Interviews
“Selv om digitalisering er godt, er vi nødt til at løse de problemer, der opstår, når vi krydser grænsen”
Interview med Elisabeth Geday, ny sekretariatschef for Danske Torpare fra 1. februar. I de seneste år er antallet af danskere, der ejer sommerhuse i Sverige, faldet, hvilket hun mener skyldes, at mange danskere har valgt at købe hus i andre lande, og at grænserestriktionerne under pandemien blev opfattet negativt af mange husejere. Hun har stor erfaring med at arbejde for forskellige interesseorganisationer og i kommunikationsbranchen og var i en periode Folketingsmedlem for De Radikale. Et af de vigtigste spørgsmål, som Danske Torpare vil arbejde med, er de udfordringer, som den øgede digitalisering medfører.
Hvilke emner vil du specifikt arbejde med?
– Jeg vil arbejde meget med det, vi kalder “den digitale grænsemur”, hvilket betyder, at i takt med at kontanter forsvinder i både det danske og svenske samfund, skal man i højere grad bruge Swish i Sverige og MobilePay i Danmark. Så opstår der nye problemer, når du kører over broen. Som dansk statsborger med et sommerhus i Sverige kan du ikke logge ind med et bank-id eller have et svensk personnummer for at oprette forbindelse til f.eks. et elselskab. Jeg vil derfor fokusere på, at selv om digitaliseringen er god, er vi nødt til at løse de problemer, der opstår, når vi krydser grænsen.
Fortæl om din baggrund?
– Jeg kommer til Danske Torpare med en mangeårig baggrund inden for interessevaretagelse i forskellige organisationer. Jeg har arbejdet i forskellige NGO’er og for både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden. På det seneste har jeg været selvstændig konsulent, og før det var jeg ansvarlig for kommunikation i Region Hovedstaden. I en periode var jeg medlem af Folketinget for De Radikale. Så jeg har i lang tid arbejdet for medlemmers interesser, men jeg har også været på den anden side og modtaget forslag fra interessegrupper. Så den spændvidde kender jeg til. Danske Torpare er som et lidt mindre univers end dem, jeg har bevæget mig i før. Det interessante ved Danske Torpare er det grænseoverskridende samarbejde mellem Danmark og Sverige, og at det handler om danskere med huse i Sverige, som har udfordringer, som husejere i Danmark ikke oplever.
Har du selv et hus i Sverige?
– Jeg har et sommerhus på Bornholm, så jeg rejser meget ofte gennem Sverige. I den korte periode, hvor grænsen var helt lukket, måtte vi sejle fra Køge til Rønne med den langsomme færge, og det var meget problematisk. Men det var endnu vanskeligere for de danske torpare at komme til deres huse i Sverige.
Antallet af danskejede fritidshusejere i Sverige er faldet gennem de seneste år. I 2021 var antallet af danskejede sommerhuse i Sverige ca. 10.000, hvilket er et fald på 11 procent siden 2015. Hvad tror du, det skyldes?
– Der er ca. 10.000 danske fritidshusejere i Sverige og ca. 2.500 i Skåne. Det er faldet en smule. Måske er det fordi danskerne har købt huse andre steder længere sydpå, hvor vejret er bedre, men jeg tror, at det kan vende igen, fordi Sverige har noget, som Danmark ikke har, nemlig plads. Det er muligt at leve det enkle liv og trække sig tilbage fra en stresset hverdag og føle en forbindelse med dine kære og med naturen. Det samvær kan man også have i Danmark, men vi har ikke rigtig plads til det og bor lidt for tæt. Jeg oplever det sådan, at hvis vi ikke havde haft grænserestriktionerne under coronapandemien, tror jeg, at mange danskere ville have købt hus i Sverige.
(News Øresund – Erik Ottosson)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23