Følg os på

Forskning

Skånsk forskerby skal være to gange så stor

Publiseret

 

Mats Paulsson

Den skånske byggeentreprenør Mats Paulsson fejrer 70 års fødselsdag med en ny stor satsning i Medicon Village som vil blive bygget ud med nye tårne ​​og et internationalt cancer center. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Forskerbyen Medicon Village i Lund skal være dobbelt så stor. Grundlæggeren og byggeentreprenøren Mats Paulsson diskuterer med Lunds kommune om en udbygning på 200.000 m2 og byggestart om senest 2 1/2 år. Målet er at skabe et verdensomspændende center for cancerbehandling.    

I morgen fylder byggevirksomhedens hovedejer Mats Paulsson 70 år, men han har ingen planer om at stoppe med at arbejde, selvom han taler om at mindske arbejdsbyrden til en normal 40-timers uge. I stedet for gaver ønsker han sig donationer til nogle af familiens stiftelser. Hans budskab er enkelt og tydeligt – erhvervslivet skal engagere sig mere i samfundsudviklingen.

Mats Paulsson lagde i kraft af en donation på 100 millioner svenske kroner grunden til den nuværende forskerpark Medicon Village, som i januar 2012 overtog de lokaler, som medicinalvirksomheden Astra Zeneca forlod, da deres forskningsafdeling i Lund med 900 ansatte blev nedlagt. I dag arbejder omkring 1.000 ansatte i lokalerne, som nu huser en bred vifte af aktiviteter, bl.a. Region Skånes biobank, cancerforskere fra Lunds universitet, en bioinkubator og et voksende antal virksomheder.

”I dag arbejder 250 cancerforskere fordelt på 42 grupper i Medicon Village, det udgør 25% af cancerforskerne ved Lunds universitet, siger Mats Paulsson.

Lokalearealet i Medicon Village er ved at være for lille, synes Mats Paulsson, som sammen med forskerbyens adm. direktør Mats Leifland har indledt diskussioner med Lunds Kommune om en udbygning, som skal gøre Medicon Village to gange så stor. Dagens udlejningsbare areal på 80.000 m2 skal kompletteres med yderligere 200.000 m2 i bygninger, som Mats Paulsson håber kan blive op til 14 etager høje.
”Vi håber at kunne komme op til 8, måske 10-14 etager. Vi vil bygge i højden”, siger den adm. direktør for Medicon Village, Mats Leifland, og nævner at byggeriet allerede vil kunne gå i gang om 2 ½ år.
”Det må ikke tage så lang tid”, siger Mats Paulsson og nævner at det i Malmö er muligt at pille ud dele af store projekter for at få byggetilladelsen hurtigere.

Mats Paulsson beskriver sig selv som utålmodig og at han mener beslutninger skal tages og virkeliggøres i et højt tempo.
”Bare beslutningerne er godt gennemtænkte, og hvis jeg ser noget der er forkert, skal det tilrettes hurtigt”.
Sådan har tempoet også været, da Mats Paulsson og hans bror Erik Paulsson opbyggede den nordiske byggekoncern Peab fra grunden med en omsætning på 43 milliarder kroner og hovedkontor i det nordvestlige Skåne.

For nogen tid siden blev broderen Erik Paulssons families andel af Peab købt ud som forberedelse til et kommende generationsskifte, hvor broderens familie koncentrerer sig på ejerskabet af en række store ejendomsselskaber.
Mats Paulsson er omhyggelig med at påpege, at de eneste poster han beholder i børsnoterede selskaber er den som viceformand i Peab og den i det turistvirksomheden Skistar, hvor han ejer en andel. Han fortæller, at hans indsats nu primært drejer sig om disse tre personlige hjertesager:

  • Golfanlægget PGA of Sweden National ved Bara i Skåne, som i slutningen af maj er vært for den internationale konkurrence Nordea Masters.
  • Sundhedsbyen Ängelholm.
  • Medicon Village og Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.

Interessen for sundhed og behandling går langt tilbage i tiden, da nabokommunen Ängelholms sygehus skulle omdannes til et selskab i Region Skånes regi. Mats Paulsson fortæller, hvordan han fik indblik i, hvordan det er muligt at skabe et mere effektivt sundhedssystem, hvor man efter dansk forbillede skal kunne påbegynde cancerbehandling allerede syv dage efter den første undersøgelse.
”Man skal ikke behøve vente på behandling, når man har fået besked”, siger Mats Paulsson, som taler af personlig erfaring – sønnen Stefan døde af kræft bare 40 år gammel.
Nu er det hans mål at skabe et verdensledende cancercentrum i den udvidede Medicon Village.
Det nye byggeri vil koste op imod to milliarder kroner. Så er det vigtigt at det øvrige erhvervsliv stiler op og viser sit engagement i samfundsudviklingen, mener Mats Paulsson.

Medicon Village er blevet et eksempel på, hvordan der med succes kan skabes nye virksomheder ifølge den såkaldte Triple Helixmodel, hvor det offentlige, universiteter og erhvervslivet deles om finansieringen.
Det har dog ikke altid været let. Mats Paulsson fortæller, at han og rektoren for Lunds universitet, Per Eriksson, ind imellem har haft for travlt og fået personalet imod sig.
”Vi har arbejdet vældigt godt sammen med Region Skåne og Lunds universitet. Men jeg er måske gået for hurtigt frem. Vi har haft en del modgang. Jeg vidste ikke, at fakulteterne på universiteter var så selvstændige. Det kan være en aldrig så god beslutning af rektoren og af os, men vi skal træffe dem der berøres, så de ikke føler sig forbisete. Det handler om information og forankring ud i organisationen. (News Øresund)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Sverige19. april 2024

Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år

Mellem 2022 og 2023 steg den gennemsnitlige pensionsalder i Sverige med 1,2 år til 66,0 år, skriver Sydsvenskan baseret på...

Energi19. april 2024

Malmø starter forfra med sit eget energiselskab

Malmø Kommune starter sit eget energiselskab for at sikre en “tilstrækkelig og bæredygtig elforsyning til en overkommelig pris og samtidig...

Energi19. april 2024

Danmark og Sverige indgår aftale om eksport af CO2 til permanent oplagring

Opsamling og lagring af CO2 kaldes normalt CCS og anses af mange for at være en af mange måder at...

Arbejdsmarked19. april 2024

Kommunal aflyser strejken – accepterer mæglertilbud om ny overenskomst

Onsdag, dagen før strejken skulle bryde ud, tog det svenske fagforbund Kommunal imod mæglernes tilbud om en ny overenskomst med...

Øresund19. april 2024

Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet

Danmark forventes at have fortsat højere økonomisk vækst end Sverige i 2024 med BNP-stigninger på over to pct. Sverige går...

Infrastruktur19. april 2024

Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september

Med start den 16. maj og frem til den 29. september i år forlænger Snälltåget linjen Stockholm-Malmö og fortsætter over...

Innovation18. april 2024

Innovation bliver en kerneopgave på Rigshospitalet

Efter i den seneste dekade i stigende grad at have arbejdet med “innovation”, er innovation siden sidste år blevet indlemmet...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.