbejdsmarked16. maj 2024

Positive reaktioner fra regionens organisationer på den nye Øresundsaftale

Reaktionerne på, at der er indgået en ny Øresundsaftale, lod ikke vente længe på sig. Knap var det seks minutter...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.