Følg os på

Infrastruktur

Skånetrafiken indsætter perronværter til sommer og styrker bemandingen ombord på Øresundstogene

Publiseret

 

Til efteråret forventes alle Øresundstog at være fuldt renoverede. I løbet af sommeren er tre tog taget ud af drift for at blive renoveret. Foto: News Øresund

Øget rejseaktivitet, sporarbejde, renovering af tog samt SJ’s aflysning af trafikken mellem Göteborg og Malmø/København er nogle af de faktorer, der kan påvirke Øresundståg-trafikken denne sommer. Antallet af tog kan ikke øges, men Skånetrafiken arbejder på at optimere brugen og køre lange tog, når der er størst behov for dem. Derudover styrkes besætningen om bord, og perronværter indsættes på udvalgte stationer for at øge informationen til kunderne. I løbet af efteråret vil der være flere tog til rådighed, når renoveringen er afsluttet, og Skånetrafiken køber 10 brugte Øresundstog af DSB.

Der er flere faktorer, som peger på en høj belastning på Øresundstogene denne sommer:

  • Turisme og flytrafik er tilbage efter nedgangen under coronapandemien
  • SJ har aflyst sine afgange mellem Göteborg og Malmø
  • Planlagt sporarbejde på Västkustbanan betyder, at togene kun kører til Mölndal
  • Den igangværende renovering af Øresundstogene fortsætter
  • Trafikverkets nye planlægningssystem, MKP, har ændret forholdene

Hvordan er situationen med hensyn til sommertrafikken med Øresundstoget?

– Vi har planlagt fuldt ud med den kapacitet, vi har. Vi ser, at rejseaktiviteten er steget og planlægger at køre lange tog på tidspunkter, hvor rejseaktiviteten er størst. Det gælder primært på Västkustbanan og over Øresundsbroen, hvor disse ruter prioriteres. Så har vi forstyrrelser i infrastrukturen både i Sverige og Danmark, som har påvirket vores punktlighed og levering til kunderne, siger Emelie Fredell, Business Manager Öresundståg hos Skånetrafiken, og fortsætter:

– Det, vi kan påvirke, er at køre togene med det rigtige antal togsæt, og det har vi meget fokus på nu. Her har vi set en forbedring i de seneste måneder, men vi er stadig ikke tilfredse; der er behov for flere foranstaltninger for at komme op på det rette niveau.

Øget bemanding og længere tog

Skånetrafiken vil ikke kunne køre flere tog i løbet af sommeren, men man kan påvirke togets størrelse.

– For at kunne håndtere den øgede rejseaktivitet har vi indført ekstra foranstaltninger. Vi har øget togstørrelsen, styrket besætningen ombord på togene på Västkustbanan, fået perronværter på ni stationer på Västkustbanan samt på Kastrup og Hyllie. Det er for at hjælpe og støtte kunderne, håndtere de spørgsmål om cykler, der måtte opstå samt skabe et godt rejseflow. Vi investerer meget i information til kunderne, via app og hjemmeside, siger Emelie Fredell.

I begyndelsen af juni meddelte Skånetrafiken, at man fraråder passagerer at medbringe cykler i Øresundstogene, der kører langs vestkysten denne sommer.

­– Det hænger sammen med, at vi ser, at trængsel ombord og cykler ikke er optimalt ud fra hensyn til vores andre kundegrupper. Derfor har vi frarådet cykler for at skabe mere kapacitet ombord, siger Emelie Fredell.

På Øresundstogene er der ikke krav om at have reserveret plads for at rejse med toget. Er der risiko for, at passagererne bliver efterladt på perronen i tilfælde af trængsel i togene til sommer?

– Vi kan ikke garantere et sæde, men det er personalet ombord, der bestemmer, hvornår toget er fyldt, og vi kan ikke rumme flere passagerer. Vi forsøger så vidt muligt at planlægge ud fra mængden af rejsende, og vi følger det løbende. Men vi har udnyttet den kapacitet, vi har, siger Emelie Fredell.

Togene på Västkustbanan vil ikke køre hele vejen til Göteborg på grund af sporarbejde.

– Togene vender rundt i Mölndal. Det bliver ikke så optimal en tur for kunden, og det er det forhold, SJ har rettet sit fokus på. I bund og grund er det en infrastrukturinvestering, der foretages, for at gøre det bedre over tid, siger Magnus Andersson, togchef med ansvar for vedligeholdelse hos Skånetrafiken.

Værkstedsdepotet i Hässleholm er fuldt operationelt

Siden 2016 har der været en igangværende renovering af Øresundstogene, som ikke kan sættes på pause i sommermånederne, selvom trafikken forventes at stige.

– Vi er i de sidste faser af renoveringen, og til efteråret vil alle togene være klar. Der er tre vogne, der vil være væk på grund af renovering; vi kan ikke stoppe nu i løbet af sommeren. Men vi har nogle køretøjer, som vi skal foretage særligt arbejde på, som vi har omdirigeret, så dette ikke sker i myldretiden. Vi har også arbejdet for, at mere omfattende forebyggende indsatser er på et minimum nu, hvis der skulle opstå akutte fejl, der skal udbedres, siger Magnus Andersson.

I løbet af foråret er der opstået fejl med blandt andet klimaanlæggene på togene, som primært har påvirket brotrafikken. Dette resulterede i mangel på tog i nogle dage. Men de tidligere udfordringer med driften af det nye depot i Hässleholm er derimod løst, siger Magnus Andersson.

– De opstartsproblemer, vi havde i 2021, har vi helt overstået. Vi har grundlæggende en god leverance fra workshoppen, og vi når de fastsatte mål, siger han.

Trafikverkets nye planlægningssystem har medført trafikforstyrrelser

Siden begyndelsen af året har Trafikverket haft et nyt system til planlægning af kapacitet på jernbanen, kaldet MPK (markedstilpasset planlægning af kapacitet). Ifølge  togselskaberne har dette ført til en justering i langtidsplanlægningen af sporarbejde og leverance af tog. Det er også noget, der har påvirket Øresundstogtrafikken, for eksempel når der er opstået trafikprop ved Triangeln, fordi trafikken ikke har kunnet omdirigeres via Kontinentalbanen som tidligere, siger Emelie Fredell.

– Det er et mere stift system, der har svært ved tackle ændringer med kort varsel. Vi er i dialog med Trafikverket og påpeger vores behov. Øresundstoget er et komplekst system, hvor vi skal kunne omdirigere, siger hun.

Skånetrafiken har løbende kvalitetsopfølgninger med Trafikverket, og de problemer, der opstår som følge af, at sporarbejdet er forsinket, er også blevet rejst over for myndigheden.

– De har en plan for, hvornår det bliver bedre, men desværre ligger det et par måneder ude i fremtiden, siger Magnus Andersson.

Mere kapacitet i december – 10 ekstra tog tilføjes

I forbindelse med, at der tidligere har været mange Øresundstog, som er taget ud af drift på samme tid til renovering, har Skånetrafiken indsat Pågatåg på visse strækninger af Västkustbanan for at frigøre flere Øresundstog, som kan køre over broen. Kun Øresundstogene kan håndtere de forskellige strøm- og signalsystemer i Sverige og Danmark.

– I den næste togplan, som gælder fra december, får vi nye tog, og vi planlægger at køre med Pågatåg nogle lokale steder som en aflastning af Øresundstogsystemet, siger Magnus Andersson.

De nye tog, der kommer til i december, er 10 brugte Øresundstog, som Skånetrafiken køber af DSB for i alt 610 millioner kroner. Togene har været anvendt af DSB til regionaltrafik i indeværende år. I alt er der 111 Øresundstog, hvoraf 101 bruges i trafikken i dag.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Erhverv01. marts 2024

Dansk-Svensk Handelskammer stiftes for at bedre samarbejdet og integrationen af landenes erhvervsliv

Tirsdag i næste uge stiftes Dansk-Svensk Handelskammer ved en ceremoni på den danske ambassade i Stockholm, hvor Dansk Erhvervs administrerende...

Øresund27. februar 2024

Øresundsregionen voksede med 30.000 indbyggere i 2023 – den stærkeste befolkningstilvækst på dansk side

I 2023 steg Øresundsregionens befolkning med over 29.700 indbyggere, svarende til 0,7 pct, til 4.185.801 indbyggere. Det var den laveste...

Samfund01. marts 2024

Flere svenskere er omfattet af dansk ekspertskat

Antallet af svenskere, der er omfattet af den fordelagtige danske ekspertskat, når de arbejder i Danmark, er steget fra 798...

Energi01. marts 2024

Länsstyrelsen anbefaler regeringen at godkende opførelsen af en flydende vindmøllepark uden for Bohuslän i Sverige

Länsstyrelsen i Västra Götaland har givet grønt lys for, at Vattenfall gennem selskabet KonTiki Vind kan bygge 81 flydende vindmøller...

Erhverv29. februar 2024

Malmö Arena vandt Malmö Greater Copenhagen Business Award

Det var Malmö Arena, der tirsdag vandt Malmö Greater Copenhagen Business Award ved Malmö Näringslivsgala. I motivationen fremgik det, at virksomheden...

Norden01. marts 2024

Skattespørgsmål har høj prioritet hos Gränshinderrådet i år

Skattespørgsmål, nordisk samarbejde om folkeregistrering, digitalisering, pensionsspørgsmål og grænseoverskridende statistik er de fem tematiske områder, som Gränshinderrådet vil prioritere i...

Øresund01. marts 2024

Øresundsdebatten uge 9: Sveriges NATO-medlemskab gør Danmark mere sikkert, og Norden var mere integreret for 60 år siden, siger forskere

Danmark bliver mere sikkert gennem Sveriges NATO-medlemskab, og i Sverige kæmper kommunerne nu om at huse forskellige NATO-initiativer. En forsker...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.