Miljø
Skånsk kommune satser 2,6 millioner kroner på borgerforslag
Den skånske borger Rolf Sjöberg sendte for seks år siden et borgerforslag ind til Kristianstad Kommune om at forbinde Skånes store vandresti, Skåneleden, med vandrestier fra vandparken i Kristianstad. Kommunen satser nu 2,6 millioner svenske kroner på at føre ideen ud i livet. I Danmark blev det først muligt at komme med borgerforslag i år.
Den skånske vandresti Skåneleden er over 1.000 km lang, og kun en lille del af den går gennem Kristianstad. Det syntes, Rolf Sjöberg var syndt, og derfor indsendte han i 2012 et borgerforslag om, at vandrestien skal forbindes med Kristianstad.
– Det er en hvid plet på kortet her, og det tænkte jeg, var syndt. Skåneleden burde gå igennem Kristianstad Kommune, siger Rolf Sjöberg til SVT Nyheter.
Nu har kommunen taget forslaget til sig og øremærket 2,6 millioner svenske kroner af næste års budget til at fuldføre projektet. Penge skal blandt andet bruges på at ordne stierne, at sætte skilte langs ruterne og at bygge udhuse og rastepladser til overnatninger i naturen. Den foreslåede strækning, som skal tilføjes Skåneleden, er cirka 140 km lang. Vandrestien skal være klar senest i 2023.
Fakta: Borgerforslag
I Danmark har det siden januar 17. 2018 været muligt at fremsætte borgerforslag direkte til Folketinget. Dog skal man som minimum have opbakning af 50.000 andre danske borgere, før forslaget sendes videre til behandling i Folketinget.
Forskellen på det svenske og det danske borgerforslag er blandt andet de 50.000 opbakninger. I Sverige skal man blot indsende forslaget til enten den pågældende kommune eller Landsting, hvorefter de relevante politikere skal kigge det igennem.
I en undersøgelse fra 2006 er Sveriges Kommuner och Landsting, svensk pendant til Kommunernes Landsforening, kommet frem til, at borgerforslag forbedrer den politiske beslutningsproces ved at tilføje synspunkter, som politikerne ikke selv havde tænkt på.
På den konto er det i gennemsnit 30 procent af de borgerforslag, som er indsendt til kommuner, der har givet positive resultater. Af de forslag, som er sendt til Landsting, er det i gennemsnit 25 procent, som har medført positive resultater. Godt og vel to tredjedele af de kommunale forslag har handlet om om parker og veje, mens samtlige forslag til Landsting har drejet sig om sundhedssektoren.
I Danmark har det til gengæld kun været muligt for to ud af de i alt 103 fremsatte forslag at opnå nok opbakning til at blive sendt videre til Christiansborg – et forslag om afskaffelse af ministerpension, og et forslag om afskaffelse af uddannelsesloftet.
Forslaget om uddannelsesloftet kunne dog ikke mønstrer en politisk majoritet i Folketinget, og blev derfor nedstemt til trods for den folkelige opbakning. Til forslaget om afskaffelse af ministerpension har Søren Pind, Uddannelses- og Forskningsminister, udtalt sig i Berlingske, at han “ikke vil tage borgerforslag alvorligt”.
(News Øresund)
-
Danmark19. maj 2017
Greater Copenhagen ønsker at regeringerne undersøger en ny HH-forbindelse allerede i år
-
Erhverv08. oktober 2020
Ny liste over Danmarks 1.000 største virksomheder – Mærsk solid etter
-
Danmark06. september 2019
Dansk rejsekortautomater findes nu også på Triangeln og Hyllie station
-
Erhverv09. september 2022
Aldrig før er Danmarks største virksomheder vokset så hurtigt
-
Interviews14. januar 2021
PolyPeptide ønsker fortsat at vækste i Malmø – søger kemikere med flair for automation
-
Øresund01. juli 2020
Sådan fejredes Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Lukas Graham-koncert på pylontop, digitale isgavekort til togrejsende og ny interesseorganisation for en Øresundsmetro
-
Danmark16. september 2019
Transportminister vil udrede togtrafik Helsingør og Kastrup, når Øresundstoget stopper trafikering af Kystbanen
-
Ugebrev14. juni 2021
Læs News Øresunds ugebrev 23