Norden
Sikkerheds- og miljøspørgsmål i fokus under Nordisk Råds 75. session
I denne uge blev Nordisk Råds 75. session afholdt i Oslo, hvor de nordiske statsministre, udenrigsministre og miljøministre deltog i møder og diskussioner. De emner, der stod øverst på dagsordenen, omfattede forsvar og sikkerhed, knyttet til krigene i Ukraine og Mellemøsten, Sveriges forestående optagelse i NATO, samt miljøspørgsmålet forud for starten på FN’s klimakonference COP28 i Dubai i slutningen af november.
Fem statsministre samt tre regeringschefer fra Færøerne, Grønland og Ålandsøerne mødtes i forbindelse med Nordisk Råds 75. session i Oslo i denne uge. De omtalte på det fælles pressemøde hinanden som nordiske venner, der står over for fælles udfordringer i urolige tider. Sikkerhedsspørgsmålet blev yderligere bragt i forgrunden på grund af tilstedeværelsen af NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, der i sin åbningstale sagde, at en svensk og finsk optagelse i NATO vil styrke og uddybe det nordiske forsvarssamarbejde, men at han ikke ønsker en “nordisk blok” i NATO.
– Hele Norden i NATO er vældigt godt. Det styrker NATO’s evne til at være til stede i Norden, til at forsvare Norden og også til at komme vores baltiske naboer til hjælp. Men et styrket nordisk samarbejde må ikke betyde barrierer for andre NATO-lande, mener han ifølge Norden.org.
Norden ønsker et stop for mere plast i havmiljøet
I forbindelse med Nordisk Råds session mødtes de nordiske landes miljø- og klimaministre også og underskrev en erklæring om at sætte en stopper for den stigende plastikforurening af havene. Plastikforurening i verdenshavene risikerer at stige til næsten det dobbelte i løbet af de kommende 20 år, siger Norges klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Arbeiderpartiet) ifølge Norden.org.
– Norden står sammen om et højt ambitionsniveau i forhandlingerne om en global aftale om plast. Vi er nødt til at reducere produktionen og forbruget af plast, sikre en sikker, cirkulær omstilling og stoppe plastforurening inden 2040 for at beskytte miljøet og menneskers sundhed.
Forud for det internationale klimatopmøde COP28 i Dubai drøftede de nordiske lande hvilke fælles indsatser, de kan gøre for at opnå fremskridt på topmødet. På miljø- og klimaministrenes møde i Oslo blev der fremlagt resultater fra tre rapporter på miljøområdet, der dækker plastforurening, klimaneutrale byer og det politiske landskab for klimatilpasningsforanstaltninger.
Fire ud af fem nordiske lande ønsker et transportministerråd
I Nordisk Råds Udvalg for Vækst og Udvikling er der stor opbakning til oprettelsen af et ministerråd for transportspørgsmål. I øjeblikket er det kun Sverige, der ikke ønsker at oprette et sådant Ministerråd. Etablering af et råd for koordinering af transport- og infrastrukturprojekter har været et forslag siden 2018 og vil blandt andet sikre et mere effektivt og bæredygtigt transportsystem, fremgår det af forslaget. Siden Nordisk Råds session sidste år har Finlands nye regering været for forslaget; men den svenske regering tøver stadig. En ny analyse af, hvordan den nuværende koordinering mellem de nordiske landes transport- og infrastrukturplanlægning vil blive afsluttet i februar, rapporterer Norden.org.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23