Følg os på

Arbejdsmarked

Skåne halter bagefter

Publiseret

 

malmö

Malmø set ovenfra. Foto: News Øresund – Thea Wiborg.

Sveriges dårligste beskæftigelse og næstdårligst udvikling af bruttoregionalproduktet siden 2002. Sådan er niveauet i Skåne ifølge konsulentfirmaet WSP’s rapport ”Regionernes kamp”. Det er mest den østlige del af regionen, der halter bagud.

Forskellen er markant mellem den vestlige og østlige del af Skåne. I det vestlige Skåne vil flere bo, befolkningen er yngre og mere veluddannet, og økonomien er mere robust. Det nordøstlige Skåne er særligt svag, når det gælder indkomstniveauet.

”Det er faktisk sådan, at indkomsterne i de nordøstlige dele er i niveau med de absolut svageste regioner i Sverige,” siger Fredrik Bergström, analyse- og strategichef på WSP, til News Øresund.

Men trods at det går bedre i den vestlige del af regionen, står Skåne i almindelighed dårligt i en national sammenligning. På plussiden er der en stor befolkningsvækst og en ganske højt uddannelsesniveau. Siden 2004 har samfundet også gennemgået en fortsat stor omstilling, hvor forarbejdnings- og udvindingssektoren er mindsket til fordel for tjenestesektoren. Men samtidigt er beskæftigelsesgraden højst øget marginalt hvilket gør, at Skåne er den region i Sverige, hvor den mindste andel af den arbejdsføre befolkning har et arbejde.

”Oplever man en meget stor befolkningsstigning stiller det meget store krav til arbejdsmarkedet om at opsuge den stigning. Men der er en række svenske regioner, som har haft en endnu større befolkningsstigning end Skåne, men alligevel har en meget højre beskæftigelsesgrad, som Uppsala, Halland og Stockholm. Så det er muligt,” siger Mattias Frithiof, afdelingschef for samfundsudvikling på WSP.

Han påpeger også, at tjenestesektoren i Skåne er øget, men at den overordnede produktivitet er lav.

”Af det kan man drage konklusionen, at tjenestejob ofte er ganske enkle og lavproduktive. Det som behøves er en mere kundskabsintensiv tjenestesektor. Jeg kan tænke mig, at Skåne i dette tilfælde lider lidt af nærheden til København, hvor den slags virksomheder ofte vælger at lokalisere sig centralt i storbyer. Men der burde alligevel findes mange kundskabsintensive virksomheder, som vælger en semi-central placering,” siger han.

Også internationalt ligger Skåne bagefter. Velstanden, målt i bruttoregionalproduktet per indbygger, er for eksempel bare halvt så stort som i Hamburg.

Samtidig påpeger Mattias Frithiof, at regionen har forudsætningerne for at forandre situationen. Udover den positive befolkningsvækst og uddannelsesniveau er tilgængeligheden god, det er muligt at bo et sted og arbejdet et andet.

”Den i særdeleshed vigtigste udfordring er Skånes manglende evne at beskæftige befolkningen. Man skal være bekymret over arbejdsmarkedet og overveje, hvordan en større andel af befolkningen skal komme i arbejde, men gøre det ud fra de fordele man har. For de er ganske mange,” siger han. (News Øresund – Anna Palmehag).

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige03. februar 2023

Grænsekontrollen skal ifølge Tidö-aftalen skærpes – men svensk politi håber på lempelser “Vi kan være effektive selv uden genindført grænsekontrol”

Den midlertidige grænsekontrol, som Sverige har haft siden 2015, vil blive skærpet, fremgår det af Tidö-aftalen. Samtidig mener dansk politi...

Energi03. februar 2023

Københavns overborgmester siger nej til et nyt atomkraftværk i Barsebäck

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er kritisk over for den svenske regerings tanker om et nyt atomkraftværk i Barsebäck....

Politik03. februar 2023

Muharrem Demirok ny leder af det svenske Centerpartiet

Muharrem Demirok blev i denne uge valgt som leder af det grønne liberale parti, Centerpartiet, i Sverige. Han afløser Annie...

Politik03. februar 2023

SD i Region Skåne forsvarer grænsekontrol: “Sindssygt ikke at etablere mulighed for effektiv grænsekontrol ved Øresund lige nu”

Sverigedemokraterna i Region Skåne ønsker at bevare “effektiv grænsekontrol” og går ind for en “fysisk infrastruktur”, skriver SD’s regionsrådsmedlem Niclas...

Sverige03. februar 2023

Budskab til politikerne fra Sveriges nye direktør for Riksbanken: Afskrivningskravene skal fastholdes

Afbetalingskravene har dæmpet husholdningernes gældsætning og resulteret i en sundere udlånskultur i Sverige. Det var budskabet fra Sveriges nye direktør...

Infrastruktur03. februar 2023

SJ, DSB og DB planlægger toglinjen Oslo-Hamburg

I 2027 kan SJ, DSB og Deutsche Bahn (DB) sammen lancere en ny toglinje mellem Oslo og Hamborg med stop...

Bæredygtighed03. februar 2023

Der er behov for øgede investeringer i vandforsyningsnettet, mener eksperter, der advarer om en fremtidig krisesituation

Vi er nødt til at tage os af infrastrukturen under jorden såvel som den over jorden. Det var budskabet til...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.