21 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on maj 9th, 2019 | by Sofi Eriksson

0

SJ mener at København bliver et lige så stort knudepunkt for tog som for fly

2019-05-09:

Thomas Silbersky, SJ’s direktør det for internationale område. Foto: News Øresund

SJ, Sveriges statslige togoperatør, ser København som fremtidens store skandinaviske knudepunkt for tog og vil nu at udvide i Danmark. For at gennemføre satsningen kræver den svenske togoperatør dog konkurrenceneutralitet på sporene og klare løfter om at jernbanen elektrificeres og at et nyt signalsystem implementeres​ efter planen. Det sagde Thomas Silbersky, SJ’s direktør det for internationale område, ved Greater Copenhagens infrastrukturkonference i København mandag.

– For at bruge et svensk udtryk: der skal to til at danse tango. Vi vil gerne indsætte vores nye køretøjer her i Danmark, og være involverede i at udvikle Greater Copenhagen, men det kræver, at vi kan være sikre på at elektrificeringen sker i henhold til det tidsplan, som man har talt om i ganske mange år, og det er virkelig nødvendigt at signalsystemet kommer på plads. Vi skal tro på, hvad vi hører, sagde Thomas Silbersky i sit oplæg på konferencen.

Han slog fast at SJ kun ser en forretningsmulighed på markeder, hvor alle togoperatører følger de samme tildelingsregler, og hvor gebyrer, såsom broafgifter, er de samme for alle – i modsætning til markeder hvor det nationale togselskab nyder godt af særlige fordele.

Samtidig udtrykte Thomas Silbersky en stærk tro på, at København fortsat vil være den hurtigst voksende togregion i Skandinavien. SJ præsenterede tidligere i år sine planer for Danmark for Folketingets trafikudvalg, og selskabets nye tog vil have udstyr, så de kan køre både i Sverige og i Danmark.
– Vi er overbeviste om, at København kan blive det samme hub for skandinavisk togtrafik som for skandinavisk lufttrafik. Så taler vi fra vores perspektiv om samme kommercielle knudepunkt, hvor vi ser muligheder for at køre trafik som vi gør i Sverige, at køre tog og udvikle togforbindelserne mellem de store byer i Danmark, sagde Thomas Silbersky.

Blandt de øvrige talere på infrastrukturkonferencen, som blev afholdt på Rådhuset i København, var Danmarks transportminister Ole Birk Olesen, Mattias Landgren som er statssekreterare for Sveriges infrastrukturminister, og Københavns overborgmester Frank Jensen, samt Claus Baunkjær og Thomas Woldby, adm. direktør for Femern A/S og Københavns Lufthavn. (News Øresund – Anna Palmehag)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑