26 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on november 6th, 2018 | by Nicklas Andersen

0

Skånes nye regionsråd varsler besparelser på hospitalerne

2018-11-06:

Region Skånes hospitaler og sygehuse skal igennem en effektiviserings- og sparerunde for at nå regionens budgetmål. Det mener Region Skånes nytiltrådte regionsråd bestående af allianspartierne Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna. Foto: News Øresund

På trods af flere års højkonjunktur er bundlinjen i Region Skånes økonomi ikke nær så høj, som regionen havde målsat. Derfor skal hospitalsomkostningerne reduceres, og en skatteforhøjelse kan heller ikke udelukkes, varsler Skånes nytiltrådte regionsråd, der skal være klar med et skatteudspil næste uge samt et endegyldigt budget i december.

De fire nytiltrådte, borgerlige allianspartier, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna, er i fuld sving med at arbejde på næste års budget.

Efter valget erstattede de et rødgrønt styre, der ifølge allianspartierne efterlod dem med et ”chokerende” budget.

– Nu handler det om gældssanering, for vi er havnet i en luksusfælde, siger den nye regionsrådsformand Carl Johan Sonesson (M) ifølge Sydsvenskan.

Det indebærer dels optimering af hospitalsdriften, hvor de enkelte hospitaler kun vil få ydet ekstra tilskud, såfremt de producerer mere sundhed og dermed gør hospitalskøerne kortere. Herudover kan det blive nødvendigt med en forhøjning af skatterne, selvom allianspartierne, da de sad i opposition, var stærke modstandere af et sådant indgreb.

– Uanset hvordan skattesatsen kommer til at se ud, skal hver skattekrone nu anvendes mere effektivt. Der har været højkonjunktur, der er blevet ansat næsten 2.500 flere i sundhedssektoren siden 2014, og stadig har vi færre sengepladser, og køerne er blevet længere, siger regionsrådsmedlemmet Gilbert Tribo (L) til Sydsvenskan.

Sammenlagt forventer de, at sundhedssektoren i Region Skåne vil behøve 2,1 milliard svenske kroner mere i 2019. Dette skal til for at gøre en række nødvendige investeringer såsom mere plads på akutmodtagelserne samt satsninger på kræft- og hjertebehandlinger.

I løbet af de seneste par år har Region Skåne investeret milliardbeløb i nye og renoverede sygehuse i blandt andet Helsingborg og Malmø.

At de svenske regioner har lov til at sætte deres egen skattesats, er ikke noget, man kan på samme måde i Danmark. Her er regionerne nemlig ikke berettiget til at beskatte borgerne, og finansierer i stedet deres virksomhed igennem tilskud fra stat og kommuner, mens svenske regioner har egne skatteindtægter til finansiering af blandt andet sygehuse og infrastruktur.

Regionsskatten i Skåne er med 10,69 per 100 SEK den laveste i Sverige.

Fakta – Region Skånes budgetresultat 2011-2018 i millioner SEK

2011: -2.354

2012: -292

2013: 2.158

2014: 643

2015: 32

2016: 103

2017: 238

2018: -162 (prognose)

Kilde: Region Skåne ifølge Sydsvenskan.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑