Følg os på

Infrastruktur

Skåne får højhastighedstog tidligere end planlagt

Publiseret

 

Hässleholms nye hovedbanegård for højhastighedstog. Illustration: Hässleholms Kommuni

Højhastighedsbanen mellem Lund og Hässleholm bliver en del af den nationale infrastrukturplan som skal gennemføres senest 2029. Dermed bliver strækningen den anden, der skal bygges når højhastighedsbanen mellem Malmø og Stockholm tager form. Det meddelte Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en pressekonference fredag.

Regeringen præsenterede i dag direktivet til en ny national infrastrukturplan som skal vise hvordan de økonomiske rammer skal se ud og hvilke projekter som bør prioriteres mellem 2018 og 2029. Nu står det klart at anlæg af en højhastighedsbane mellem Lund og Hässleholm er en del af planen, og dermed også at byggestart senest bliver 2029, hvilket er tidligere end det som er blevet oplyst tidligere.

– Et vigtigt fokus for regeringens udvikling af samfundets strukturer er investeringer i jernbaner. Regeringens mål er at anlæg af nye stambaner til højhastighedstog skal fuldføres så Stockholm og henholdsvis Gøteborg og Malmø bindes bedre sammen med moderne og bæredygtige kommunikationer. Første strækning i et planlagt højhastighedssystem er Ostlänken mellem Järna – Linköping. Nu præsenterer vi næste strækning: Lund-Hässleholm. En jernvejsstrækning som både er vigtig i sig selv og som en del af et fremtidigt højhastighedssystem, siger Anna Johansson i en pressemeddelelse.

Togstrækningen mellem Lund og Hässleholm er en af Sveriges mest trafikerede, hvor både SJ:s X2000, Pågatog, Øresundstog og godstog ruller på sporene. Det er også en af årsagerne til at strækningen nu prioriteres i den nye infrastrukturplan.

Region Skåne modtog beskeden med glæde og mener at beslutningen er resultatet af et langsigtet arbejde fra kommuner, erhvervsliv, myndigheder og organisationer i Skåne og Østdanmark, deriblandt Region Skånes samarbejdspartnere i Greater Copenhagen-samarbejdet.

– Men infrastruktur er ikke målet, det er blot et middel til at nå vores mål. Med god infrastruktur vil vi kunne øge den langsigtede bæredygtige vækst, med miljøvenlig transport og et større arbejdsmarked, for derigennem at kunne tilbyde alle skåninge bedre velfærd og livskvalitet. Med dagens besked fra regeringen er vi nået nogle skridt nærmere dette mål, oplyser Region Skånes udviklingsdirektør Mikael Stamming i en pressemeddelelse.

Regeringen forudsætter at højhastighedsbanen som skal forbinde Stockholm med Malmø og Gøteborg skal stå færdig omkring år 2035. Den vil så blive trafikeret med tog som kører med 320 kilometer i timen. Også Danmark er i gang med at bygge en højhastighedsbane mellem København og Ringsted. Strækningen bliver cirka 60 kilometer lang og trafikeres med tog med hastigheder på op til 250 kilometer i timen. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.