21 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on maj 9th, 2019 | by Sofi Eriksson

0

Skånsk detailvirksomhed storsatser på e-handel

2019-05-09:

Lars Ljungälv, koncernchef for Bergendahl & Son. Foto: News Øresund

Med overgangen til e-handel ændres detailhandlen som i 2017 var den fjerde største branche i Skåne. Digitalisering og nye salgskanaler giver branchen nye muligheder, men også store udfordringer. Bergendahl & Son, som blandt andet ejer butikskæderne City Gross, Glitter og Granit, er ingen undtagelse men satser også stort på e-handel. Men selvom virksomheden ændres, bliver rødderne i skånske Hässleholm.

 Lageret, som er automatiseret og robotiseret, skal servicere hele landet med fødevarekæden City Gross’ varer, og e-handlen er en stigende del af virksomheden. Lars Ljungälv, der har været koncernchef for Bergendahl & Son siden november 2018, er tilfreds med de nye muligheder lageret giver, men han ser også udfordringer i den nye e-handel, især for fødevarehandelen.
–Vi har ligesom andre fødekæder en stor udfordring, når det gælder e-handel. Det er en forretningsmodel, hvor det er svært at opnå rentabilitet, fordi det medfører et skridt, som ingen ønsker at betale for, nemlig hjemkøring af varer. Men det er et utroligt spændende område, med mange muligheder fremover, siger han.

Bergendahl & Son er ikke kun City Gross, men også andre detailkæder såsom Glitter, Granit og Eko. Flere af dem er også startet med e-handel.
–Når man er startet med fysiske butikker og derefter flytter nogle online, har man en anden måde at se på sagen end dem, der starter direkte med en online butik. De tænker med det samme på, hvordan varerne bliver optimale til fragt og logistik. For os bliver det særligt vigtigt at forstå hvordan det virker, det er det samme som da f.eks. IKEA lancerede flade pakker. For at lykkes, bør man tænke i nye baner fra starten, siger Lars Ljungälv.

Citygross i Hässleholm. Foto: News Øresund

Bergendahl & Son er ikke længere kun relevante for det nordlige Skåne, selvom rødderne også fremover skal være plantede i Hässleholm. City Gross har 44 butikker i Sverige, Glitter har 170 butikker i hele Norden, og Granit har omkring 50 butikker i Norden, Tyskland og nu også i Sydkorea, hvor man har et franchise-samarbejde med Samsung.
– Det var de koreanerne, der kontaktede os. De har et positivt syn på Sverige og kan godt lide  den nordiske stil. Planen er, at vi sammen åbner 15 butikker der i løbet af den næste treårsperiode. Det er fantastisk, at du kan besøge Grantit i Seoul, siger Lars Ljungälv.

Inden Lars Ljungälv blev koncernchef for Bergendahl & Son arbejdede han idenfor bankverdenen i 30 år. Han mener at der er stor forskel på bankverdenen og detailhandlen.
– Mange finansieringsselskaber tjener mange penge hele tiden. I vores virksomhed går det hurtigt, og du er aldrig bedre end sidste uges salg. Vi måler salget pr. time, og det forkerte produkt i julen kan ødelægge hele året. “Detailhandel er detailhandel” og man kan ikke kun arbejde med de store problemer, men skal gå ned til virksomheden og forstå, hvorfor man ikke solgte i sidste uge, siger han.

Lars Ljungälv er dog ikke helt grøn indenfor salg af fødevarer. Allerede som tolv årig begyndte han at indsamle indkøbsvogne og sætter varer på plads i en butik i Skåne Höör, som nu køres af City Gross. Havde Billy Berntsson, der ejede butikken, indset, at jeg var et talent indenfor branchen, ville jeg ikke have været nødt til at bruge 30 år i banken før jeg kom tilbage, griner han. (News Øresund – Emil Persson)

Fakta: Mellem 2008 og 2017 steg antallet af detailansatte i Skåne med 6 procent, hvilket gør branchen til den fjerde største i Skåne. Efter en svag stigning igennem de seneste ti år, faldt antallet af medarbejdere under det seneste år med tilgængelige statistikker fra SCB. Mellem 2016 og 2017 faldt antallet af ansatte i Skånes detailhandel med 0,5 pct. Samtidig forventes e-handelens markedsandel at vokse fra dagens 10 procent til 30 procent om 15 år, ifølge en ny rapport fra HUI Research. Kilder: SCB, HUI Research


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑