Følg os på

Samfund

Skånes Landshøvding er bekymret over boligmarkedet

Publiseret

 

Landshøvding Anneli Hulthén i embedsboligen i Malmø. Foto: News Øresund

Länsstyrelsens rapport viser at der er brug for flere boliger i Skåne og at byggeriet øger, samtidig bekymrer landshøvding Anneli Hulthén sig for om markedet er på vej til at toppe. Boligbyggeriet har været et vigtigt punkt på hendes agenda når hun har besøgt Skånes kommuner under hendes første år på posten.

En af den svenske, statslige myndighed Länsstyrelsens vigtigste opgaver er at være mødested og fremme samarbejdet indenfor länet. Det mener landshøvding Anneli Hulthén, som har siddet et år på posten som myndighedens øverste chef i Skåne.
– Vi er en så tilpas kompakt region, at vi burde kunne samarbejde endnu mere end vi gør i dag. Afstandene i Skåne er små, siger jeg som kommer fra Gøteborg.
Da statsminister Stefan Löfven (S) i august meldte ud at syv myndigheder skulle flyttes ud i landet havnede ingen af dem i Skåne. Der tales desuden ofte om at der brug for flere infrastruktursatsninger i denne region, herunder yderligere en fast forbindelse over Øresund.
– Det er ingen god idé at sidde hernede og jamre sig. Jeg ved ikke, hvor gode vi er til at udmærke os i Skåne. Jeg tror at man må bestemme sig for en kommunikationsstrategi, hvad det er man helst vil, siger Anneli Hulthén.

Hun havde lige afsluttet sit syv år lange erhverv som borgmester i Gøteborg, da hun forrige år blev udset til landshøvding i Skåne.
– Året er gået meget hurtigt. Det har været spændende, både erhvervsmæssigt at skifte retning og privat, at bytte livet i Gøteborg ud med livet i Skåne. Jobmæssigt er det anderledes, jeg har altid været vandt til at arbejde sammen med andre og forhandle. Det her er en myndighed med ret strikte direktiver omkring hvad der skal gøres som en anden allerede har bestemt, siger hun.
Den politiske baggrund inkluderer også at hun har været medlem af Riksdagen og siddet i Europaparlamentet. Er det svært ikke længere at udtale sig politisk?
– Jo, det er det. Det er klart, eftersom jag har været så aktiv som jeg har været, forsøger jeg at tænke på det, siger Anneli Hulthén.

| Læs dette interview i pdf |

I løbet af det seneste år har hun besøgt kommunerne i Skåne og haft især to vigtige spørgsmål på agendaen.
– Jeg har været i alle kommunerne mindst en gang, og visse har jeg besøgt flere gange. Det har først og fremmest været bolig- og flygtningespørgsmål der har været på agendaen. De to spørgsmål står hver for sig, men hænger også sammen, siger Anneli Hulthén.
Länsstyrelsens årlige rapport om boligbyggeriet i länet fra i sommer, viser at der planlægges godt 22.000 boliger. Samtidig med at byggeriet øges, stiger også antallet af personer som står udenfor boligmarkedet.
For at stimulere byggeriet er det vigtigt at Länsstyrelsen løbende har dialog med kommunerne, og Anneli Hulthén byder ind til at kommunerne mødes i embedsboligen.
– Når det gælder byggeriet, kan vi som myndighed være hurtigere med svar til kommuner som ansøger. Vi kan også på forhånd sige til, hvis der ikke er mulighed for at bygge i et område, og tydeligere pege på hvor der i stedet er muligheder. Sådan som jeg har oplevet det tidligere i mit liv, siger Länsstyrelsen ofte nej når kommunen allerede er kommet langt i planlægningen. Vi burde kunne være bedre til at vise alternativer eller vise vej, siger Anneli Hulthén og fortsætter:
– Det står ikke i vores direktiver, at vi ikke skulle kunne rådgive eller være behjælpelige i større udstrækning.
Inden for byggeområdet er der til tider langtrukne diskussioner om individuelle projekter. Et eksempel er regler omkring risikoen for stråling, som er aktuelt i området Science Village der skal bygges mellem forskningsanlæggene MAX IV og ESS i Lund.
– Det er interessant at komme ind lidt i slutningen af den historie, og at som en af de første ting være nødt til at ophæve en byrådsbeslutning, var ikke så sjovt. Men når vi har sat os ned og diskuteret det, findes der en forståelse for hinandens argumenter, og Länsstyrelsen formidlede den information, som vi fået fra en anden myndighed. Nu ligger spørgsmålet hos regeringen og svaret skulle komme her i efteråret, siger Anneli Hulthén.
Hun vil gerne have direkte kontakt med kommunerne med feedback på hvordan Länsstyrelsen opfattes. Myndigheden arbejder desuden for at få en kortere sagsbehandlingstid, selv om Skåne er en af de bedste Länsstyrelser i Sverige på området, mener hun.

For Anneli Hulthén har det været et mantra gennem året at have dialog med kommuner, og hun synes at myndigheden er blevet tydeligere med hvilke argumenter de giver og med at begrunde hvorfor.
– Jeg synes at det kræver en forståelse for kommunernes ønsker. Vi har haft diskussioner med kommuner, som har meget strandareal per indbygger, og de oplever det næsten som overdrevet når kravene til strandbeskyttelses er så hårde. Det kan jeg også synes, det er sikkert min baggrund som spiller ind. Vi er styrede af nationale regler, men resultatet kan blive forskelligt mellem forskellige länsstyrelser. Det afhænger af situationen, hvad man kommer frem til, og strandbeskyttelsen er en sag som kan variere, siger Anneli Hulthén.
Et andet vigtigt spørgsmål på Länsstyrelsens bord er anvendelse af landbrugsjord. I Skåne findes god brugbar jord og fjernes den kommer den ikke tilbage, og samtidig er der brug for at bygge mere. Klimaforandringer, en voksende befolkning og en strengere sikkerhedssituation gør at egenproduktionen af mad bliver endnu vigtigere, mener Anneli Hulthén. Der er lavet mange fejl gennem årene i alle dele af landet, synes hun, hvor industri og villabebyggelse er placeret uden en plan.
– I visse sammenhænge burde vi være gået sammen flere kommuner og brugt et område midt imellem os og skabt noget ordentligt, i stedet for at alle skal have deres egne små indkøbscentre.
Der tales meget om at øge byggeriet, men hvor meget klarer markedet at tage imod?
– Jeg har været med flere gange tidligere når vi har haft boligmangel, bygget og så er det sagt stop og markedet har stået stille længe. Det tænker jeg over, om vi topper nu, kommer til at ligge på et højt niveau i en periode eller kører nedad igen. Jeg synes, at der kommer meget forskellige signaler, siger Anneli Hulthén.

I starten af september flyttede Länsstyrelsens Malmøkontor fra Kungsgatan, hvor de havde ligget siden 1930’erne, til Södergatan 5 der er tættere på Stortorget i centrum af Malmø og ikke mindst embedsboligen. På den måde håber de at det skal påvirke arbejdet gennem at der er flere steder at mødes og kortere afstande. I foråret blev en ny direktør for länsstyrelsen rekrutteret. Er det enklere at lave ændringer hvis I begge er nye?
– Ja, både og. At komme ind med ambitionen om at lave store forandringer med det samme er nok ikke en god idé. Du skal kende myndigheden inden, siger hun.
Fra Göteborg er Anneli Hulthén vandt til at arbejde med forandringer. Under hendes tid gennemførtes forhandlinger om finansieringen af omfattende infrastruktursatsninger i Vestsverige, kaldet ’Västsvenska paketet’, og starten blev at håndtere en bestikkelsessag i kommunens virksomhed, der blev afsløret i SVT-programmet ’Uppdrag granskning’, ledet af den gravende journalist Janne Josefsson.
– Jeg plejer at sige, at først kom finanskrisen, så kom Janne Josefsson. Der var utroligt meget internt arbejde. Samtidig havde jeg ganske alvorlige overvejelser omkring hvordan jeg syntes at byen skulle være organiseret. Det var naturligvis på godt og ondt, men det satte fart på diskussionen, siger Anneli Hulthén.
Som landshövding er embedsboligen, på Stortorget i hjertet af Malmø, hendes bolig og repræsentationsplads og hun trives i Skåne.
– Jeg er opvokset i den gamle Interrail-generation, så for mig rækker det at komme til Malmø, så føles det som kontinentet. Den følelse har jeg stadig og det er sikkert overromantiseret, men jeg synes egentlig bare at der ligger muligheder i det. Jeg synes at vi skal bruge det bedre og det gælder egentlig hele det nordiske samarbejde, siger hun.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Anneli Hulthén
Aktuelt: har været landshövding i Skåne län i et år.
Tidligere: har været borgmester (S) i Göteborg, medlem af Riksdagen og medlem af Europaparlamentet.

Länsstyrelsen flyttede i september kontoret til hjertet af Malmø og lige ved embedsboligen. Foto: News Øresund

Länsstyrelsen Skåne
Statslig myndighed der arbejder på vegne af regering og Riksdag og har ansvar for forvaltningen i länet. Länsstyrelsen i Skåne har cirka 450 ansatte, kontor i Kristianstad og Malmø. Myndigheden arbejder med tilsyn og undersøgelser, koordinering, tilladelser samt rådgivning og information indenfor blandt andet lokalplaner og kommuneplaner, boligformidling, udvikling af landsby, naturpleje, dyrehold, kulturarv, energieffektivisering og udnyttelse af landbrugsjord.

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Arbejdsmarked19. april 2024

Kommunal aflyser strejken – accepterer mæglertilbud om ny overenskomst

Onsdag, dagen før strejken skulle bryde ud, tog det svenske fagforbund Kommunal imod mæglernes tilbud om en ny overenskomst med...

Øresund19. april 2024

Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet

Danmark forventes at have fortsat højere økonomisk vækst end Sverige i 2024 med BNP-stigninger på over to pct. Sverige går...

Infrastruktur19. april 2024

Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september

Med start den 16. maj og frem til den 29. september i år forlænger Snälltåget linjen Stockholm-Malmö og fortsætter over...

Innovation18. april 2024

Innovation bliver en kerneopgave på Rigshospitalet

Efter i den seneste dekade i stigende grad at have arbejdet med “innovation”, er innovation siden sidste år blevet indlemmet...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.