Følg os på

Infrastruktur

Skånetrafiken anbefaler dyrere Øresundstog

Publiseret

 

Når Øresundstogtrafikken skal suppleres med bedre tog i løbet af 2023 eller 2024, kan det blive til fordel for nye motortog. Det er på trods af, at Region Skånes embedsværk har opfordret til ellokomotiver – og motortogene er beregnet til at blive 30 procent dyrere end ellokomotiverne, men er til gengæld mere fleksible på netop Øresundsstrækningen, siger Mark Fenzel, business manager for tog hos Skånetrafiken, til Sydsvenskan. Foto: News Øresund

RETTET. Når den nuværende togtrafik over Øresund skal suppleres med nyere og større tog, skal Skånetrafiken vælge mellem to forskellige togtyper. De anbefaler en type, der skal tilpasses i forhold til danske og svenske forskelle i el-systemer. Dermed ender togene med at blive dyrere for skattebetalerne, selvom Region Skånes egne trafikeksperter tidligere har opfordret til billigere løsninger, skriver Sydsvenskan.

Mange forsinkelser og aflyste tog har efterhånden påvirket mange rejsende mellem København og Malmø. Kun 52 procent af de rejsende på strækningen er tilfredse, hvilket er et ”alarmerende lavt niveau”, siger Skånetrafiken ifølge Sydsvenskan.

Og med tiden bliver det kun værre. Ifølge Skånetrafikens fremskrivninger af passagertrafikken vil Øresundstogene overskride maksimal kapacitet allerede i 2020. Derfor godkendte det Regionale Udviklingsnævn i Region Skåne sidste år en ny trafikstrategi, System 3, hvilket indebærer et budget på 1,85 milliarder svenske kroner til indkøb af tog.

I System 3 opfordrer Region Skånes embedsmænd til, at man køber nye dobbeltdækkede ellokomotiver: ”Ved at gå til tysk standard med dobbelt strømsystem i stedet for svenske specialkonstruktioner kan indkøbsomkostningerne begrænses takket være større produktionsmængder”, lyder det i rapporten.

Svenske specialkonstruktioner henviser til den tilpasning, der skal udføres på togene for at blive kompatible med både danske og svenske el-systemer. De anbefalede, dobbeltdækkede ellokomotiver er på forhånd kompatible på begge sider af Sundet, hvorfor der også er penge at spare i den sammenhæng.

Skånetrafiken har dog på trods af anbefalingerne valgt at undersøge muligheden for motortog – en togtype, hvor hver enkelte vogn har egen motor – som netop har behov for specialiseret og omkostningstung tilpasning for at kunne køre mellem Danmark og Sverige. Det skulle koste yderligere 400 millioner svenske kroner svarende til en slutpris, der er 30 procent dyrere end ellokomotiverne, viser en sammenligning, togproducenten Bombardier har gennemført, som Sydsvenskan har fået indblik i.

Der er dog en lang række fordele ved at have motortog på Øresundsstrækningen frem for ellokomotiver, siger Skånetrafikens business manager Mark Fenzel som forsvar til Sydsvenskan. For det første accelererer motortog hurtigere. For det andet gør muligheden for at adskille togvognene og køre dem separat det enklere at planlægge regional togtrafik. For det tredje kan det være belejligt at kunne sætte ekstra vogne på, eller tage ekstra vogne fra, alt afhængig af, hvad den givne trafiksituation har behov for.

På den måde argumenterer Mark Fenzel for, at der er relativt lille forskel mellem de to scenarier set ud fra et økonomisk perspektiv, siger han ifølge Sydsvenskan. Et andet argument for at købe motortog er, at der allerede eksisterer aftaler på området, hvilket gør processen hurtigere til gavn for trafikken og de rejsende, siger han til Sydsvenskan.

De nye tog var projekteret til at stå klar allerede fra næste år. Skånetrafikens seneste udmelding er dog, at de nye tog tidligst kan forventes at stå på skinner i 2022 – dog er et mere realistisk gæt, at de er klar 2023 eller 2024, skriver Skånetrafiken i en forundersøgelse ifølge Sydsvenskan.

(News Øresund)

Fakta – System 3

De nye tog, der skal supplere Øresundstogtrafikken, er en del af Skånes nye trafikplan, System 3. En del af System 3 er en ambition om at fordoble antallet af togrejsende sammenlignet med billister i perioden 2006-2030 samt imødekomme fremtidens kapacitetsproblemer.

For at indfri de ambitioner har Region Skånes kollektivtrafiknævn blandt andet foreslået, at man køber nye tog, der kun kører i København og Skåne for at forenkle togtrafikken. For at det nye system skal kunne aflaste fremtidige kapacitetsproblemer, skal de nye tog desuden kunne rumme 800-900 passagerer. Den samlede pris for System 3 er beregnet til at blive 1,85 milliarder svenske kroner.

Kilder: Region Skånes beslutningsforslag 11/17 og Region Skåne beslutningsforslag 06/12

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Infrastruktur24. april 2024

Efter kollapset: E6 forbi Stenungsund forventes at åbne for trafik allerede til sommer

I februar meddelte Trafikverket, at reparationsarbejdet af E6 uden for Stenungsund forventedes at være færdigt og klar til trafik i...

Forskning24. april 2024

Politikerne vil se mere samarbejde på tværs af strædet om kvinders sundhed

Kvinders sundhed skal sættes højere på dagsordenen. Det mener et panel bestående af sundhedspolitikere fra begge sider af sundet, da...

Infrastruktur24. april 2024

Ny rapport om Inlandsbanan – ruten er interessant for det svenske forsvar

I en ny rapport fra Trafikverket fremgår det, at det svenske forsvar “bør have større og tydeligere indflydelse på infrastrukturudviklingen af...

Infrastruktur24. april 2024

Trafikverkets kommende Øresundsrapport: “Det skorter allerede i dag på redundans”

Kapaciteten på tværs af Øresund vil vare længe endnu, mens redundans allerede er en mangelvare. Det er en af konklusionerne...

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.