Følg os på

Danmark

Skåne klar til magtskifte efter S-sejr

Publiseret

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh webb

Malmøs borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: News Øresund – Thea Wiborg.

Hverken i Region Skåne eller i de største skånske kommuner har nogen af blokkene fået flertal – bortset fra Malmö, hvor de rødgrønne stadig sidder med magten. Nu venter forhandlinger og samarbejder hen over midten.

Overordnet er det de samme tendenser i Skåne som i resten af landet. Sverigedemokraterna er gået frem, mens det borgerlige Moderaterna har mistet fodfæste. I flere store kommuner samt i regionen ser Alliancen ud til at miste magten, men det betyder ikke, at venstrefløjen har vundet flertallet af stemmerne.

Region Skåne er i de seneste to valgperioder blevet styret af Alliancen og Miljöpartiet, men den konstellation falder nu sammen, efter samtlige alliancepartier er gået tilbage i regionsvalget. Den største fremgang får Sverigedemokraterna, der går frem fra 9,3 til 14.6 procent. Socialdemokraterna går også frem, men kun med to procentpoint.

”Af de større partier kan vokse med mere end det, er ret usædvanligt. Det er klart, at vi havde ønsket os mere. Men vi vokser mere end hvad S gør nationalt,” sagde gruppeleder Henrik Fritzon til dagbladet Sydsvenskan på valgnatten.

Nu rækker han hånden ud til de to små centrum-højrepartier, Folkpartiet og Centern og håber at få et flertal med dem og Miljöpartiet. Ifølge Sydsvenskan er Henrik Fritzon dog ikke indstillet på et kompromis med Socialdemokraternes valgløfte om øgede skatter og flere penge til sundhedsvæsenet.

I Helsingborg Kommune er fordelingen meget lige mellem højre og venstre. De rødgrønne ser ud til at få et mandat mere end de borgerlige, men ikke nok til et eget flertal. Til Helsingborg Dagblad siger Socialdemokraternas leder, Mikael Skoog, at han er klar til at lede kommunen, da S er blevet det største parti. Forskellen i antal stemmer overfor Moderaterna er dog kun et par hundrede ifølge den foreløbige stemmeoptælling.

Også Lund blev tidligere styret af et allianceflertal, der nu ser ud til at skulle slippe magten. Men situationen er usikker, ikke mindst fordi der udover Socialdemokraterna findes yderligere et parti, der kan afgøre flertallet, Forny Lund, der vil droppe sporvognsplanerne. End ikke med støtte fra Feministisk Initiativ, der ser ud til at få to mandater i kommunalbestyrelsen, får de rødgrønne et eget flertal.

Det nordøstlige Skåne er et af Sverigedemokraterna stærkeste bastioner i Sverige og partiet går voldsomt frem i Kristianstad, samtidig som Moderaterna mister mere end en tredjedel af deres pladser i kommunalbestyrelsen. Det betyder, at den regerende koalition mellem Alliancen og Miljöpartiet mister flertallet. I stedet søger Socialdemokraterna et bredt samarbejde hen over midten, skriver Kristianstadsbladet.

Som den eneste større skånske kommune beholder det siddende styre i Malmö magten efter valget. Socialdemokraterna går noget tilbage, men beholde sit flertal sammen med Miljöpartiet og det socialistiske Vänsterpartiet, der går frem. Også Feministisk Initiativ kommer ind i byrådet, mens Moderaterna mister 5,6 procent.

”Et tydeligt støtte til den kommunale ledelse, som den ser ud i dag,” sagde borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på valgnatten, oplyser Sydsvenskan (News Øresund – Anna Palmehag)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.