Følg os på

Danmark

Skånsk life science start up vinder nordisk entreprenørpris

Publiseret

 

Asgard Therapeutics, et biotekselskab fra Lund, bliver nu en del af det Novo Nordisk-finansieret NOME-mentornetværk. Foto: News Øresund

Den svenske start up-virksomhed Asgard Therapeutics fra Lund Universitet løb med prestige og præmiepenge, da selskabet onsdag vandt en nordisk entreprenørskabs-konkurrence for lovende life science-virksomheder. Nu kan ejerne ser frem til at blive en del i et eksklusivt mentorprogram, der skal få forskningen op at flyve.

Et af Nordens mest lovende life science starts ups hedder Asgard Therapeutics. Det blev onsdag slået fast i Industriens Hus, hvor 190 branchefolk var samlet for at stemme om, hvilke af seks udvalgte nordiske life science-selskaber der rummer det bedste forretningspotentiale.

55 nordiske virksomheder havde i alt ansøgt om at være med i konkurrencen, som blev vundet af Asgard Therapeutics. Selskabet blev grundlagt i 2018 på baggrund af forskning på Biomedicinsk Center ved Lund Universitet, og det er i selvsamme forskningskompleks, at virksomheden i dag holder til. Her forsker de i forbedre immunterapien ved at reprogrammere kræftceller, så de lettere kan opfanges og elimineres af kroppens immunsystem.

Med æren og en pengepræmie på 50.000 danske kr. ser en af firmaets tre medstiftere, Fábio Rosa, frem til at sikre rettighederne bag deres kræftforskning endnu bedre.

– Vi vil bruge denne mulighed på at ansøge om et nyt patent, der fremmer vores IP (intellectual property, red.) portfølje og yderligere beskytter fremtidig kommercialisering, siger Fábio Rosa, der havde syv minutter på scenen til at fortælle om virksomhedens styrker.

Hjælp til patentansøgning og markedsanalyse får han og hans kollegaer, da Lund-virksomheden nu bliver en del af det nordiske og transatlantiske mentornetværk NOME, som var dem, der for tredje år i træk arrangerede dagens entreprenørskabskonkurrence.

NOME, der drives af det danske incubatorforetagende Accelerace Management og seks nordiske partnerorganisationer og er støttet af Novo Nordisk Fonden, forbinder life science start ups med mentorer, så de kan udvikle selskaber til en mere rentabel forretning til gavn for patienter. Mentorprogrammet varer 18 måneder, hvor 3-4 personer vejleder selskabet.

Forskellen på NOME og andre af branchens mentor- og incubatorprogrammer skal findes i den unikke adgang til NOMEs ”elitementorer”, mener Valentin Lubbe, der er programleder i NOME og tilføjer, at NOME er det eneste mentornetværk i branchen, der opererer i hele Norden.

– Normalt er det svært at få adgang til disse mennesker. De særlige udfordringer, du måtte have som virksomhed, matcher vi med specifikke mentorer fra nordiske lande, siger han.

Til trods for at de 29 virksomheder, som har fulgt eller fortsat er i mentorforløbet, har rejst knap 750 mio. danske kr. de seneste fire år, så har mange life science-start ups svært ved at tiltrække kapital. Det kender Simon Skjøde Jensen til i sit virke som direktør i biotekselskab MonTa Biosciences, som var en del af NOME-mentorprogrammet fra 2016 til 2018. Selvom selskabet er en af de virksomheder, der har klaret sig bedst i programmet og gentagne gange har rejst millioninvesteringer til deres kræftbehandlingsteknologi, så er branchen udfordret.

– Der mangler i stor grad risikovillig kapital i Skandinavien, i Danmark og til en vis grad i hele Europa. Hvis man er nystartet biotekfirma i Danmark eller Sverige og søger kapital, så er det begrænset, hvor mange investorer der er, siger Simon Skjøde Jensen og tilføjer, at hans mentorer kom med forretningsmæssige og strategiske inputs, som har gavnet deres muligheder for at tiltrække investeringer. (News Øresund – Kristoffer Dahl)

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet


Aktuelle nyheder

Arbejdsmarked02. december

Opkøbstendensen fortsætter: Arkitektfirmaet Henning Larsen købes af konsulentfirmaet Rambøll

Det danske arkitektfirma Henning Larsen Architects, som blandt andet har tegnet Operaen i København, er blevet opkøbt af den danske...

Infrastruktur29. november

270 kroner dyrere at togpendle over Øresund – for dem som tager Metroen

Den 15. december hæver Skånetrafiken prisen for et 30-dages periodekort over Øresundsbroen med 150 svenske kroner, og passagerne vil derefter...

Danmark29. november

Skånsk life science start up vinder nordisk entreprenørpris

Den svenske start up-virksomhed Asgard Therapeutics fra Lund Universitet løb med prestige og præmiepenge, da selskabet onsdag vandt en nordisk...

Arbejdsmarked29. november

Livlige diskussioner om mentale grænsehindringer på Øresundsinstituttet og Øresunddirekts netværksmøde

Skal man diskutere grænsehindringer og de problemer, der skabes af forskellene mellem Sverige og Danmark, eller skal man i stedet...

Arbejdsmarked29. november

Lund virksomheden Parkster udnævnt til årets gasell-virksomhed i Skåne

Parkster, fra Lund, står bag en fremgangsrig parkeringsapp, og belønnes nu for andet år i træk med prisen for årets...

Danmark29. november

Klimaet i fokus i på konference om fremtidens lufthavn i København

”Vores ’licens to operate’ er, at vi løser klimaproblemet,” sagde Thomas Woldbye, adm. direktør for Københavns Lufthavn, ved en konference...

Danmark29. november

Københavns Lufthavn vil forstærke sin rolle som knudepunkt

Med bedre infrastruktur og kollektiv trafik til lufthavnen og ved at gøre Københavns Lufthavn til et tydeligere omdrejningspunkt for Nordens...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.